Osigurano 4,2 milijuna kuna

Varaždinska županija raspisala javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi

Objavljeno: 08.03.2020. zagorjeinternational

Poljoprivrednici se i ove godine mogu javiti na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije. Poziv je raspisan u petak i za direktne potpore je u županijskom proračunu osigurano 4,2 milijuna kuna. Provodit će se i mjera “Proljetna sjetva“ u sklopu koje će Županija i ove godine putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA) izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje. 

Sve više zahtjeva

– Pozivamo sve poljoprivrednike da i ove godine Varaždinskoj županiji predaju zahtjeve za direktne potpore po ukupno 12 različitih mjera, odnosno GARA-i za jamstva za proljetnu sjetvu. Gleda li se broj zahtjeva koje su podnijeli lani, s velikim zadovoljstvom možemo reći da su se ulaganja u poljoprivredu značajno povećala. I dok je 2018. godine Županiji bio podnesen 531 zahtjev te je odobreno 2,2 milijuna kuna, prošle godine primili smo čak 819 zahtjeva po kojima je odobreno 3,8 milijuna kuna direktnih potpora. Najveći pomak postignut je po pitanju osiguranja usjeva, nasada i stoke, čemu je indirektno pridonijela mjera “Održiva poljoprivredna proizvodnja“ uvedena 2018. godine. I dok je 2017. bilo svega sedam osiguranih, prošle godine je bilo čak 450 osiguranih poljoprivrednika – rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem sljedećih 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.


– Ponovno posebno izdvajamo mjeru “Održiva poljoprivreda proizvodnja“ koju smo uveli prije dvije godine s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih se potakne na osiguranje. Riječ je o jedinstvenom modelu koji je osmislila i jedina u Hrvatskoj provodi Varaždinska županija, a cilj je podizanje svijesti o važnosti osiguranja jer je upravo to najbolji način prevencije elementarnih nepogoda. Vjerujemo da će u sustav osiguranja ući svi poljoprivrednici koji se profesionalno bave ovom važnom djelatnošću – rekao je zamjenik Paljak.

Županijskim potporama je u 2019. ostvaren niz ulaganja, čak 40 posto više u odnosu na prethodnu godinu. 

 – Županija je, primjerice, sufinancirala nabavu punilice, preše, odnosno posuda za skladištenje bučinog ulja, navigator za preciznu sjetvu i sadnju, nabavu stroja za poliranje krumpira, kao i modernizaciju te proširenje farme krava. Potpore smo dodijelili za nabavu 34 krave, 148 nazimice, 292 ovce i 150 koza za 35 OPG-ova, dok je za 18 OPG-a sufinancirana kupnja trajnih nasada, pri čemu najviše sadnica lijeske -7960 komada, a slijede maline, jabuke, jagode, orasi i trešnje. Poljoprivrednici su ulagali značajno više i u okrupnjavanje zemljišta, o čemu govori podatak da je 2018. za tu mjeru stiglo 50 zahtjeva, a lani dvaput više, 99 zahtjeva. Sufinancirali smo i nabavu sustava za navodnjavanje te za zaštitu od tuče, kao i plastenika ili staklenika. Posebno treba izdvojiti i ekološku proizvodnju, za koju smo lani primili čak 40 zahtjeva – izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Za mjeru “Proljetna sjetva“ također raste interes.

–  Upravo su sjetva ili sadnja najkritičniji dio u poljoprivrednoj proizvodnji, pa ćemo i ove godine putem GARA-e izdavati jamstva. U 2018. godini izdano je šest, a 2019. osam jamstava. Cilj svih ovih mjera jest potaknuti ljude da ostanu ovdje, u našoj županiji i obrađuju svoju zemlju, s čime smo svi na dobiti jer jedemo zdravu i lokalnu hranu te imamo čisti okoliš – naveo je zamjenik Paljak. 

Dostava zahtjeva

I dok se za mjeru “Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji. Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Potrebno je istaknuti da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2020. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici Varaždinske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter