Tijekom proteklog vikenda, policijski službenici svih policijskih postaja na našim su prometnicama utvrdili ukupno 3869 prekršaja – 364 su bila zbog vožnje pod utjecajem alkohola

NISU UVIJEK ZAGORCI: Rekorder “napuhao“ 2,74 na području PU zagrebačke, najviše vozača pod utjecajem alkohola bilo na području PU splitsko – dalmatinske

Objavljeno: 26.11.2019. zagorjeinternational

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista, zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Ove aktivnosti posebno su usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. “recidivistima“.

1576 prekoračenja brzine

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa – uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i drugo.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda utvrdili su ukupno 3869 prekršaja od čega izdvajaju 364 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija bila 2,74 promila alkohola u krvi i izmjerena je na području Policijske uprave zagrebačke. Utvrđeno je 1576 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske – 187 kilometara na sat, 436 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 145 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, njih 69, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko-senjske, dva takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko – dalmatinska s 298 takvih prekršaja, dok je najmanje prekoračenja brzine utvrđeno u PU virovitičko – podravskoj, 12 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, njih 115. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 26 prekršaja.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači od 31 do 40 godina (98 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promil, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

24 vozača na otrežnjenju

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 31 osoba, koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. “recidivisti“ i koje su počinile 36 teških prekršaja. Najviše ih je bilo nedopuštene koncentracije alkohola (22), upravljanje prije stjecanja prava (3), upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom (8) i upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja  (1).
Iz tog razloga 24 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 20 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
U razdoblju od 22. – 24. studenog na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 64 prometne nesreće s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 79 sudionika.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba