TURSKA RAZVOJNA AGENCIJA U ZAGORJU

TREBA ISKORISTITI PRILIKU: I zagorski (grado)načelnici predstavit će projekte u koje bi Turci možda željeli ulagati

Objavljeno: 05.02.2020. ivanabelosevic

U Energetskom centru Bračak predstavljen je rad TIKA-e, razvojne agencije Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske. Agencija je osnovana 1992. godine i ubrzo je ostvarila institucionalni rast otvaranjem ureda u sve više i više država, u kojima implementira visokokvalitetne projekte iz područja obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, obnove, poljoprivrede i stočarstva, opskrbe vodom i izgradnje vodocrpilišta te pružanja humanitarne pomoći. U Hrvatskoj je prisutna od ožujka 2016. godine, po stupanju koordinatora Haşima Koça na dužnost. U ovom kratkom razdoblju djelovanja u Hrvatskoj, TIKA se usmjerila na obrazovne, socijalne i kulturno – povijesne projekte.

Potpore za 2021.

Haşim Koç rekao je kako je od 2016. do danas uspješno implementirano 75 projekata, ukupne vrijednosti ulaganja 2,5 milijuna eura.

– Pokrivamo veći dio Hrvatske, a ove godine usmjerili smo se nešto više na ovu regiju. Konkretni projekti tek će se razraditi, a volje za njih itekako ima – istaknuo je Koç.
Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije i direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša kazala je kako su s TIKA-om uspostavili suradnju prije nekoliko mjeseci i izuzetno su zainteresirani za sve projekte koji se tiču gospodarstva i socijalne uključivosti.

– S razine Krapinsko – zagorske županije, otvorili smo razgovore o važnim projektima za županiju, koji se tiču rane intervencije i razvoja programa nekih građana koji su u nepovoljnoj situaciji, ali isto tako i razvoja sportske infrastrukture, sfere gospodarstva i podrške radu WBAF ureda u Hrvatskoj, zatim podrške poduzetnicima početnicima i razvoja određenih novih instrumenata financiranja. Vrlo smo zadovoljni odazivom na ovo današnje predstavljanje jer su se odazvali kolege iz svih dijelova Hrvatske i kolege iz razvojnih agencija, gradova i općina, određenih instituta i poduzetničkih centara. S druge strane, zadovoljni smo s TIKA-om, koja je na početku 2020. otvorila mogućnosti planiranja određenih financijskih potpora za 2021. godinu, što nam ostavlja dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu i zatvaranje same financijske konstrukcije – naglasila je Matuša te dodala da se konkretno razgovara s Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i WBAF uredom, i to u vidu da osiguraju novčane nagrade za start up-ove koje pripremaju s Gospodarskom komorom.

Za današnju se radionicu prijavilo puno načelnika i gradonačelnika iz naše županije i svi su pripremili po jedan ili dva projekta za koje smatraju da bi u njih mogli uključiti i TIKA-u. Uglavnom su to društvena i socijalna infrastruktura, sportski tereni, dječja igrališta i opremanje vrtića, što nije zanemarivo u Krapinsko – zagorskoj županiji – pojasnila je Matuša.

Početak suradnje

Na predstavljanju TIKA-e bila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula kako se nada početku jedne lijepe suradnje.

– Moram reći da jako puno sredstava povlačimo iz europskih fondova, pogotovo u sferi obrazovanja, zdravstva, kulture, pa sad i gospodarstva, jer se završava Poduzetničko – tehnološki inkubator, ali uvijek su dobrodošli i drugi izvori. TIKA-u smo prepoznali kao dobre partnere u realizaciji nekih novih budućih projekata. Kada u grubo izbrojimo projekte koje provodimo i europska sredstva na području županije u posljednjih nekoliko godina, dolazimo do iznosa od preko 260 milijuna kuna, ali bez obzira na te vrijednosti, prilika koju pruža razvojna agencija Vlade Republike Turske je velika i treba je iskoristiti – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba