Glasnogovornik zagorske policije Zoran Lončar

“Županija smo s najmanje kaznenih djela na sto tisuća stanovnika i bez ijednog ubojstva“

Objavljeno: 27.02.2020. Jožica Miklaužić

Prema izvješću o stanju sigurnosti za 2019. godinu, iako je zabilježen nešto veći broj kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu, Krapinsko – zagorska županija može se pohvaliti s najmanjim brojem kaznenih djela na sto tisuća stanovnika u Republici Hrvatskoj. Naime, u PU krapinsko – zagorskoj zabilježeno je ukupno 975 kaznenih djela, a kako KZŽ prema zadnjim podacima o procjeni broja stanovnika Državnog zavoda za statistiku ima 125.357 stanovnika, to iznosi 778 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika, što je daleko najmanji broj u Republici Hrvatskoj. Inače, državni prosjek je 1370 kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika.

– Za opću sigurnost nekog područja, prvenstveno je bitno da broj kaznenih djela bude što manji, a onda je tu i promet, odnosno, broj poginulih u prometu te stanje javnog reda i mira. Unutar kaznenih djela bitna je i brojka onih najtežih kaznenih djela, kao što je ubojstvo i pokušaj ubojstva, a Krapinsko – zagorska županija jedna je od četiri županije u Hrvatskoj u kojima u prošloj godini nije zabilježeno nijedno kazneno djelo tog tipa. Što se tiče razbojništva, tijekom 2018. godine na području naše županije zabilježena su dva takva slučaja, a manji broj zabilježen je u samo jednoj Policijskoj upravi, koja, treba napomenuti, ima upola manji broj stanovnika od naše županije – rekao nam je glasnogovornik PU krapinsko – zagorske Zoran Lončar.

Pozitivan trend

Lončar nam je ukazao i na pozitivan trend u KZŽ koji se odnosi na smanjenje broja samoubojstava u posljednjih devet godina.

– Zabilježili smo 23 izvršena samoubojstva i 18 pokušaja samoubojstva, što u postocima iznosi 36 posto manje takvih slučajeva na području naše županije nego predlani. Godinama smo, nažalost, bili pri samom vrhu, gledajući podatke na sto tisuća stanovnika, a moramo naglasiti kako je broj izvršenih samoubojstava na našem području prošle godine najmanji u posljednjih dvadeset i više godina – kazao je Lončar.
Za osjećaj sigurnosti među građanima izuzetno je važan i broj prekršaja protiv javnog reda i mira.

– Prošle smo godine evidentirali 192 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je najmanje prekršaja i počinitelja u posljednjih deset godina, a isto tako drugi najmanji broj takvih prekršaja u Republici Hrvatskoj, odnosno, zabilježen je najmanji broj takvih prekršaja na 100 tisuća stanovnika u Republici Hrvatskoj. Veseli i činjenica kako je došlo i do smanjenja broj počinitelja ta vrste prekršaja koji su u vrijeme počinjenja bili pod utjecajem alkohola – rekao je Lončar.
Što se tiče prometnih nesreća, u odnosu na 2018. godinu KZŽ bilježi blago povećanje, pa su tako u 2019. godini zabilježene 702 prometne nesreće, odnosno 36 prometnih nesreća više nego prethodne godine, dok je broj poginulih osoba u prometnim nesrećama jednak, a to je šest poginulih. Prema podacima na sto tisuća stanovnika, to znači otprilike 4,5 poginule osobe, što PU krapinsko – zagorsku svrstava među četiri najsigurnije policijske uprave u Republici Hrvatskoj. Najčešće greške sudionika prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje vozila po kolniku, brzina i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Zabilježeno je kako je 17,7 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo pod utjecajem alkohola.

– Možemo reći kako smo ostvarili cilj zacrtan Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa i zadovoljni smo rezultatima. Ne smijemo zaboraviti kako Zagorjem cirkulira veliki broj automobila i što se tiče dnevnih i vikend migracija na relaciji prema Zagrebu, a tu je i Granični prijelaz Macelj, koji je najfrekventniji granični prijelaz u Republici Hrvatskoj, preko kojeg je u 2019. godini prošlo više od 12,8 milijuna putnika. Inače, preko svih graničnih prijelaza koje pokriva naša Policijska uprava prešlo je više od 16,5 milijuna putnika u skoro šest milijuna vozila – otkrio nam je glasnogovornik PU krapinsko – zagorske.
Glede požara, došlo je do povećanja broja, pa je tako evidentirano njih 166, što je 78 više nego 2018. godine. Najviše, njih 100, dogodilo se na otvorenom prostoru, njih 51 odnosi se na požare građevinskih objekata te 15 na požare prometnih sredstava, ali materijalna šteta nastala u tim požarima bila je čak 96,6 posto manja nego u 2018. godini.

Preventivno djelovanje

Osim represivnog djelovanja, zagorska policija ističe se i po preventivnom djelovanju, kojim nastoji spriječiti počinjenje kaznenih djela i prometnih prekršaja.

– Tijekom 2019. godine proveli smo niz preventivnih aktivnosti u koje su uključeni svi – od djece vrtićke dobi do umirovljenika. Tako smo radili na projektu prevencije razvoja ovisnosti među mladima, prevenciji kaznenih djela protiv imovine, nasilja u obitelji i međuvršnjačkog nasilja, kao i na projektu “Lily“, koji uključuje prevenciju svih oblika nasilja nad ženama. “Sigurno na mobitelu i internetu“ projekt je u sklopu kojeg smo održali šest radionica s učenicima petih razreda osnovnih škola i dva predavanja za njihove roditelje, a s ciljem edukacije o primjerenom i sigurnom korištenju suvremenih tehnologija i interneta. Tu je i akcija “Manje oružja – manje tragedija“, koju provodimo cijelo vrijeme, želeći senzibilizirati građane i potaknuti ih na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine njihove svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko – eksplozivnim sredstvima. Brinemo i o onim najmlađima, pa tako prije početka školske godine provodimo aktivnosti u sklopu projekta “Poštujte naše znakove“ – nabrojao je glasnogovornik zagorske policije samo neke od aktivnosti pomoću kojih brinu o svim generacijama žitelja Krapinsko – zagorske županije, istaknuvši kako je stanje sigurnosti na području KZŽ tako dobro zahvaljujući prije svega predanom preventivnom i represivnom radu policijskih službenika, kao i drugim institucijama koje se bave sigurnošću na području županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba