[KORONAVIRUS] Svjedočanstvo Hrvatice koja godinama živi u Italiji

“Problem je u narodu, nisu ozbiljno shvatili situaciju i ne slušaju naredbe”

Objavljeno: 12.03.2020. zagorjeinternational

Portal Metropolitan.hr donosi razgovor s Hrvaticom koja godinama živi u Italiji. Sugovornica je željela ostati anonimna, a detalje razgovora donosimo vam u nastavku.

Je li te strah?

Strah me je i nije. Bojim se nepoznatog. Ja na svu sreću od kući radim. Kći mi ne ide u školu, jedino suprug izlazi i pazi se. Niti gdje idem niti mi netko treba dolaziti u posjetu. Kad je sunčano kćeri dam loptu i pustim je u dvorište, da malo vidi sunca. Preko aplikacije nam šalju domaću zadaću pa malo i na to vremena potrošimo.

Kakvo je inače stanje?

Pa što da ti kažem. Kad sve ovo prođe tri su izbora, prvi na dijetu, drugi ići psihologu ili treći otići odvjetniku za razvod. A sredstvo za dezinfekciju koje se nalazi u malim bočicama, to sad samo rade na crnom tržištu. Pala je prodaja cigareta.

Nosite li maske?

Masku ne nosim, samo na karneval. Uvjerena sam da je sve ovo neka politička igra, da se uništi kineska ekonomija, ali nisu znali da će to uzeti ovolikog maha. Gledala sam nedavno dokumentarac o kineskoj ekonomiji, pa čovječe čudo. Išli su da uče od Japanaca i znaš ono, učenik je prešišao učitelja. Sad gospodi ne valja jaka Kina. I po New Yorku je virus uzeo maha. Tamo će nadrljati beskućnici. U SAD-u test košta 3200 dolara. Nama je virus donio Nijemac, on je nulti pacijent. I Španjolska ima preko 1000 zaraženih.

Jesu li više bolesni mladi ili stariji?

Problem je u narodu, što nisu ozbiljno shvatili situaciju i ne slušaju naredbe. Da su u kući sjedili ne bi se ovako raširilo, nego svi misle neće mene. Najbolje da neće, hoće sve što stigne. Jedan je pobjegao iz Milana i prenio virus na ostatak Italije. Loše se piše onome tko ima slabi imunosni sistem. I malome i velikome. Sad su rekli da će kazne pisati, čak i za zatvor ako se bez razloga krećeš vani. A valjani razlozi su samo posao, hrana i kemoterapije. Za sve ostalo slijedi kazna. I treba tako. Eno po Bergamu patroliraju policajci. Nadam se da će se stanje sad smiriti. (Ante Ferara) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba