Potpisani ugovori

Za šest zagorskih udruga Županija osigurala 1,73 milijuna kuna

Objavljeno: 02.03.2020. ivanabelosevic

U Krapinsko – zagorskoj županiji potpisani su ugovori sa šest udruga kojima je ukupno dodijeljeno 1,73 milijuna kuna. Tako je Sportska zajednica Krapinsko – zagorske županije dobila milijun kuna, Županijskom školskom sportskom savezu dodijeljeno je 300 tisuća kuna, Zajednici amaterskih kulturno – umjetničkih udruga 150 tisuća kuna, Zajednici tehničke kulture 80 tisuća kuna, Povijesnoj postrojbi KZŽ Keglevićevoj straži Kostel 130 tisuća kuna i Kajkaviani 70 tisuća kuna.
Županija je za područje kulture, sporta i tehničke kulture za 2020. godinu u proračunu osigurala 5,5 milijuna kuna, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je veseli što svake godine za to područje izdvajaju više.
Dodala je i da je objavljen natječaj za dodjelu sredstava na području kulture, na koji je pristiglo 188 prijava i u tijeku je administrativna provjera, a osigurano je 895 tisuća kuna.

Povećana sredstva

Župan Željko Kolar je istaknuo kako su ove godine povećana sredstva za Zajednicu tehničke kulture, Športsku zajednicu, Školski sportski savez i Zajednicu tehničke kulture, dok je za ZAKUU osigurano 150 tisuća, a do kraja godine ta će sredstva porasti na 180 tisuća kuna.

– Drago nam je i da udruge traže sredstva preko drugih natječaja i iz europskih fondova i to je dokaz da su aktivni. Sportaši su najbolji ambasadori Republike Hrvatske, pa su naši sportaši najbolji ambasadori županije i kad iz ovakve jedne male regije imate pobjednike svjetskog kupa i svjetske prvake, onda je to za divljenje. Posebno je bitno uvijek raditi s djecom i zbog toga je ove godine najveći rast sredstava za školski sportski savez. Ponosni smo na učenike koji odlaze na natjecanja i donose medalje. Naravno, naše manifestacije bi bile nezamislive bez kulturno – umjetničkih društava, tu su i Kajkaviana, koja brine za očuvanje kajkavske baštine i Keglevićeva straža, koja prezentira Krapinsko – zagorsku županiju diljem zemlje i vani – zaključio je Kolar.

Zahvale na potporama

Ines Krušelj – Vidas iz Kajkaviane zahvalila je Županiji što potpomaže rad Udruge koja nema zaposlenih djelatnika, nego svi radi volonterski. Istaknula je kako udruga svojim programom nastoji očuvati kajkavsku baštinu i promovirati je izdavanjem časopisa “Hrvatsko zagorje“. Zlatko Mikulaš iz “Kostelske pištole” također je rekao kako kod njih djeluju volonteri, a godišnje odrade i preko 100 nastupa.

– Ovog se puta možemo pohvaliti da smo dobili zlatnu plaketu ispred Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske – istaknuo je Mikulaš.
Tatjana Tuđa iz Županijskog sportskog saveza podsjetila je kako je Savezu zadaća organizacija i provođenje svih natjecanja osnovnih i srednjih škola.
– Provodimo projekte Hrvatskog školskog sportskog saveza, a prošle godine smo se javili i na natječaj Središnjeg državnog ureda i projekt nam je prošao, pa smo uspjeli organizirati natjecanja za pete i šeste razrede. Zahvaljujem Županiji što je prepoznala naš trud i rad i povećala nam sredstva – naglasila je Tuđa.
Tihomir Vančina iz Sportske zajednice KZŽ istaknuo je kako se radi o jednoj od najstarijih zajednica na području Republike Hrvatske, koja broji preko pet tisuća aktivnih sportaša i skoro dvije tisuće rekreativaca.

– Znamo da je sport u Hrvatskoj najveći promotor, pa je tako i nama zadaća promocija Krapinsko – zagorske županije – rekao je Vančina.
Županiji su zahvalili i Milan Bunčić iz Zajednice tehničke kulture i Irena Kušec – Kovinčić iz ZAKUU-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba