[FOTOGALERIJA] Noć muzeja 2020.

EDUKATIVNO, ZANIMLJIVO I ZABAVNO: Zagorski muzeji i galerije otvorili svoja vrata brojnim posjetiteljima

Objavljeno: 01.02.2020. zagorjeinternational

Povodom 15. izdanja manifestacije “Noć muzeja“ u petak su svoja vrata otvorili muzeji diljem Hrvatske koji su i ove godine za svoje posjetitelje pripremili prigodan program. Ovogodišnja tema bila je “Velike obljetnice hrvatskih muzeja“, a u besplatnim kulturnim sadržajima moglo se uživati i diljem Zagorja.

Galerija izvorne umjetnosti Zlatar

U Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar od 18 do 20 sati održana je likovna radionica učenika Osnovne škole Ante Kovačića, “Galerija izvorne umjetnosti Zlatar – mjesto motivacije za kreativnost“. Središnje događanje bilo je otvorenje izložbe “Ususret 50 godina Galerije izvorne umjetnosti Zlatar”.

Muzej oldtimera Presečki – Krapina

Po treći puta, obilježavanju “Noći muzeja“ priključio se Muzej oldtimera Presečki – Krapina koji je uz svoj stalni postav automobila, autobusa i motocikala za posjetitelje organizirao i prijevoz oldtimer autobusom od Muzeja oldtimera do Muzeja krapinskog pračovjeka.

Muzej Radboa

Muzej Radboa po četvrti put sudjelovao je u manifestaciji “Noć muzeja“. Tema se bazirala na prezentaciju povijesnih posebnosti geološke, te arheološke i sakralne baštine vezane za crkvu sv. Jakova na Gorjanima Sutinskim i velike vrijednosti gotičkog kipa Madone, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Održana je radionica za djecu “Muzej u baštini“, nastupile su i Radobojske mažoretkinje, te je održano predavanje na temu “Kapela sv. Jakova na Očuri – Od preživljavanja do oživljavanja“, Zvjezdane Jembrih.

Gradska galerija Zabok

Obilježavanje “Noći muzeja“ u Gradskoj galeriji Zabok održano je kroz prigodni program na temu
“Svemir u likovnom stvaralaštvu djece i mladih”, a uz tematsku likovnu radionicu za učenike pod stručnim vodstvom Nikoline Ptičar. Cilj projekta bio je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije, koje je zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok bilo prikazano na reprezentativnoj izložbi.

Muzej grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina

Muzej grada Pregrade za ovogodišnju Noć muzeja pripremio je niz događanja namijenjenih svim dobnim skupinama. Manifestacija je započela otvorenjem izložbe “Pejzaž djetinjstva“, mlade domaće likovne umjetnice Veronike Koprivnjak. Za najmlađe bila je organizirana Večer društvenih i didaktičkih igara te igara na temu prirodne i kulturne baštine Zagorja u prostoru Gradske knjižnice Pregrada.  Bio je tu i pub kviz na temu zagorskih velikana i obljetnica, a program je zaokružen već tradicionalnim stručnim vodstvom kroz stalni postav Muzeja.

Općina Lobor

Moć muzeja obilježena je na lokalitetu Svetišta Majke Božje Gorske, a svečanost je otvorio saborski zastupnik Žarko Tušek koji je tom prilikom rekao kako se nalaze na posebnom i svetom mjestu za sve ljude koji cijene kršćansku vjeru i katoličku povijest hrvatskog naroda.

– Duboko sam i kao čovjek vezan uz ovo mjesto jer sam, ne jednom sa svojim djedom pješačio i dolazio ovamo na proštenje k Majci Božjoj Gorskoj i uživao u ljepotama ovog, na neki način gorštačkog kraja, možda i malo drugačijeg Hrvatskog zagorja, s ovom prekrasnom bogatom, monumentalnom crkvom koja odiše snagom i moći vjere, snagom duha – kazao je Tušek.

Tijekom večeri posjetiteljima su prezentirana arheološka značenja svetišta Majke Božje Gorske te stari običaji.

Dvor Veliki Tabor

Dvor Veliki Tabor i ove je godine pripremio raznolik i zanimljiv program pa su tako rustikalnom dvoranom odjekivale melodije Mozarta i drugih istaknutih skladatelja, u izvedbi gitarističko-flautističkog dua Ostinato kojeg čine Gabriela Nežmahen i Veronika Barlović, učenice 4. razreda Srednje glazbene škole u Pregradi. Nakon glazbenog nastupa, po prvi je puta prikazana predstava “Vila Meluzina” u izvedbi kazališne družine Ioculatori koju sačinjavaju djelatnici našeg muzeja, a za koju je tekst napisala restauratorica Andrea Brlobuš. S još jednom likom iz velikotaborskih legendi i priča, Veronikom Desinićkom, posjetitelje je upoznala kustosica i voditeljica Renata Dečman u kratkom, no zanimljivom predavanju nakon kojeg je na monumentalnim velikotaborskim zidinama projiciran video mapping “Legenda o Veroniki Desinićkoj” u trajanju od pet minuta. U drugom dijelu programa, održana je edukativna radionica “S mačem u ruci”, na kojoj su sudjelovali posjetitelji svih uzrasta i tako upotpunili svoje znanje o hladnom oružju, viteštvu i srednjovjekovnom ratovanju. A s aktualnim izložbama posjetitelje je u organiziranom stručnom vodstvu upoznala muzejska tehničarka Nives Ćurković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba