Povodom Dana grada i Župe svetog Nikole, u Krapini održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je gradonačelnik Gregurović najavio ambiciozne planove za razvoj grada

PROJEKTI ZA BUDUĆNOST: “Revitalizacija Šemničkih Toplica i projekt ‘Crna kraljica’ promijenit će ne samo vizuru, nego i turističko – gospodarsku sliku grada”

Objavljeno: 06.12.2019. ivanabelosevic

Uz blagdan svetog Nikole, u Krapini se slavi Dan grada i Dan župe svetog Nikole biskupa. Tim je povodom u Festivalskoj dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Ivica Hršak. Gradonačelnik Zoran Gregurović u svom se govoru osvrnuo na najvažnije projekte provedene u posljednjih godinu dana.

– Ove godine sanirana su dva veća klizišta, jedno je na Tkalcima – Vrhovčev brijeg, a drugo je klizište u Ulici hrvatskih branitelja, iznad željezničke pruge kod Hušnjakovog. Napravljena je rekonstrukcija triju mostova i propusta, a puno se radilo i na rekonstrukciji podzemne infrastrukture, vodovodu, odvodnji i plinskoj mreži u južnoj zoni, u Ulici Antuna Mihanovića, u Bobovju, Mihaljekovom Jarku, Ulici Janka Leskovara i naselju Paradižum. Što se tiče sanacije i modernizacije nerazvrstanih cesta, svakako je važno spomenuti da je u prvom polugodištu ove godine završena izgradnja produžetka Ulice Frana Galovića, od Autobusnog kolodvora Presečki sa spojem na Zagorsku magistralu, za što su sredstva osigurana kroz Program ruralnog razvoja iz mjere 7.2.1. , a osim toga, ove godine je u proračunu osigurano oko 4,5 milijuna kuna za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta – istaknuo je Gregurović te dodao kako je nakon 14 godina napokon riješena sva potrebna dokumentacija oko izmještanja željezničko – cestovnog prijelaza prema naselju Dolac, odnosno, prema nalazištu Hušnjakovo i nedavno su počeli radovi.
– Tim projektom će se prilaz prema Nalazištu Hušnjakovo i Muzeju izmjestiti sjeverno od stare Kneippove zgrade, s osiguranim prijelazom preko pruge, a postojeći ulaz će postati pješačka zona. Isto tako, Hrvatske ceste ove su godine krenule sa sanacijom dvaju nadvožnjaka na Zagorskoj magistrali u koje nije ulagano od kad je magistrala izgrađena te je tako saniran nadvožnjak u Polju Krapinskom kod sajmišta, a radovi na sanaciji nadvožnjaka kod separacije su se malo otegnuli, no s obzirom na zahtjevnost same sanacije, to nije ni čudno – naglasio je gradonačelnik te dodao kako je godinu na izmaku posebno obilježila i jedna odluka Vlade Republike Hrvatske, a koja će značajno utjecati na sam grad i Krapinsko – zagorsku županiju, jer su Zagorci dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi.

Dječji vrtić

– Posebno nas veseli i projekt dogradnje gradskog dječjeg vrtića za dvije nove odgojne skupine, s kojim smo krenuli na proljeće, a u studenome su prvi mališani krenuli u vrtić. Sljedeće godine ćemo još urediti hortikulturu kao i igrališta oko samog vrtića – napomenuo je Gregurović te dodao da, kad se okrene prema budućnosti, posebno želi istaknuti dva projekta, za koja vjeruje da će promijeniti ne samo vizuru, nego i turističko – gospodarsku sliku grada.
– Prvi projekt je revitalizacija Šemničkih Toplica, koje nisu u funkciji od početka 70-ih godina prošlog stoljeća. Napravili smo urbanistički plan uređenja, prostorno – programsku studiju i ispitivanje izvorišta, a nakon toga krenulo se s izradom projektne dokumentacije. Za taj projekt odobrena su nam sredstva kroz Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova te Krapinsko – zagorske županije i projektna dokumentacija bi trebala biti gotova sljedeće godine. Drugi vrlo važan projekt koji je pred nama, je projekt “Crna Kraljica”. Sredstva za izradu idejnih rješenja, glavnih i izvedbenih projekata osigurana su kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija“. Projekt obuhvaća revitalizaciju brda Josipovac između nalazišta Hušnjakovo i Franjevačkog samostana te s druge strane lokaliteta Stari grad, unutrašnjosti zgrade Palasa, staza i vidikovca na vrhu. A najveća atrakcija će zasigurno biti viseći most, koji bi trebao povezati ta dva lokaliteta po uzoru na legendu o Čehu, Lehu i Mehu. Dokumentacija je spremna i sada čekamo otvaranje nove financijske omotnice Europske unije, kako bismo projekt kandidirali za realizaciju – zaključio je gradonačelnik Gregurović.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan grada i župe te naglasio kako mu je drago što se nalazi u Krapini u jednom dvostrukom kontekstu.

– Nakon svečane sjednice, ovdje se održava sjednica Vlade, koja je posvećena Krapini i Krapinsko – zagorskoj županiji. Ova je Vlada učinila niz iskoraka kako bi ukupna kvaliteta života u Hrvatskoj bila bolja. Značajno je smanjen broj nezaposlenih i povećana je zaposlenost, posebno u Zagorju i vidi se gospodarski rast i rast prosječnih plaća, mirovina, te pozitivnih ocjena od međunarodnih institucija. Posebno me veseli što će ukupna težina naših današnjih odluka na sjednici Vlade, kao i ugovora koji će se potpisati, biti oko tri milijarde i 680 milijuna kuna. To su strateški pravci razvoja Krapinsko – zagorske županije u godinama pred nama. To je poruka središnje vlasti, da je okosnica naše politike ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Krapina je grad Ljudevita Gaja, nositelja hrvatskog narodnog preporoda. Hrvatsko zagorje je bitno za hrvatsku kulturu, identitet i našu kršćansku pripadnost. Vi ovdje ste izrazito solidarni i dobri ljudi, dobrovoljni darivatelji krvi, ovdje su dali 4,5 tone krvi i to pokazuje veliko srce vas u Krapinsko – zagorskoj županiji i stoga vam želim puno uspjeha i veselim se razgovorima tijekom sljedećih sati, te važnim odlukama za razvoj Krapine, Krapinsko – zagorske županije i cijelog Zagorja – istaknuo je Plenković, aludirajući na sjednicu Vlade koja je započela odmah po završetku svečane sjednice.

Mega projekti

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vladimir Lončarević kazao je kako je Krapina, kao i cijelo Zagorje, znamenita po svojoj povijesti.

– Ovo je Gupčev, Gajev i Tuđmanov kraj i kraj brojnih drugih velikana koji su zadužili hrvatski narod i Hrvatsku. Predsjednica je, kad je prije dvije godine bila ovdje, govorila o demografiji, decentralizaciji i razvoju gospodarstva kao ključnim pitanjima i to su zapravo tri ključna područja na kojima je ona kroz svoj mandat najviše radila. Bitna je sinergija, da se povezujemo na svim razinama, i vodoravno i vertikalno i da postoji suradnja, jer kod bitnih projekata ne smiju na putu stajati nikakve stranačke razlike, svi moramo disati jednako i raditi jednako – napomenuo je Lončarević.
Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek rekao je kako je Krapina kulturološki, povijesni i identitetski biser Hrvatskog zagorja.

– Mjesto posebne vrijednosti i osjećaja, grad u kojem Zagorje živi punim plućima, grad čiji stihovi i note odzvanjaju u svakom domu. Rekao bih grad koji spaja najveće vrijednosti zagorskog čovjeka – toplo i iskreno domoljublje, poniznost i radišnost, ali i bunt i prkos u promociji i očuvanju svojih vrijednosti i zagorskog identiteta. Danas Krapina upisuje važan datum u svojoj stoljetnoj povijesti, slaveći Dan grada i Župe Svetog Nikole. Krapina je održavanjem sjednice Vlade, simbolički na jedan dan glavni grad Republike Hrvatske – pojasnio je Tušek i dodao kako je Krapinsko – zagorska županija danas jedno veliko gradilište, realiziraju se mnogi veliki projekti, grade se mega projekti u prometnoj infrastrukturi, a ogromnim iznosima potiče se zagorsko gospodarstvo, koje je jedno od najvitalnijih i izvozno najorijentiranijih u Republici Hrvatskoj.
– Nema općine i grada u Krapinsko – zagorskoj županiji koja nema neki ozbiljan i odvažan projekt u partnerstvu lokalne razine i centralne vlasti. Sve je to moguće zbog ukupne politike Vlade, financijske stabilnosti i rasta BDP-a i zbog svih reformi koje se događaju. Današnja sjednica Vlade otvara sasvim jednu novu stranicu u razvoju ovog dijela Hrvatske. Neovisno kojoj političkoj boji pripadamo, neovisno u kojoj smo stranci, trebamo raditi za našu dobrobit i dobrobit za generacije iza nas – kazao je Tušek.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je čestitao Dan grada i župe.

– Osim onoga što se radilo ove godine, važno je da se ima vizija za budućnost i da se pripremaju projekti za novu financijsku omotnicu, te da svi zajedno ispregovaramo omotnicu koja će odgovoriti onim izazovima koji su nam potrebni u budućnosti i za pripremljene projekte. Mali udio razvoja Krapine, kao sjedišta Krapinsko – zagorske županije i cijele županije, je gradnja Poduzetničkog inkubatora, koji je u svojoj završnoj fazi i prve stanare u njemu očekujemo 30. ožujka sljedeće godine. Za njega smo povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i 1,5 milijuna kuna preko Ministarstva regionalnoga razvoja, a ukupna vrijednost projekta je 34 milijuna kuna i ostatak je osigurala Krapinsko – zagorska županija. Kada govorimo o projektima grada Krapine, kroz projektnu dokumentaciju popratili smo i projekt revitalizacije Šemničkih toplica. Svima želim uspjeh u budućem radu i vjerujem da se zajedničkim promišljanjem, idejama i ljudskim potencijalima možemo postaviti na najbolje projekte – zaključio je Kolar.

Dodijeljena priznanja

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i priznanja Grada Krapine za istaknute građane u protekloj godini. Priznanje gradonačelnika primili su Božidar Majsec, povodom 55. obljetnice članstva, aktivnog i uspješnog sudjelovanja u radu Gradskog puhačkog orkestra Krapina te za doprinos ugledu i promociji grada Krapine, te Odred izviđača “Hrvatsko zagorje“ Krapina, povodom 40 godina samostalnog, kontinuiranog i uspješnog djelovanja te za promicanje volonterizma, zajedništva i izviđačkih vrijednosti kod djece i mladih. Plakete Grada Krapine dodijeljene su Štefici Žauhar, povodom 40 godina neprekidnog rada na unapređenju odgojno – obrazovne djelatnosti u gradu Krapini, Božici Horvat, povodom 40 godina neprekidnog rada na unapređenju odgojno – obrazovne djelatnosti te Jasminki Pernjek, za uspjehe postignute u razvoju društvenih odnosa i unapređenju obrazovanja, znanosti i kulture od značaja za grad Krapinu. Povelja Grada Krapine dodijeljena je Josipu Nucaku, za osobit doprinos promicanju dobrovoljnog davanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog Crvenog križa, Mariju Sedmaku, za promicanje Festivala kajkavskih popevki te za doprinos ugledu i promociji Grada Krapine i Planinarskom društvu “Strahinjčica“, povodom 120. obljetnice aktivnog i uspješnog djelovanja te za promicanje grada.
Počasnim građaninom Grada Krapine proglašen je vlč. Tomica Šestak, koji je nagrađen za izniman doprinos obnovi sakralne baštine grada Krapine, promicanje duhovnih vrijednosti i zajedništva te za aktivnu ulogu u unapređenju kulturnog i društvenog života Krapine. Nagradu za životno djelo Grada Krapine primio je Branko Cvrtila, za izniman doprinos glazbenoj umjetnosti povodom 60. obljetnice članstva i 40. obljetnice vodstva Gradskog puhačkog orkestra Krapina te za promicanje Grada Krapine u zemlji i inozemstvu.
Sjednici su prisustvovali i ministri, zagorski saborski zastupnici, predstavnici Županije, ravnatelji i direktori gradskih i županijskih ustanova i poduzeća, zagorski gradonačelnici i načelnici te mnogi drugi uvaženi gosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba