U Mariji Bistrici su zadovoljni prvom godinom samostalnog gospodarenja otpadom, ali nisu zaboravili na problem odlagališta otpada na području općine, a koje nije u njihovom vlasništvu

“I dalje se zalažemo za što skorije zatvaranje i sanaciju Tugonice”

Objavljeno: 17.01.2020. zagorjeinternational

U četvrtak je u Mariji Bistrici boravio Đuro Horvat, direktor poduzeća ”Tehnix” s kojim je Općina Marija Bistrica prije više od godinu dana počela surađivati na području gospodarenja otpadom. Naime, od 1. siječnja 2019. godine marijabistričko komunalno poduzeće ”Lijepa Bistrica” počelo je sa samostalnim odvoženjem otpada kamionima koji su nabavljeni od spomenutog vrlo uspješnog poduzeća iz Čakovca. Podsjetimo, već kod primopredaje vozila prošle godine bilo je riječi o tome da će se suradnja s vremenom proširiti i na Svetište Majke Božje Bistričke, koje bi trebalo postati prvo “zeleno Svetište”.

Reciklažno dvorište

Horvat je posjetio i gradilište reciklažnog dvorišta u Tugonici, s obzirom na to da će Tehnixova oprema biti dio reciklažnog dvorišta, čije se otvorenje očekuje krajem lipnja. Iz Općine Marija Bistrica otkrivaju i kako je u planu i nabava još jednog rabljenog kamiona koji bi se koristio za prijevoz krupnog otpada, ali i kao zamjenski u slučaju manjih kvarova na osnovnim vozilima. Horvat je naglasio kako je ovaj posjet zapravo svojevrsna čestitka prijateljima s kojima surađuju i poslovno i privatno.
– Veseli nas što smo pomogli onima koji su zaposlili ljude i zaštitili okoliš. Razgovarali smo i o mogućnostima buduće suradnje, kroz izgradnju reciklažnog dvorišta, a kasnije i sortirnice i kompostane, a tu su i neki drugi projekti koje namjeravamo razviti u gospodarstvu. “Tehnix” je brend kojim želimo naša znanja i vještine podijeliti s rukovodstvom u Mariji Bistrici, pa nam je drago što smo ovom prilikom našli vremena da budemo gosti u Mariji Bistrici i razgovaramo o budućnosti – zaključio je Horvat. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je kako je izuzetno zadovoljan prvom godinom samostalnog gospodarenja otpadom.
– Iako su mnogi pokazivali veliku dozu skepticizma oko naše odluke, iako neki i danas dovode u pitanje tu odluku, smatrajući da je nemoguće pokrivanje u trenutnim uvjetima, rezultati prve godine poslovanja pokazuju svu opravdanost naše odluke. Tvrtka posluje pozitivno, iako se kroz nju otplaćuje i kredit za spremnike za smeće koje smo nabavili i programski software za rad, i kojeg ima još samo jednu godinu, te leasing za kamione, kojeg imamo još četiri godine. Dakle, budućnost nam je još svjetlija – rekao je Milički i dodao da je vrlo zadovoljan naplatom, koja je i preko 90 posto.

Smanjen udio

Načelnikove riječi potvrđuju i brojevi. Uspoređujući podatke prve godine djelovanja marijabistričkog komunalnog poduzeća i zadnje godine kada je smeće s područja Marije Bistrice odvozio “Komunalac Konjščina”, primjetno je da je za gotovo 20 tona smanjen udio miješanog otpada, a povećan je udio korisnog otpada, ukupno za 40-ak tona. Sve se to odrađuje s četiri stalno zaposlene osobe na poslovima gospodarenja otpada, uz pomoć još dvije osobe po potrebi. Miješani komunalni otpad odvozi se u Piškornicu, a korisni u Eko-Flor.
– Stvarno smo zadovoljni, ali se ne zavaramo, još imamo posla, prije svega na edukaciji naših mještana. Idemo dalje, u suradnji s našim sada već prijateljem gospodinom Horvatom i vjerujem da ćemo i dalje donositi dobre odluke kada je u pitanju gospodarenje otpadom, a nikako ne zaboravljamo niti odlagalište otpada Tugonica, koje je na našem području, ali ne i u našem vlasništvu i za čije se što skorije zatvaranje i sanaciju zalažemo – zaključio je Milički.

FOTO: RMB

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba