OSIT - Dani otvorenih vrata

“POBIJEDIMO PREDRASUDE ZAJEDNO“: Naše društvo još uvijek smatra da su to osobe koje su agresivne, međutim oni govore srcem i ljubavlju

Objavljeno: 29.01.2020. Ivana Belošević

U prostorijama Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Krapina u Đurmancu, pod geslom “Pobijedimo predrasude zajedno“, održavaju se drugi Dani otvorenih vrata. Članovi su pripremili prigodni glazbeni program, a predsjednica Udruge Ljiljana Mužar rekla nam je kako su marljivo vježbali pjevačke i plesne točke.

Ljiljana Mužar

86 članova
– Dali su sve od sebe i bili su super i jako sam zadovoljna. Moto nam je da pobijedimo predrasude jer još uvijek u društvu postoje predrasude da su to osobe koje su agresivne, međutim to su osobe koje govore srcem i ljubavlju i to je ono najvažnije. Sutra imamo keramičku radionicu, radionicu šivanja, decoupage tehnike i izrade nakita. Zadnji dan organiziramo predavanje za volontere – istaknula je Mužar i dodala kako trenutno broje 86 članova, a preko programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provode program poludnevnog boravka za 10 članova i on se odvija svakodnevno.

– Osim toga jedanput tjedno djelujemo preko klubova “Katarinčica“ i “Radobojsko srce“, gdje se okupljaju članovi i njihovi roditelji. Trenutno provodimo tri projekta, jedan je preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, u partnerstvu sa Srednjom školom Krapina i Osnovnom školom “Ljudevit Gaj“ Krapina, pod nazivom “Druženjem do prijateljstva”, drugi je ovaj projekt – Dani otvorenih vrata, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju i treći je program poludnevnog boravka – pojasnila je Ljiljana Mužar.

Prava takvih osoba
Održane su i prezentacije o mogućnostima ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi. Iz Učilišta Piramida znanja došli su informirati članove i njihove roditelje o programima koje se su verificirali, a tiču se poboljšanja kvalitete života takvih osoba, dok je Marija Hrupački iz Centra za socijalnu skrb Krapina došla kao volonter Udruge za mentalno retardirane te je prisutne došla upoznati s pravima i uslugama koje korisnici i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi.

Marija Hrupački


– To su osobe s invaliditetom i imaju pravo na doplatak za pomoć za njegu, osobnu invalidninu, a njihovi roditelji pravo na status roditelja njegovatelja. Imamo više usluga koje se mogu priznati, a to su pravo na uslugu smještaja, pomoć u kući i tako slično – naglasila je Hrupački.
Danima otvorenih vrata prisustvovali su i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i zamjenica načelnika Općine Đurmanec Ivančica Hrček.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba