Legendarni voditelj s Radija Hrvatsko zagorje Krapina, Dubravko Sopek, Gradu Krapini poklonio bogatu zbirku ploča i CD-a svih Festivala kajkavskih popevki, od 1963. do 2019. godine

OVO JE NEMJERLJIVA KULTURNA I POVIJESNA VRIJEDNOST ZA GRAD: Naš Festival je bajka Krapine, županije i cijelog kajkavskog govornog područja

Objavljeno: 21.12.2019. ivanabelosevic

U Gradskoj vijećnici u Krapini predstavljena je bogata donacije ploča i CD-a od svih Festivala kajkavskih popevki, koje je Gradu Krapini poklonio Dubravko Sopek, dugogodišnji urednik na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina i član KUD-a Ilirci. Tom nam je prilikom rekao kako je zbirku skupljao mic po mic, od 1993. godine.

Zaljubljen u Festival

– Tu je komplet svih ploča, svih kaseta i cd-a s krapinskog Festivala od 1963. do 2019. godine. Ploče su bile tiskane do 1990. godine, nakon toga su do 1994. popevke bile snimane na kasetama, a od 1995. do ove godine su na cd-ima. Raritetni poklon su i sve koncertne popevke koje su izvedene na Večerima Popevke za navek, Večer Arsena Dedića, Drage Britvića i iz 1984. koncert Zbora Hrvatske radio televizije pod vodstvom maestra Igora Kuljerića koji je izveo 14 pjesama s krapinskog festivala u jednoj posebnoj obradi. S obzirom na to da sam i sam glazbenik, za jubileje Festivala – 30-tu i 40-tu godišnjicu sam taj materijal posudio za izložbe i već tada sam donio odluku da ću to pokloniti Gradu, jer smatram da taj poklon mora biti dostupan svim građanima grada Krapine i županije, odnosno ljubiteljima kajkavske popevke. Sve ove godine pjevajući na Festivalu i svirajući u orkestru Ilirci na dječjem Festivalu, zaljubio sam se u Festival i  moja krilatica je ta, da ako je županija “Bajka na dlanu“, onda je krapinski Festival glazbena bajka Krapine, županije i cijelog govornog kajkavskog područja – istaknuo je Sopek te dodao kako su mu mnogi pomogli da je došao do toga materijala.

– Nešto sam dobio na poklon, ali 99 posto toga sam kupio. Sve te popevke na ovim nosačima zvuka su i digitalizirane. Isto tako višak ploča, jer sam masu toga nakupovao, sam dio poklonio Društvu za kajkavsko stvaralaštvo, dio Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorske županije i dio Turističkoj zajednici grada Krapine, kako bi za vrijeme festivalskog Tjedna to mogli izložiti, i ostalo po trgovinama koje su tu blizu da si mogu ukrasiti izloge za vrijeme Festivala – pojasnio je Dubravko Sopek.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je gospodin Sopek kao dugogodišnji urednik na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina i član KUD-a Ilirci, bio uključen u sva kulturna događanja u Krapini, osobito u krapinski Festival.

Na posebnom mjestu

– Gradu poklanja jednu uistinu vrijednu zbirku, koja se možda ne može mjeriti u nekom novčanom iznosu, ali ima nemjerljivu kulturnu i povijesnu vrijednost za Grad, jer Grad nema takvu zbirku s Festivala, nešto ima Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Ovim poklonom dobivamo povijest cijelog Festivala, nečega po čemu je Krapina poznata i to će se čuvati na posebnom mjestu i ako će netko imati potrebu moći će se sve vidjeti na jednom mjestu. Zahvaljujem gospodinu Sopeku u svoje ime i u ime Grada Krapine – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba