Provjerili smo kakva je situacija

NEMA MJESTA PANICI: Na policama krapinskih trgovina još uvijek dovoljno proizvoda

Objavljeno: 13.03.2020. zagorjeinternational

Od kako se broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećava, mnogi su u panici krenuli pustošiti trgovine, a na društvenim mrežama objavljuju se fotografije praznih polica u trgovinama. I sami smo provjerili kakva je situacija u trgovinama u Krapini pa smo tako obišli tri trgovačkea lanca Lidl, pa stekli potpuno drugi dojam.

Proizvodi na sniženju

Naime, na policama na kojima stoji brašno, mlijeko ulje, šećer i sol, kao i u zamrzivačima s mesom, uočili smo kako su stvarno ljudi pokupovali veći dio tih proizvoda, no mjesta panici nema jer je još uvijek izloženo ostalo puno robe. Istina, nađe se tu i tamo pokoja polica na kojoj je rupa, no najčešće je to na onim mjestima na kojima je stajao neki od proizvoda koji je bio na sniženju, što je sasvim uobičajena situacija.
Slično su zaključili i mnogi u svojim komentarima na Facebook objavu koja od jučer stoji na stranici Policija zaustavlja Krapinsko – zagorska županija, a u kojoj uz opis “Zagorci imaju pripreme za koronavirus“ priložene fotografije praznih polica u Lidlu. Tako su neki od komentara glasili kako je Lidl svakog četvrtka opustošen i da to nije ništa čudno, kao i da je šećer bio na akciji, a Zagorci se već spremaju za berbu. Jedan od Facebook korisnika napisao je “Škrinja je puna domaćeg zagorskog mesa, a v kleti vina ima i za prodati, tako da nema straha“.

Pribavljanje zaliha


No, ima i onih koji su ipak malo oprezniji pa navode: “Vi koji bedaka delate od svega bute za tjedan dana za košaricu robe od 500 kuna trenutno, dali 1000 kuna i više. Granice se buju zaprle, nebu dostave robe, a s obzirom da mi skoro sve uvažamo, bu kolaps“.
Podsjetimo, na današnjoj press konferenciji premijer Andrej Plenković poručio je građanima da nema razloga za paniku, masovne odlaske u trgovine i pribavljanje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne.
Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta su priopćili da u ovom trenutku ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Republici Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana. Ukoliko bi se u Hrvatskoj dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha.
Strateške robne zalihe strukturirane su tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba