ZA SVAKOGA PONEŠTO: Evo što su pripremili zagorski muzeji, gradovi i općine

Objavljeno: 30.01.2020. admin

Ovogodišnja “Noć muzeja” održat će se po 15. puta ovog petka diljem Hrvatske, a tema je “Velike obljetnice hrvatskih muzeja“. Radi se o kulturnoj manifestaciji koja je započela 2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U proteklih 15 godina posjetilo ju je pet milijuna posjetitelja.
Ovogodišnju “Noć muzeja” posebno će obilježiti dvije velike obljetnice – 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Manifestacija će se odvijati od 18 do 1 sat iza ponoći u više od 210 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u više od stotinu hrvatskih gradova, općina i mjesta, među kojima su i ona iz Krapinsko – zagorske županije.

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca će se po 10. puta uključiti u manifestaciju, rekao je voditelj Muzeja Jurica Sabol.
– Po prvi puta imat ćemo Noć muzeja na dvije lokacije. Ovdje u Krapini od 18 sati do 1 sat iza ponoći u atriju Muzeja bit će organizirana izložba “Ljepota otkrića“. Riječ je o 80-ak impresivnih fotografija koje su nastale u sklopu znanstveno – istraživačkih projekata na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kroz cijelu večer Udruga “Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda” animirat će posjetitelje te će se s njima posjetitelji moći fotografirati i zabaviti. Organizirat ćemo i prigodnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija. S druge strane, u 18 sati otvaramo izložbu “Krapinski pračovjek“ u Karlovcu, u slatkovodnom akvariju “Aquatica“, tako da ćemo po prvi puta istovremeno biti na dvije lokacije. To je jedna turneja s krapinskim pračovjekom koji je prošle godine započela u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik i nastavak je jedne izvrsne promocije Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo te uvertira u ono što nas očekuje 27. veljače, a to je dan kada ćemo proslaviti 10. rođendan i dočekati milijuntog posjetitelja – naglasio je Sabol i dodao kako je prošle godine u “Noći muzeja” krapinski Muzej posjetilo 2100 posjetitelja, tako da se ove godine očekuje oko 3000 posjetitelja.

Muzej oldtimera Presečki – Krapina

Antun Presečki najavio je kako će se Muzej oldtimera “Presečki” po treći puta uključiti u manifestaciju, i to način da organiziraju i prijevoz između Muzeja oldtimera i Muzeja krapinskog pračovjeka.
– Jedna linija će ići po Celjskoj cesti velikim oldtimer autobusom, a druga kroz grad, tako da se ujedno može posjetiti i Galerija. To će najviše zanimati djecu jer je to Ford iz 1948. godine. Vozit ćemo svakih sat vremena, a ako će biti potrebno i češće. Pripremit ćemo nešto za popiti i pojesti, a moći će se razgledati i stalni postav Muzeja sa stručnim vodstvom – napomenuo je Presečki i rekao kako će sljedeće godine posjetitelji u Muzeju oldtimera moći vidjeti i dva nova automobila.

Galerija grada Krapine
Program koji će se održati u Galeriji predstavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.
– Galerija se uključuje deseti puta, a ovogodišnju “Noć muzeja” odlučili smo posvetiti jubileju. 55. Festivalu kajkavskih popevki, koji će se održati ovog rujna. Drugi razlog zbog kojeg smo odlučili obraditi ovu temu je donacija gospodina Dubravka Sopeka, koji je Gradu Krapini poklonio bogatu zbirku svih nosača zvuka od krapinskog Festivala od 1966. godine. Nakon otvorenja izložbe, održat će se razgovor s Dubravkom Sopekom koji će voditi Željko Slunjski, a u 21 sat počinje koncert krapinskih popevki s dosadašnjih festivala “55 let zvoni nam kaj“. Nastupit će KUD Ilirci, uz glazbenu pratnju Siniše Miklaužića, Zdenka Kovačiček, Hrvoje Hegedušić, uz glazbenu pratnju Ljerke Hegedušić, Danijela Pintarić, Bojan Jambrošić, Tanja Mršić, Iva Ranogajec – Inkret, Ella Ranogajec – Inkret, Gordana Ivanjek – Tušek, Kristijan Potočki i orkestar u sastavu Karlo Kukovačec, Branko Ovčarić, Julije Njikoš i Pere Ištvančić, a voditelj programa je Željko Slunjski – istaknula je Pavlović.

Dvor Veliki Tabor
Dvor Veliki Tabor i ove je godine pripremio raznolik i zanimljiv program koji će se u Noći muzeja, odvijati od 18 do 22 sata. Uz individualno ili organizirano razgledavanje Muzeja, posjetitelji će moći uživati u dodatnim sadržajima, poput lutkarske predstave i videoprojekcija, putem kojih će se upoznati s likovima iz velikotaborskih legendi i priča. U programu se nalazi i edukativna radionica “S mačem u ruci“, namijenjena svim uzrastima, te glazbeni nastup gitarističko – flautističkog dua “Ostinato“, kojeg čine učenice srednje glazbene škole u Pregradi Veronika Barlović i Gabriela Nežmahen. U 18 sati počinje nastup gitarističko – flautističkog dua, zatim će se održati lutkarska predstava “Vila Meluzina“, pa u 19 sati video mapping “Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i nakon toga edukativna radionica “S mačem u ruci“. Za 20.30 planirano je stručno vodstvo po muzeju i nakon toga još jedanput video mapping “Legenda o Veroniki Desinićkoj“.

Galerija Antuna Augustinčića Klanjec
U Noći muzeja u Galeriji Antuna Augustinčića će u 18 sati biti otvorenje izložbe koja je obljetnički pregled dosadašnjih 10 programa/izložaba Galerije Antuna Augustinčića povodom Noći muzeja – Dan u Noći muzeja, Margareta Lekić – Spot, Maja Šimunović – Tangente, Mak Melcher – Metamirfoze, Vojin Hraste – 2 u 1, Goran Trbuljak – T, Ika Peraić – Fuga za pukotinu, Đani Martinić – Molos, Konjićevo novo ruho, Nikola Vrljić – Skup. Potom će Snježana Horvatin govoriti o 10 godina sudjelovanja Galerije u Noći muzeja, a koja su odreda realizirana u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec, a nakon toga će biti druženje sudionika i publike. Za kraj će biti predstavljena ciklička projekcija fotografske dokumentacije dosadašnjih 10 sudjelovanja Galerije Antuna Augustinčića u manifestaciji Noć muzeja.

Muzej Radboa
Muzej Radboa po četvrti put sudjeluje u manifestaciji. Tema 15. Noći muzeja u Muzeju Radboa bazira se na prezentaciji povijesnih posebnosti geološke, te arheološke i sakralne baštine vezane za crkvu sv. Jakova na Gorjanima Sutinskim i velike vrijednosti gotičkog kipa Madone, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. U 15 sati će se održati radionica za djecu “Muzej u baštini“, u 18 sati će nastupiti Radobojske mažoretkinje, a nakon toga će se održati predavanje na temu “Kapela sv. Jakova na Očuri – Od preživljavanja do oživljavanja“, Zvjezdane Jembrih, putem kojeg će se prezentirati dosadašnja istraživanja restauriranja vrijednih drvenih skulptura iz kapele, od kojih se gotički kip Madone čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, te prezentacija arheoloških istraživanja o kapeli sv. Jakova, Sebastijana Stingla. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu fotografija geološke građe Radoboja – fosile Radoboja u Prirodoslovnim muzejima u Beču i Londonu. U 21 sat moći će se uz stručno vodstvo proći kroz muzejski postav.

Muzej grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina”
Muzej grada Pregrade obilježit će Noć muzeja nizom događanja namijenjenih svim dobnim skupinama. Manifestacija će započeti u 18 sati, otvorenjem izložbe “Pejzaž djetinjstva“, mlade domaće likovne umjetnice Veronike Koprivnjak. Za najmlađe se organizira Večer društvenih i didaktičkih igara te igara na temu prirodne i kulturne baštine Zagorja u prostoru Gradske knjižnice Pregrada. U 21 sat slijedi pub kviz na temu zagorskih velikana i obljetnica. Program će biti zaokružen već tradicionalnim stručnim vodstvom kroz stalni postav Muzeja u 22 sata, tijekom kojeg će ravnatelj sve zainteresirane upoznati s detaljima iz Numizmatičke zbirke, Zbirke rudarstva i geologije i Ljekarničke zbirke “Thierry”.

Muzej Seljačkih buna Gornja Stubica
Program će započeti u 18.30 sati, nagrađivanom multimedijalnom projekcijom Gubec teatar, nastavit će se otvorenjem izložbe “Jan Vitovac – češki vitez, zagorski grof” te završiti predstavljanjem stripa Nika Titanika “1573.” Tijekom cijele večeri bit će omogućen obilazak stalnog postava Muzeja.

Muzej “Staro selo“ Kumrovec
Muzej “Staro selo“ Kumrovec započet će s programom u 18 sati, koncertom učenika i profesora Glazbene škole Pregrada, kojim će se označiti pet godina uspješnog rada Područnog odjela u Kumrovcu. U slijedu događanja predstavit će se jubilarne godine održavanja interaktivnih programa i manifestacija prepoznatljivih za Muzej – 10 godina sudjelovanja u “Noći muzeja” i organiziranja “Ophoda trikraljskih zvjezdara“ te 15 godina manifestacije “Ophodi Jure zelenog“. Predstavljanje će biti popraćeno projekcijom na otvorenom. Tijekom trajanja programa, moći će se razgledati stalni muzejski postavi.

Općina Lobor
U općini Lobor glavne aktivnosti odvijat će se na lokalitetu Svetišta Majke Božje Gorske. Od 18 sati do ponoći bit će prikazana arheološka značenja Svetišta, stari običaji i slično. Posebni zadatak ove godine je promišljanje o “muzejskoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti“ te osobama koje su svojim radom pridonijele promicanju muzejske struke. Jedan od “muzejskih velikana“ je i Krešimir Filipec, voditelj arheološkog istraživanja na lokalitetu Svetišta Majke Božje Gorske u Loboru. Osim vrijednih povijesnih nalaza, Filipec je zadužio društvo i vizijom budućnosti, tog najstarijeg hrvatskog Svetišta, u kojem bi se, osim obnove postojeće crkve, trebao otvoriti i arheološki park s multimedijalnim centrom.

Općina Mače
U 18 sati održat će se predstava za velike i male “Zagorska Pepeljuga“, od 19 sati moći će se razgledati izložba dječjih radova na temu “Zagorski dvorci“ i “Hrvatski muzeji“, a nakon toga će uslijediti čitanje dječjih pripovijetki. U 20 sati su na rasporedu likovne i plesne radionice na temu “Prinčevi i princeze“ i u 21 sat projekcija filma o Maču i Sutinskim toplicama.

Dvor Trakošćan
U galeriji Dvora Trakošćan program počinje u 18 sati, kada će se moći razgledati izložba “Ivan Generalić” iz Zbirke Malogorski. Kustosi Dvora Trakošćan u polivalentnoj dvorani održat će dva predavanja, o zbirci slika i zbirci fotografija. U Viteškoj dvorani održat će se koncert klasične glazbe, a gitaristička djela izvodit će učenici glazbene škole u Varaždinu, PO Ivanec i profesor Mislav Vudijan.

Gradska galerija Zabok
Prigodni program na temu “Svemir u likovnom stvaralaštvu djece i mladih” započet će u 16 sati, uz tematsku likovnu radionicu na kojoj će sudjelovati učenici. Cilj ovoga projekta je objediniti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije, koje će zajedno s radovima učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti prikazano na reprezentativnoj izložbi u 17 sati u Gradskoj galeriji Zabok. Namjera je ujediniti i umrežiti osnovne škole županije u području kreativnih industrija. Projekt organiziraju Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučko otvoreno učilište Zabok.

Galerija izvorne umjetnosti Zlatar
U Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar od 18 do 20 sati će se održavati likovna radionica učenika Osnovne škole Ante Kovačića, “Galerija izvorne umjetnosti Zlatar – mjesto motivacije za kreativnost“. Središnje događanje započet će u 19 sati, otvorenjem izložbe “Ususret 50 godina Galerije izvorne umjetnosti Zlatar”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba