Jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz udobnosti doma

KREĆE DIGITALIZACIJA POLJOPRIVREDE: Poljoprivrednici, jeste li zatražili svoju elektroničku iskaznicu?

Objavljeno: 12.03.2020. IB

Svaki poljoprivrednik u Hrvatskoj od sada može zatražiti elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) – službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji uvodi poljoprivrednike u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga. Ova iskaznica poljoprivrednicima omogućava jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz udobnosti doma.

Elektroničko podnošenje zahtjeva

ePI će zamijeniti sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – takozvanu Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Prva pogodnost koju iskaznica jest potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u. Rasteretit će se administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obrada i isplata potpora.
Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Zahtjev se ispunjava u elektroničkoj formi,  a nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva. ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu i slično), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.
Ministarstvo poljoprivrede, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Poljoprivredni izvještajno – upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

GeoPortal
 
Prethodno navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. Uspostavlja se i GeoPortal poljoprivrede, jedinstveno mjesto gdje će poljoprivrednici i zainteresirana javnost moći pregledavati prostorne podatke iz svih informacijskih sustava poljoprivrede, organizirane po tematskim područjima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba