NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA USVOJENO ZADUŽENJE GRADA KRAPINE

Ž. PAVIĆ: Cijena za igrališta je prevelika, a ima i prioritetnijih stvari. Z. GREGUROVIĆ: U pitanju nisu samo igrališta, nego i izmještanje ŽCP-a Dolac

Objavljeno: 28.02.2020. ivanabelosevic

Održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Krapine na kojoj je oporba na samom početku tražila da se s dnevnog reda makne 11. točka – prijedlog Odluke o zaduženju Grada Krapine, jer žele troškovnik i smatraju da je cijena za sportska igrališta prevelika, međutim točka je s devet glasova za i šest glasova protiv ostala na dnevnom redu. Alen Spiegl iz Hrvatskih laburista – stranke rada tražio je da se raspravlja o problemu Gradske knjižnice, međutim to nje bilo na dnevnom redu pa će se uvrstiti u dnevni red i o tome raspravljati na  sljedećoj sjednici vijeća.

Netko treba odgovarati

Pitanja i prijedlozi većinom su se odnosili na Knjižnicu i probleme zaposlenika s ravnateljicom te se tražilo da se razriješi dužnosti ravnateljica, pa je Spiegl govorio o inspekcijskom nadzoru koji je tamo bio u četiri navrata.

 – Po našim informacijama Knjižnica je zbog nerada dobila kaznu od 180 tisuća kuna, zanima me tko će snositi odgovornost, tko je kriv i tko će platiti te troškove? Na kraju smo svi krivi jer je Knjižnica naša, mislim da je taj problem došao do kraja, sankcija još uvijek nema i smatram da netko treba odgovarati – poručio je Spiegl.

Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da će za sljedeću sjednicu dostaviti podatke koje su mu poslali sindikat i ravnateljica.

– U Knjižnicu je od strane zaposlenika poslana inspekcija rada i zaštite na radu i to nisu problemi od danas, nego već od prije. Od strane inspekcije rada bila je kazna, tri tisuće kuna za ravnateljicu i 30 tisuća kuna za knjižnicu, a nakon žalbe dobivena je kazna od 333 kune za ravnateljicu i 1333 kune za knjižnicu, a razlog je što sedam dana unaprijed nisu dobili raspored rada u pisanom obliku. Druga kazna odnosila se na zaštitu na radu, jer su kutije bile posložene po stepenicama i u kutiji za prvu pomoć nije bilo svih potrebnih stvari i slično. Tu je inspekcija bila nekoliko puta i svaki puta kad je ravnateljica bila na godišnjem ili na bolovanju, a iskaze su davali samo djelatnici, što ćete vidjeti po zapisnicima koje ćemo tražiti. Nakon toga išla je žalba prema Inspektoratu i kad je izvršeno što je traženo, kazne su povučene – istaknuo je Gregurović te dodao da s tim nema nikakvih problema.

– Ako se odluči da se razriješi ravnateljica, razriješit će se, ali to trebamo pripremiti i pozvati ravnateljicu da se očituje – pojasnio je gradonačelnik.

Irenu Šafranko (SDP)  je zanimalo kolika je zapravo kazna za Knjižnicu, jer oni imaju jedne podatke, a gradonačelnik druge i kakva je spremnost Krapine u slučaju koronavirusa.

– Zanima me zašto u osnovnim školama nema tople vode i sapuna jer smatram da je osobna higijena najvažnija kod djece, pogotovo u ovim mjesecima viroza i gripe – pitala je Šafranko?

Gradonačelnik je rekao kako koordinaciju oko koronavirusa provodi Stožer civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije.

– U gradu Krapini nema objekta u kojem bi mogla biti karantena i kao Grad samostalno ništa ne provodimo jer je Stožer redovito u Ministarstvu zdravstva na sastancima i prenosi nam sve novosti. Što se tiče škola, provjerit ću o čemu se radi – napomenuo je Gregurović.

Zoran Čavužić iz GLAS-a kazao je kako je prije dvije sjednice donesena odluka o prodaji zemljišta na bivšem stočnom sajmu, za kojeg ima zainteresiranih i svima je u interesu da se to zemljište stavi u funkciju.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako natječaj još nije pripremljen jer ima nekih kadrovskih problema, ali se uvijek od ponuditelja može tražiti što planiraju i onda odlučiti.

Željko Pavić (SDP) je tražio izračun koliko se može uštedjeti od javne rasvjete, ako bi se ona zamijenila novom i adekvatnom.

Preskupa igrališta

– Što se tiče igrališta, ona nam trebaju, ali ne po toj cijeni, jer je izračun zemljanih radova 300 tisuća kuna, a igrališta 700 tisuća kuna i ta je cijena šest puta veća nego stvarna cijena. Dajte da pričekamo i napravimo si prioritete i taj novac radije utrošimo na novu rasvjetu, to su igrališta na kojima se nitko neće igrati, jer nema djece – naglasio je Pavić.

Gradonačelnik Gregurović je kazao kako nisu u pitanju samo igrališta, nego i izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac.

– Proveden je postupak javne nabave za oba projekta, odabrani su jeftiniji izvođači i predlažem da se to održi. To smo najprije planirali za dogradnju vrtića i prijelaz, ali smo vrtić dogradili vlastitim sredstvima i moj je prijedlog bio da se naprave igrališta. Za javnu rasvjetu će se napraviti izračun, poslat ćemo ih u tri firme i onda ćemo vidjeti gdje smo i na koji način ćemo je financirati  – zaključio je Gregurović.

Prijedlog zaduženja Grada je na kraju i prihvaćen s devet glasova za i šest protiv. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba