POTPISANI UGOVORI VRIJEDNI 300 TISUĆA KUNA

ŽUPANIJA SUFINANCIRA NASTUPE NA SAJMOVIMA: “Zajednički moramo ići naprijed, kako bismo bili još prepoznatljiviji”

Objavljeno: 04.02.2020. ivanabelosevic

U prostorima Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije u Krapini potpisani su 300 tisuća kuna vrijedni ugovori o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i obrtnika s područja Krapinsko – zagorske županije. Ugovore su potpisali župan Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec. Sredstva su osigurana u županijskom proračunu, a bit će korištena za promociju i nastupe gospodarstvenika i obrtnika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Svaka komora dobila je po 150 tisuća kuna.

Mjere poticanja

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako je Županija za potpore namijenjene Obrtničkoj i Gospodarskoj komori od 2012. godine izdvojila 3,1 milijun kuna.U to su uključene i potpore tradicijskim obrtima, opremanje prostora Obrtničke komore, promocije, edukacije i organiziranje gospodarskih susreta koji su izuzetno važni za otvaranje novih tržišta i za pozicioniranje našeg gospodarstva, koje je izvozno orijentirano i ostvaruje jednu trećinu svojih prihoda na inozemnim tržištima. Prošle godine otvorena je i mjera za jačanje poduzetništva i poticanje mladih, kroz projekt “Enter” – mjera za samozapošljavanje, za što će biti izdvojeno 700 tisuća kuna i otvoreno 12 obrta, a sve u cilju stvaranja pozitivne klime na području županije – istaknula je Mihovilić.

Josip Grilec je rekao kako je zahvalan na svakoj kuni koju HGK ŽK Krapina dobije.

– Jednako tako i mi u svojem proračunu planiramo sredstva za nastupe na sajmovima, prije svega kao poticaj svima onima koji nemaju vlastitih sredstava ili su neodlučni u namjeri da se predstave na nekom od sajmova. Naše gospodarstvo je sve jače i raste dobro, a doprinos tome sigurno daju i nastupi na sajmovima. Zajednički moramo ići naprijed, kako bismo bili prepoznatljivi kao županija u kojoj je moguće uspostaviti suradnju na svim razinama – istaknuo je Grilec.

Davor Pleško je otkrio kako su ove godine već posjetili Sajam sladoledarstva, slastičarstva i kave u Riminiju, koji je također financiran ovim sredstvima.

– Kolegama to zasigurno puno znači, da vide neke nove proizvode i trendove, kako bi ih mogli implementirati u svoje poslovanje. Županija nas prati i u drugim aktivnostima, poglavito u uređenju našeg prostora. Nadam se da ćemo ga ove godine i svečano otvoriti, jer bismo dobili idealne uvjete za rad, a tu je i konferencijska dvorana, koja će biti na raspolaganju ne samo obrtnicima, nego i Županiji i cijelom gospodarstvu Krapinsko – zagorske županije – pojasnio je Pleško.

Kontinuirani rast

Župan Željko Kolar pohvalio je dobru suradnju Županije i komora.

– Od 2014. godine imamo i mjeru “Kreditom do uspjeha – kreditom do konkurentnosti”, preko koje je samo prošle godine plasirano 39 milijuna kuna i to je snažna podrška našem gospodarstvu. Prošla je godina bila rekordna po ukupnom prihodu i dobiti i imamo ono što ima rijetko tko u Hrvatskoj – kontinuirani rast gospodarstva od druge polovice 2013. godine. Nakon Zagrebačke županije, na našem se području otvorilo najviše radnih mjesta na 100 tisuća stanovnika – od 2014. do danas otvoreno je 5019 novih radnih mjesta. Prošle godine smo bili u Londonu na jednom velikom sajmu, gdje smo prezentirali gospodarske zone Krapinsko – zagorske županije. Za njih smo bili totalno iznenađenje i pokazali su ogroman interes za nas. Zahvaljujem gospodarstvu u cjelini, obrtnicima i poduzetnicima te vjerujem da je 2019. godina bila i nešto bolja od 2018. – rekao je Kolar i dodao kako je prošle godine izdano 14 građevinskih dozvola za nove gospodarske subjekte, a najavljene su i nove investicije.

– Imat ćemo još jedan natječaj u visini od 100 tisuća kuna za tradicijske obrte, a nadam se i da će naše komore znati jako dobro iskoristi pogodnosti koje će nuditi naš Poslovno – tehnološki inkubator – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba