Nakon šest sati dugog sastanka sindikata s predstavnicima Vlade, dogovor nije postignut. Pregovori se nastavljaju, kao i štrajk prosvjetara

ZAŠTO SU TO RADILI? Policija u dvije zagorske škole tražila podatke o organizatorima prosvjeda i koliko je nastavnika išlo u Zagreb

Objavljeno: 26.11.2019. zagorjeinternational

Nakon velikog prosvjeda nastavnika u Zagrebu na kojem se, prema procjenama sindikata, okupilo više od 40 tisuća ljudi, predstavnici sindikata susreli su se s predstavnicima Vlade, no nije došlo do dogovora.

FOTO: FB stranica Podrška roditelja nastavnicima prosvjednicima

Čak šest sati trajao je sastanak u Vladi s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frkom Petešićem, no dogovor nije postignut, a pregovore nastavljaju u utorak.

 

 

– Štrajk se nastavlja. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum. Molim vas da istražite istraživanje policije popisa prosvjednika što smatramo zastrašivanjem – rekao je Branimir Mihalinec nakon sastanka koji je započeo u 16 sati, a završio nešto prije 23 sata.
Frka Petešić je nakon razgovora novinarima rekao da misli da ima pomaka i da su pregovori bili “jako konstruktivni”.
– Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine. Tražimo održiva rješenja, koja neće značiti veću presiju na porezne obveznike, a koja će u najvećoj mjeri zadovoljiti zaposlene u obrazovanju, dok se dugoročno ne riješi pitanje koeficijenata – rekao je Frka Petešić te potvrdio da se razgovara i o dodacima na plaću.
Na pitanja o policijskoj kontroli u Krapinsko -zagorskoj županiji, rekao je da se to radilo zbog regulacije prometa.
– Da se može znati da li dolazi pet ili 30 autobusa. To je informacija koju imam – rekao je Frka Petešić.
Sindikalisti su rekli da su tijekom sastanka pitali zbog čega su policajci ulazili u škole u Krapinsko – zagorskoj županiji i popisivali one koji su se uputili na prosvjed u Zagreb.
– Dobili smo informaciju da su željeli procijeniti koliko će autobusa doći na prosvjed. Zatražili smo i od povjerenika iz drugih županija je li se to događalo i kod njih – rekli su sindikalisti, dodajući da su ionako unaprijed najavili da će u Zagreb doći 200-tinjak autobusa, pa im nije jasno zašto bi se to provjeravalo samo u KZŽ.
Kako piše Dnevnik.hr, sindikati su dobili dojavu kako se policija o prosvjedu i prosvjednicima raspitivala u dvije zagorske škole. Dojava im je stigla od sindikalne povjerenice koja je zbog bolesti ostala u školi i nije išla na prosvjed.
– Kaže da je nakon odlaska kolega na prosvjed, u školu došla policija, koja je tražila njezine osobne podatke, ispitivala je tko je organizator prosvjeda i koliko je kolega išlo na prosvjed. Kaže da je zatečena svime, odgovarala na pitanja kao malo dijete. Napominje kako je policija potom otišla u susjednu školu u kojoj su bili na dan prosvjedne akcije Potrubi za obrazovanje. Postavila je pitanje je li škola kriminalna organizacija ili mjesto odgoja i obrazovanja i može li njihovo dostojanstvo, nakon ovoga, biti još manje – piše Dnevnik.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba