GRAD ZLATAR PRVI U KZŽ UVEO APLIKACIJU TRANSPARENTNOSTI

“U 2009. godini bili smo grad u bankrotu, ne želim da se to ponovi. Želim da građani steknu povjerenje jer to je novac svih nas”

Objavljeno: 13.03.2020. Jožica Miklaužić

U Zlataru je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno programsko rješenje koje će građanima pružiti detaljan uvid u sve ugovore, račune i narudžbenice Grada Zlatara. Naime, Grad je uveo aplikaciju transparentnosti koja se može pronaći na službenim gradskim internetskim stranicama, a zahvaljujući kojoj će svatko od građana moći vidjeti na što se troši proračunski novac.

Program transparentnosti predstavila je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Korak dalje

– Kao prva jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji, uveli smo aplikaciju transparentnosti. Ne mislimo da drugi gradovi i općine nisu transparentni jer smo imali i ocjenu javne financije gdje je za transparentnost peticom ocijenjena većina gradova, kao i Krapinsko – zagorska županija, no htjeli smo ići jedan korak dalje, da građanima Zlatara budemo otvoreni i prikažemo im potrošnju svih vrsta ugovora i narudžbenica koje imamo u Gradu, a koje nismo obavezni prikazivati – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek te dodala kako je aplikaciju za Grad Zlatar izradila tvrtka “Zelena dolina“ iz Požege, a stoji 19.900 kuna plus PDV.

– Grad Zlatar je u 2009. godini bio “grad slučaj“, grad u bankrotu, zbog lošeg rukovođenja. Ne želim da se to više dogodi, želim da građani steknu povjerenje i imaju uvid na što se sve troše gradske financije jer je to novac svih nas. Javnost će time imati kompletnu sliku, od plana nabave preko ugovaranja nabave do plaćanja. Naravno, u slučaju socijale, zbog zaštite osobnih podataka, nismo stavljali imena osoba koje primaju pomoć, tako da tu molimo građane da imaju razumijevanja – objasnila je gradonačelnica, napominjući kako je aplikacija za sada više – manje ažurirana.

Redovito ažuriranje

– Ima još nekih stvari koje moramo dopuniti, a nakon toga redovito ćemo je ažurirati dva puta mjesečno – istaknula je Auguštan – Pentek.

Voditeljica projekta “Zlatar – transparentni grad“ Monika Švenda pokazala je okupljenima kako se aplikacija koristi. Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak te djelatnica u financijama Mirela Škuranec Lesičar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba