Od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U Krapinsko – zagorskoj županiji trajno oduzeto, odnosno ukinuto 39 vozačkih dozvola

Objavljeno: 03.03.2020. IB

Zbog nužnosti podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa, prije svega zbog prevelikog broja prometnih nesreća, koji je u Republici Hrvatskoj veći u odnosu na Europsku uniju i po broju prometnih nesreća i po broju smrtno stradalih u prometu, 1. kolovoza 2019. godine stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Njime su pooštrene sankcije za počinjenje prekršaja u prometu, ali isto tako povećan je broj negativnih prekršajnih bodova za određene prekršaje.

Pod utjecajem alkohola

U PU krapinsko – zagorskoj doneseno je, od početka stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona, ukupno 39 rješenja o oduzimanju i ukidanju vozačkih dozvola, a temeljem pravomoćnih prekršajnih odluka, s time da je 12 takvih rješenja doneseno od 1. kolovoza do 31. prosinca prošle godine, a od 1. siječnja do 29. veljače ove godine 27 takvih rješenja.
Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, vozači su najčešće prikupljali negativne prekršajne bodove zbog vožnje pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja vozilom i neposjedovanja vozačke dozvole, odnosno, vozilom su upravljali za vrijeme dok im je bila na snazi zabrana upravljanja vozilom, istekao rok važenja vozačke dozvole ili su vozilom upravljali bez položenog vozačkog ispita.

12 negativnih bodova

Vozačka dozvola se oduzima, odnosno ukida rješenjem ako je vozač prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a mladim vozačima ako su prikupili devet negativnih prekršajnih bodova. Vozač može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja kojim mu se ukida vozačka dozvola.
Ako vozač i nakon ukidanja vozačke dozvole, a prije nego je ponovno položio vozački ispit, upravlja vozilom, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest do 24 mjeseca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba