Budući kuhari iz Gospodarske škole u Varaždinu pripremali jela od varaždinskog zelja

VAŽNA I ZDRAVA NAMIRNICA: Zelje je prirodni antibiotik!

Objavljeno: 17.01.2020. zagorjeinternational

Učenici Gospodarske škole u Varaždinu koji se školuju za kuhare i ove su godine, treći puta zaredom, spremali jela od varaždinskog zelja. Podršku su im došli dati, ali i degustirati njihova jela savjetnica župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, a prisutne su bile i ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak i Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja koje je zaštićeno na razini EU.

Oznaka izvornosti

– Ovo je još jedna manifestacija koju smo pokrenuli u ovome mandatu. Posebno me veseli da danas povezujemo s jedne strane naše vrhunsko i europskom oznakom izvornosti zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i marljive ruke kuhara iz naše Gospodarske škole. Zelje je inače važna i zdrava namirnica, a čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog zagrebačkog je proglasilo varaždinsko zelje najboljim zeljem, onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala zelja. Ova današnja radionica pokazuje koliko je važno hraniti se zdravo te koliko je bitno koristiti zdrave namirnice, i još k tome na jedan maštovit način – rekla je Martinčević te dodala kako su sva jela zaista ukusna.
Ravnateljica Gospodarske škole Katice Kalogjera Novak je naznačila kako sve kvalitetniji učenici, odnosno oni s višim prosjekom ocjena upisuju smjer za kuhara.

Kuharski praktikum

– Mi upisujemo samo jedan razred jer nam nedostaje kuharski praktikum, ali treba istaknuti kako su kuhari traženi na tržištu. Naši učenici osvajaju medalje na državnim te svjetskim prvenstvima i to je za svaku pohvalu – rekla je Kalogjera Novak dok je Marija Cafuk dodala kako je pripremljeno više od deset vrsta jela od zelja poput savijače od zelja, krpica sa zeljem, sekeli gulaša te štrukli od zelja.
– Ovo je dobra promocija i za nas uzgajivače zelja, a ovo povrće je zaista zdravo. Moram reći kako ga nazivamo i prirodnim antibiotikom – zaključila je Marija Cafuk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba