U “Noći muzeja” u Krapini se priprema bogat program na tri lokacije – Galeriji grada Krapine, Muzeju krapinskih neandertalaca i Muzeju oldtimera “Presečki”

Uživajte u koncertu kajkavskih popevki, razgledajte Muzej krapinskog pračovjeka i Muzej oldtimera, a moći ćete se voziti i u oldtimer autobusu iz 1948.

Objavljeno: 27.01.2020. ivanabelosevic

U petak će se po 15. puta u cijeloj Hrvatskoj održati Noć muzeja, a zajednička tema je “Velike obljetnice hrvatskih muzeja“. U Muzeju krapinskih neandertalaca predstavljen je program koji će se održati u Krapini, a u njega su se uključile Galerija grada Krapine, Muzej oldtimera “Presečki” i Muzej krapinskih neandertalaca.

Gostovanje u Karlovcu

Program koji će se održati u Galeriji predstavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.
– Galerija se uključuje deseti puta, a ovogodišnju “Noć muzeja” odlučili smo posvetiti jubileju. 55. Festivalu kajkavskih popevki, koji će  se održati ovog rujna. Drugi razlog zbog kojeg smo odlučili obraditi ovu temu je donacija gospodina Dubravka Sopeka, koji je Gradu Krapini poklonio bogatu zbirku svih nosača zvuka od krapinskog Festivala od 1966. godine. Nakon otvorenja izložbe, održat će se razgovor s Dubravkom Sopekom koji će voditi Željko Slunjski, a u 21 sat počinje koncert krapinskih popevki s dosadašnjih festivala “55 let zvoni nam kaj“. Nastupit će KUD Ilirci, uz glazbenu pratnju Siniše Miklaužića, Zdenka Kovačiček, Hrvoje Hegedušić, uz glazbenu pratnju Ljerke Hegedušić, Danijela Pintarić, Bojan Jambrošić, Tanja Mršić, Iva Ranogajec – Inkret, Ella Ranogajec – Inkret, Gordana Ivanjek – Tušek, Kristijan Potočki i orkestar u sastavu Karlo Kukovačec, Branko Ovčarić, Julije Njikoš i Pere Ištvančić, a voditelj programa je Željko Slunjski – istaknula je Pavlović.


Muzej krapinskih neandertalaca također će se po 10. puta uključiti u manifestaciju, rekao je voditelj Muzeja Jurica Sabol.
– Po prvi puta imat ćemo Noć muzeja na dvije lokacije. Ovdje u Krapini od 18 sati do 1 sat iza ponoći u atriju Muzeja bit će organizirana izložba “Ljepota otkrića“. Riječ je o 80-ak impresivnih fotografija koje su nastale u sklopu znanstveno – istraživačkih projekata na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kroz cijelu večer Udruga “Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda” animirat će posjetitelje te će se  s njima posjetitelji moći fotografirati i zabaviti. Organizirat ćemo i prigodnu prodaju muzejskih suvenira i publikacija. S druge strane, u 18 sati otvaramo izložbu “Krapinski pračovjek“ u Karlovcu, u slatkovodnom akvariju “Aquatica“, tako da ćemo po prvi puta istovremeno biti na dvije lokacije. To je jedna turneja s krapinskim pračovjekom koji je prošle godine započela u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik i nastavak je jedne izvrsne promocije Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo te uvertira u ono što nas očekuje 27. veljače, a to je dan kada ćemo proslaviti 10. rođendan i dočekati milijuntog posjetitelja – naglasio je Sabol i dodao kako je prošle godine u “Noći muzeja” krapinski Muzej posjetilo 2100 posjetitelja, tako da se ove godine očekuje oko 3000 posjetitelja.


Antun Presečki kazao je pak kako će se Muzej oldtimera “Presečki” po treći puta uključiti u manifestaciju, i to način da organiziraju i prijevoz između Muzeja oldtimera i Muzeja krapinskog pračovjeka.
– Jedna linija će ići po Celjskoj cesti velikim oldtimer autobusom, a druga kroz grad, tako da se ujedno može posjetiti i Galerija. To će najviše zanimati djecu jer je to Ford iz 1948. godine. Vozit ćemo svakih sat vremena, a ako će biti potrebno i češće. Pripremit ćemo nešto za popiti i pojesti, a moći će se razgledati i stalni postav Muzeja sa stručnim vodstvom – napomenuo je Presečki i rekao kako će sljedeće godine posjetitelji u Muzeju oldtimera moći vidjeti i dva nova automobila.

Dobra sinergija

– Jedan je pri završetku restauracije, to je Mercedes 190 SL iz 1957. koji je u fazi lakiranja i sljedeće godine će biti za pokazati i za promotivnu vožnju – otkrio je Presečki.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ponosan je što je Krapina jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, osim onih najvećih, gdje se ova manifestacija održava na tri lokacije.
– Vidi se jedna dobra sinergija između privatnog sektora, što zahvaljujem gospodinu Presečkom, između gradske Galerije i nacionalnog sektora, s obzirom na to da je Muzej krapinskih neandertalaca u sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja, koji su pod ingerencijom Ministarstva kulture. Ovo je jedna dobra suradnja na dobrobit ne samo ustanova, nego i grada Krapine – zaključio je gradonačelnik i dodao kako se ove godine očekuje još više posjetitelja nego prošle godine.


Ulaz na sva događanja je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter