Aktualna predsjednica i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar – Kitarović u sklopu kampanje posjetila Zagorje, u Velikom Trgovišću zapalila je svijeću pred spomenikom prvog hrvatskog predsjednika

“Tuđman se zalagao za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, a na meni je izgrađivati je i dalje snažnom državom i prosperitetnom za svaku hrvatsku obitelj“

Objavljeno: 10.12.2019. zagorjeinternational

Kolinda Grabar – Kitarović, aktualna predsjednica Republike Hrvatske i kandidatkinja na predsjedničkih izborima koji će se održati 22. prosinca, u sklopu svoje predizborne kampanje danas je posjetila Krapinsko – zagorsku županiju. Svoj obilazak započela je u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana gdje je prigodno uz obilježavanje 20. godišnjice njegove smrti pred njegovim spomenikom zapalila svijeću.

– Ovaj posjet nije samo čin predsjednice, nego doista duboko ljudski čin. Htjela sam doći ovdje u rodnu kuću Franje Tuđmana zato što ga smatram jednim od najvećih hrvatskih velikana, vizionara i stratega koji je zacrtao svoj program krajem osamdesetih godina. Sjećam se tada kad je on proricao rezultate Hrvatske demokratske zajednice na prvim demokratskim izborima koliko su se neki tome smijali, a ja sam se pridružila tom pokretu jer sam znala da je to pokret za oslobođenje Hrvatske i za hrvatsku samostalnost – rekla je predsjednica te dodala kako se Tuđman zalagao za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, kao i za hrvatski narod u BiH.

Prosperitetna država

– Na nama je ostalo da ispunimo uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a na meni danas ostaje izgrađivati Hrvatsku dalje prosperitetnom državom za svaku hrvatsku obitelj i ono što je silno želio – hrvatski imidž u svijetu, pozitivan, kao snažne države, koja je saveznica svima u europskoj obitelji i NATO-u i na tome ću nastaviti svesrdno raditi – poručila je predsjednica dodavši kako Franju Tuđmana smatra svojim učiteljem.

Na upit novinara kako komentira neslogu unutar HDZ – a i Tuđmanove obitelji te stavove Stjepana Tuđmana predsjednica je rekla kako ne želi ulaziti u odnose bilo koje obitelji.

– Nikada to ne radim, neću uopće to komentirati. Stjepan Tuđman je danas privatna osoba, nema razloga zašto bi predsjednica Hrvatske komentirala njegove riječi – rekla je dodavši da HDZ ostaje čvrsto na liniji koju je zacrtao doktor Franjo Tuđman i da ona nikad neće odustati od tog puta, a budućnost će pokazati koliki je on bio velikan.

Novinari su je upitali i za komentar na izjavu Miroslava Škore koji je rekao kako je od Tuđmana danas ostalo samo ime, na što je odgovorila da to govori čovjek koji je otišao iz Hrvatske 89. godine i zarađivao novce u Americi.

Borba za priznanje

– Došla je moja američka obitelj i rekla dođi s nama, tu će biti rata, a ja sam rekla da ostajem. Umjesto da sam sa svojih šest jezika koje znam radila za UNPROFOR i zarađivala tada 1000 maraka, ja sam zarađivala ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili, dok je netko pjevao u Americi i zarađivao velike novce. Meni prigovarate da pjevam, ali ja pjevam iz gušta dok neki pjevaju za velike novce i sad kažu da su blizu naroda. Prošle su godine organizirali dobrotvorne koncerte na račun lokalne samouprave tako da razmislite malo o tome što Škoro prodaje pod Tuđmanovim interesima. Tuđman to nikad ne bi napravio, niti bilo tko drugi, tko ga slijedi   – zaključila je predsjednica.

Nakon Velikog Trgovišća, Grabar – Kitarović je posjetila i Zabok gdje se na Zivtovom trgu susrela s građanima. U Zaboku se predsjednica dotaknula teme gospodarstva te istaknula da želi kontinuitet rasta i razvoja.

– Želim pet posto rasta BDP –a da bismo se stvarno razvijali i otvarali nova radna mjesta. Dajem inicijative kako pomoći mladim obiteljima da dođu do stana, kako brinuti o našim starijima u zlatnoj dobi, da imaju svog pravobranitelja, o invalidima, o svima, ali posebno i o poduzetništvu koje treba rasteretiti jer je ono motor razvoja – izjavila je Grabar – Kitarović dodajući da se stabilnost može jedino osigurati oživljavanjem tradicionalnih industrija na moderan način.

Nakon Zaboka predsjednica je krenula u Bedekovčinu, a svoj će posjet KZŽ završiti predizbornim skupom u Društvenom domu Lobor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba