VLASNIK ZGRADE U ZABOKU U KOJOJ BI TREBAO BITI DOM ZA STARIJE

PONEDJELJAK: “Ako Županija inzistira da se u toj zgradi otvori starački dom, neka to naprave sami”. SRIJEDA: “Dom će biti stavljen u funkciju u najkraćem mogućem roku”

Objavljeno: 12.02.2020. Alen Brodar

– Na natječaj za prodaju nekretnina stare bolnice u Zaboku, na čijem bi se mjestu trebao izgraditi dom za starije i nemoćne osobe, koji je objavila Krapinsko – zagorska županija, javila su se tri ponuđača, međutim samo je jedna ponuda bila valjana, ona Eti-inženjeringa iz Zaboka, koji je ponudio 3,2 milijuna kuna, te smo je mi odlučili prihvatiti – rekla je medijima u siječnju 2013. godine tadašnja krapinsko – zagorska županica Sonja Borovčak. Tada su mediji pisali kako se time, čini se, kraju primakla trakavica koja je započela još 2009. godine, kada je po prvi puta predstavljen projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne na lokaciji starog rodilišta i kirurgije u Zaboku.

Prošao je siječanj 2020. godine, nekretnine su obnovljene, no od Doma za starije, o čemu se pitanje ponovno potegnulo nakon tragedije u Andraševcu, još uvijek ništa.

“Bilježio bi gubitak”

Josip Šimag, vlasnik Eti Inženjeringa kazao je u ponedjeljak za Jutarnji list da ne može otvoriti dom za starije i nemoćne zato što studija isplativosti pokazuje da bi bilježio stalni gubitak.

No, podsjetimo kako je sve teklo.

Nakon što je tadašnja županica Borovčak obznanila kako je prihvaćena ponuda Eti Inženjeringa, ta je tvrtka ugovorom prihvatila uvjete Županije da se poštuje projekt izgradnje Doma za starije prema Urbanističko – arhitektonskom idejnom rješenju, koju su izradili arhitekti Mikelić i Vreš iz Zagreba, na način da zgrade kirurgije i rodilišta budu obnovljene i nadograđene, dok bi se zgrada ambulante srušila, te bi na njenom mjestu bilo još jedno krilo. To je prema procjenama trebalo koštati dodatnih 40-ak milijuna kuna.

– Imamo viziju, koja se poklapa sa željama Županije. Cijena koju ćemo platiti sada je manje bitna, s obzirom na dodatna ulaganja koja su potrebna jer bi samo građevinski dio iznosio oko 30 milijuna kuna – govorio je u siječnju 2013. godine Josip Šimag, dodavši da će, čim se potpiše ugovor, krenuti u radove.

– Vrijeme od 30 mjeseci je realno za taj posao, a mi imamo već nekakve reference u građevini – govorio je Šimag, dodavši da će im vjerojatno trebati 15-ak godina da im se ulaganje isplati.

U ugovoru je bila i stavka prema kojoj se Županiji vraćaju nekretnine ako čitav projekt ne bude gotov u roku 30 mjeseci, bez obzira u kojoj su fazi radovi, a Županija je jedino dužna kupcu vratiti njegovih 3,2 milijuna kuna, za koliko je kupio te nekretnine.

U ožujku iste godine, krapinsko – zagorska županica Sonja Borovčak je u Zaboku ispred stare bolnice simbolično predala ključeve zgrade vlasniku tvrtke Eti Inženjering, Josipu Šimagu.

– Gospodin Šimag je, kao što je bilo i dogovoreno, uplatio novac u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora i moram reći da smo zasad iznimno zadovoljni suradnjom i da će se u roku 30 mjeseci ovdje uistinu otvoriti umirovljenički dom – istaknula je tada županica Sonja Borovčak, pritom dodavši da je Županija osnovala i Povjerenstvo koje će pratiti tijek projekta.

– Za deset mjeseci trebali bi započeti radovi na izgradnji – rekao je u ožujku 2013. godine Josip Šimag, dodajući da bi dom za umirovljenike trebao imati kapacitet od 204 ležaja, a u kojem će na gotovo devet tisuća četvornih metara biti 93 smještajne jedinice, ambulante, prostori za radnu i fizikalnu terapiju te wellness, zajednički prostori i prostori za komercijalne sadržaje… Primopredaju nekretnina tada su pozdravili i predstavnici zagorske organizacije HSU-a.

Radovi su na kraju počeli 2015. godine, a ukupna vrijednost projekta je, tada je rečeno, iznosila 25 milijuna kuna.

Dodatak II.

Sada smo u 2017. godini, točnije u listopadu, kada su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i vlasnik Eti Inženjeringa Josip Šimag potpisali Dodatak II. Ugovoru o kupoprodaji nekretnine – bivše zgrade Opće bolnice i Doma zdravlja u Zaboku, kojim je ugovoren novi rok za izgradnju faze A doma umirovljenika u Zaboku. Investitor, Eti Inženjering, obvezao se ishoditi uporabnu dozvolu najkasnije do 25. lipnja 2018. godine. Ugovor je potpisan nakon odobrenja Skupštine Krapinsko – zagorske županije. Za dom za starije i nemoćne osobe ishođena je pravomoćna uporabna dozvola 27. prosinca 2018. godine.

U ožujku 2019. godine pisali smo kako je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe u Zaboku konačno pred svojim završetkom. Vlasnik Eti Inženjeringa Josip Šimag rekao nam je da je objekt izgrađen, za njega je izdana uporabna dozvola i trenutno je u fazi opremanja, kako bi se dobili minimalni tehnički uvjeti za otvaranje.

– Kapacitet doma je 80 osoba, a u njemu će biti zaposleno između 15 i 20 ljudi. Već ima zainteresiranih, ali možda su neki u zabludi da će to biti nešto socijalno, a tome nije tako. Cilj je da dom bude kvalitetan, s najvišim standardima te će biti relativno skup, minimalno šest tisuća kuna mjesečno. Malo se i kasnilo s izgradnjom, jer je bilo problema oko radne snage, a sad se sve sporije odigrava i s opremanjem. S obzirom na to da se radi o privatnoj investiciji, jer ja sve radim vlastitim sredstvima i bez kredita, onda je prilagođeno i tome da ga mogu isfinancirati, da ne dovedem u pitanje poduzeće i da se previše ne zadužim. Država ne financira staračke domove i nema natječaja preko kojih bih mogao dobiti nekakva financijska sredstva – istaknuo je u ožujku prošle godine Šimag, a onda je ovaj ponedjeljak, gotovo godinu dana nakon toga, za Jutarnji list rekao ovo:

“Kupio sam zemljište”

– Tražim rješenje kako bih isplatio uloženu investiciju. Ako Županija inzistira da se u toj zgradi otvori starački dom, onda neka to naprave sami. U tom slučaju spreman sam im je ponuditi natrag. Nudim Županiji otkup zgrade, koja inače vrijedi 30 milijuna kuna, po cijeni od 25 milijuna kuna, i može otplata na deset godina – poručio je Šimag.

Apartmane u toj zgradi, piše Jutarnji list, već je počeo davati u kratkoročni najam radnicima, a ostatak zgrade stoji neopremljen. Šimag ponavlja da je ispunio obaveze iz ugovora koji je 2013. potpisao sa Županijom i da nema namjeru otvoriti starački dom.

Na pitanje da je zgradu kupio za 3,2 milijuna kuna upravo zato da bi u njoj otvorio dom, odgovara:

– Nije meni nitko ništa poklonio. Staru bolnicu smo do temelja srušili, dakle prodali su mi zemljište, a 70-ak eura po četvornom metru za zemljište je sasvim realna cijena u Zaboku – objašnjava Šimag i dodaje da ne želi ugroziti vlastiti građevinski posao zbog doma za starije i nemoćne.

– Poslujem bez kredita pa sam i ovu zgradu podigao bez ijednog kredita, sve iz dobiti i tekućeg poslovanja – kaže Šimag, koji je navodno proveo i anketu među 30-ak potencijalnih korisnika od kojih je samo dvoje izjavilo da bi mogli podmiriti troškove od oko 6000 kuna za smještaj u domu. Šimag kaže da bi po trenutno vrijedećim zakonima dom trebao imati minimalno 40 djelatnika.

– Raspisali smo natječaj za prijam u rad medicinskog osoblja na koji se nije javila ni jedna medicinska sestra. Napravili smo i studiju isplativosti iz koje je vidljivo da bi dom u svom radu bilježio stalni gubitak u godišnjoj procijenjenoj visini od 621.800 kuna – kazao je Šimag.

Pravna borba

Već u tekstu u Jutarnjem listu iz Županije su Šimagu poručili da će “poduzeti apsolutno sva pravna sredstva kako bi se objekt stavio u funkciju za koju je izdana građevinska i uporabna dozvola”, a to je starački dom. No, poduzetnik Šimag uzvratio je da će, ako netko drugi ne preuzme zgradu, tražiti prenamjenu njezine djelatnosti.

Pokušali smo ponovno i sami u utorak i srijedu telefonski stupiti u kontakt s gospodinom Šimagom, no nije nam se javljao, a Županiji smo u utorak poslali sljedeći upit:

– Kako komentirate izjave gospodina Šimaga da nudi Županiji otkup zgrade za 25 milijuna kuna, jer je on, kaže, zapravo, za 3,2 milijuna kuna kupio samo zemljište, budući da je staru zgradu morao potpuno srušiti?

– Koliko su puta Eti Inženjeringu produljivani rokovi u vjeri da će izgraditi dom za starije i nemoćne?

– Kako se Županija osigurala da se ne desi ovakvo što i hoćete li poduzeti pravne korake protiv Eti Inženjeringa?

– Tko je trebao nadzirati da dođe do realizacije potpisanog ugovora? Hoće li netko odgovarati za propuste?

– Hoće li Županija i dalje inzistirati na gradnji novog doma za starije i nemoćne ili otvaranju istog u tim prostorima u Zaboku?

Danas je Županija objavila priopćenje kako je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u svom krapinskom uredu održao sastanak s vlasnikom tvrtke ETI inženjering, Josipom Šimagom. Tema sastanka, piše, ponovno je bila dom za starije i nemoćne osobe u Zaboku. Župan Željko Kolar i vlasnik tvrtke ETI inženjering Josip Šimag potvrdili su zajednički stav da se neće odustati od ugovora i od projekta.

– Bit će poduzete sve radnje kako bi u najkraćem mogućem roku dom u Zaboku bio stavljen u funkciju i počeo raditi u namjeni za koju mu je izdana uporabna dozvola –  zajednički je zaključak župana Kolara i Josipa Šimaga nakon održanog sastanka.

Isto je to priopćenje uz Županije nama poslano kao odgovor na gore postavljena pitanja, nakon čega smo ponovno pokušali kontaktirati gospodina Šimaga, da ga upitamo odakle tako nagla promjena mišljenja o stavljanju doma za starije u funkciju. Rekao nam je samo da smo dobili zajedničko priopćenje njega i župana, a na naše inzistiranje da kaže što se promijenilo u odnosu na ponedjeljak, rekao nam je samo: “Saznat ćete sve na vrijeme.”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba