Ipak, Ministarstvo zdravstva podsjeća na obavezno pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima

NE BRINITE: Kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze koronavirusom

Objavljeno: 12.03.2020. IB

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti novim koronavirusom niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi koronavirusom, objavili su na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Postupati pažljivo

U preporukama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za opću javnost, podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite, u koje svakako ulazi pranje ruku nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima.
Navedeno je u skladu sa standardnim općim preporukama izdanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) za sprječavanje širenja infekcija, što uključuje redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa laktom pri kašljanju i kihanju, te izbjegavanje bliskog kontakta s bilo kime tko pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašljanja i kihanja. Prema općim dobrim praksama sigurnosti hrane, sa sirovim mesom, mlijekom ili organima životinja treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla potencijalna križna kontaminacija nekuhanom hranom.

Opće higijenske mjere

Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To osim, redovitog pranja ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima, uključuje i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba