U Krapini održana tribina na temu udomiteljstva

U ZAGORJU NEDOSTAJE UDOMITELJA: “Ovo je početak jedne šire kampanje, usmjerit ćemo se na ljude koji bi mogli biti dobri udomitelji”

Objavljeno: 13.03.2020. ivanabelosevic

Centri za socijalnu skrb Donja Stubica i Krapina te Gradsko društvo Crvenog križa Krapina zajednički su u prostorijama Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije organizirali tribinu koja aktualizira temu udomiteljstva kao oblika skrbi izvan vlastite obitelji.

Uvjeti za udomitelje

Socijalna radnica CZSS-a Krapina Suzana Gumbas radi u timu za udomiteljstvo djece i rekla nam je kako su krenuli u niz aktivnosti kojima je cilj udomiteljstvo, s obzirom na to da je to jedna od njihovih djelatnosti i jedna od socijalnih usluga koje udomitelji pružaju njihovim korisnicima.

– Broj udomitelja je kontinuirano u padu pa nam je u tom smislu cilj progovoriti o tome što je udomiteljstvo, tko se njime baviti i tko se može baviti te koje uvjete mora ispunjavati. Ovdje imamo i udomitelje koji će govoriti o svojim iskustvima. Otvorit ćemo i pitanje na koji način dalje promovirati udomiteljstvo – istaknula je Gumbas i dodala kako zahtjev za bavljenje udomiteljstvom Centru za socijalnu skrb, ovisno o mjestu stanovanja, može podnijeti bilo koja fizička osoba koja u Hrvatskoj ima i državljanstvo i ispunjava još neke zakonske uvjete.

– Tada centar provodi stručni postupak, koji između ostaloga propituje stambene uvjete, da postoji adekvatan prostor gdje bi bili smješteni korisnici, da su svi članovi obitelji suglasni da se udomitelj može baviti udomiteljstvom i prima korisnike, i udomitelj obavezno prolazi osposobljavanje za udomitelje, koje provodi naš Obiteljski centar u Krapini. Nakon toga udomitelj dobiva licencu za bavljenje udomiteljstvom na rok od pet godina i u tom razdoblju smo s udomiteljima u kontaktu, a s obzirom na naše potrebe, zadnjih godina nam nedostaje broj udomitelja i kapaciteti se jako brzo popune. Prošle godine smo imali 16 zahtjeva za smještaj, a imamo pet udomitelja za djecu koja pružaju uslugu smještaja – pojasnila je Gumbas.
Ravnatelj CZSS-a Krapina Sergej Augustin Erdelja kazao je kako ova tribina predstavlja veliku važnost jer kao Centar zajedno s partnerima žele promovirati udomiteljstvo kao jedan znatno bolji oblik skrbi za odrasle i posebno djecu.

– Ova tribina je samo početak jedne šire kampanje s kojom ćemo nastaviti s ciljanim edukacijama usmjerenim skupinama ljudi za koje smatramo da bi mogli biti dobri i potencijalni udomitelji. Isto tako, cilj nam je promovirati mogućnost profesionalnog udomiteljstva i o tome smo razgovarali sa Zavodom za zapošljavanje Područnim uredom u Krapini, koji će nam pomoći organizirati jednu radionicu za nezaposlene osobe, kako bismo predstavili mogućnost profesionalnog bavljenja udomiteljstvom – naglasio je Erdelja i dodao kako na području koje pokriva CZSS Krapina imaju sedam udomitelja za odrasle osobe, od kojih se jedna udomiteljica time bavi profesionalno, te pet udomitelja za djecu – otkrio je ravnatelj Centra.

Pristojna naknada

Dragica Malogorski iz Radoboja udomiteljica je već 10 godina i brine o jednoj odrasloj osobi.

– Nisam ni sama znala kakva je procedura oko udomljavanja, ali je on jedno vrijeme bio kod nas i išla sam mu riješiti osobnu iskaznicu, a nakon toga su mi u Centru za socijalnu skrb rekli da mogu podnijeti zahtjev za udomitelja. Taj posao nije baš lagan i treba se brinuti za osobu. Za to sam se odlučila jer je čovjek bio u siromašnoj obitelji, a naknada za udomitelje od države je pristojna. Ako netko ima mogućnosti, preporučila bih mu da se time bavi – zaključila je Malogorski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba