Jedna od najznačajnijih zagorskih manifestacija

OČEKUJE SE REKORDAN BROJ POSJETITELJA: Sve je spremno za spektakularnu “Bitku kod Stubice”

Objavljeno: 03.02.2020. zagorjeinternational

U Dvorcu Stubički Golubovec najavljeno je ovogodišnje 12. izdanje manifestacije “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”, koja će se održati ove subote. Posjetitelji će imati prilike uživati u prikazu završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune.

Besplatni autobusi

Organizatori ovog događaja su Družba Vitezova Zlatnog Kaleža, Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica i Grad Donja Stubica, a predsjednik Družbe Ivan Štefek pozvao je sve da u subotu u 11 sati dođu u Stubicu.

– Imamo program koji kreće paralelno od Dvorca Stubički Golubovec do središta Donje Stubice. Kod dvorca smo pripremili viteški kamp, gdje je bila vojska Franje Tahija. Pozivamo publiku, posebno one najmlađe, da dođu i vide vitezove i njihovu opremu te se fotografiraju s njima. Isto tako, pripremili smo radionice gdje se mogu okušati u viteškim vještinama, streličarstvu, bacanju koplja i bodeža te mačevanju. Kod samog dvorca imamo srednjovjekovno selo, gdje će biti prikazani stari zanati i gastro ponuda s tradicijskim jelima u pripremi našeg lovačkog društva iz Donje Stubice. Neprijateljska vojska se okuplja u središtu Donje Stubice, također u 11 sati, a povorka kreće u 13.30 prema Dvorcu Stubički Golubovec, gdje je u 14 sati počinje završna bitka – istaknuo je Štefek te dodao da će se poslije bitke održati bogati glazbeni program uz ponuda jela i pića.
Direktorica TZ- a područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec govorila je o sadržaju cijelog programa, koji će započeti već u 9.30 sati u centru Donje Stubice – 50. Planinarskim pohodom, u organizaciji Planinarskog društva “Stubičan“.
– Od 11 sati započinje zabavni program u Gornjoj Stubici, ali paralelno i kod Dvorca Stubički Golubovec. Oko 12 sati počinje okupljanje seljaka kod crkve Presvetog Trojstva i u 13.30 se u povorci kreće prema dvorcu, gdje će se održati spektakularna bitka. Nakon bitke bit će zabavni program. Već od 15.30 sati u šatoru kreće koncert Kreše Oremuša i B#Banda, zatim će nastupiti Picksiebneri, nakon njih LET 3 i na kraju DJ Gotz. Važno je istaknuti da se iz Zagreba može doći besplatnim ZET-ovim autobusima. Ujutro prvi autobus kreće u 9.30 i nakon njega svakih sat vremena, a prvi autobusi iz Donje Stubice prema Zagrebu kreću u 19 sati – naglasila je Vnučec.
Da je ovo važan događaj za Stubicu, potvrdio je i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Govorimo o jednom zajedničkom projektu između naše turističke zajednice, Županije, Grada Donja Stubica i Općine Gornja Stubica, na kojeg možemo biti ponosni. Svake godine su sve bolji sadržaji i kvalitetnija organizacija i to treba poštivati. Prema prognozi, vrijeme bi trebalo biti lijepo, pa se nadam da će posjetitelji doći u čim većem broju, jer to zaista vrijedi pogledati – napomenuo je Krizmanić.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić u ime Grada Donja Stubica zahvalio je prvenstveno Družbi Vitezova Zlatnog Kaleža što su prije 12 godina pokrenuli ovu priču u jednom malom krugu ljudi, koja je danas došla do gotovo 300 sudionika u samoj bitki i skoro 20 tisuća posjetitelja.

Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što nas prate kao suorganizatori i svim udrugama s područja Donje Stubice koje sudjeluju u organizaciji, posebno Lovačkom društvu i DVD-u Donja Stubica. Zahvaljujem i braniteljima, koji se ove godine prvi puta priključuju kao zaštitari i načelniku Gornje Stubice Jaminu Krizmaniću, s kojim sudjelujemo na ovom projektu, te Gradu Zagrebu. Pozivam sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije i grada Zagreba da nam se pridruže. Očekujem sve koji vole turizam, pjesmu, zabavu, povijest i bitke – pojasnio je Gospočić.

Za cijelu obitelj

Događaj je najavio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ova manifestacija je nagrađivana od Hrvatske turističke zajednice, nagradom “Simply the best” i među tri je najznačajnija događanja na području Krapinsko – zagorske županije, turistički i kulturno. Kad sam postao župan, prije šest i pol godina, Krešimir Končevski mi je doveo ekipu iz Družbe koja je to organizirala i u tom je trenutku Županija sudjelovala na nekoj simboličkoj razini. Današnji broj sudionika i posjetitelja se s početnim godinama ovog događanja ne može uopće uspoređivati i izuzetno je važno naglasiti da je to manifestacija za čitavu obitelj, od djece iz vrtića pa do naših roditelja i baka. Prema informacijama koje imam, hoteli su nam svi popunjeni i ove godine očekujemo rekordan broj posjetitelja, do 25 tisuća – zaključio je Kolar. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba