U Donjoj Stubici potpisani ugovori s 21 korisnikom koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za tradicijske i umjetničke obrte na području KZŽ, vrijedni gotovo 159 tisuća kuna

“Tradicijski obrti čuvaju ručnu izradu, oni trebaju opstati i živjeti, kako bi bili putokaz za budućnost“

Objavljeno: 25.11.2019. ivanabelosevic

U Domu obrtnika u Donjoj Stubici održano je potpisivanje ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu kroz javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko – zagorske županije. Pravo na potporu ostvario je 21 korisnik, u ukupnom iznosu od 158.832 kuna.

Smanjiti poreze

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako tradicijski obrti imaju velik značaj za Krapinsko – zagorsku županiju.
– Prije svega za očuvanje tradicije i kulturne baštine. Ostvarili su bespovratna sredstva za poboljšanje uvjeta proizvodnje i to je mjera koja ide kontinuirano od 2005. godine i za koju smo sredstva osigurali u proračunu za 2020. godinu. Ono što nije dobro je da se tradicijski obrti koji nisu profitabilni, tretiraju  na isti način kao i ostali. Moramo biti malo agresivniji s inicijativama prema Vladi Republike Hrvatske, da se im olakša posao i da opstanu. Trebao bi im se smanjiti PDV ili im se umanjiti neki drugi porezi. Ako gledamo da su na UNESCO-ovoj listi zaštite nematerijalne kulturne baštine licitarska srca i drvene igračke iz Marije Bistrice, to bi trebao biti dovoljan signal Vladi da poduzme određene korake – naglasio je Kolar.
Dugogodišnja vlasnica tradicijskog obrta je i Vlasta Hubicki, koja je kazala kako tradicijski obrti čuvaju tradiciju i ručnu izradu, trebaju opstati i živjeti, kako bi bili putokaz za budućnost.
Predsjednik Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica i Oroslavja te općina Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice Nenad Kučiš dodao je da je Marija bistrica na daleko poznata po licitarima i drvenim igračkama.
– Najrasprostranjeniji tradicijski obrti su oni koji izrađuju licitarska srca. U našem Udruženju je trend povećanja broja obrta, u godinu dana ih je 40 više, a s današnjim danom imamo 540 obrta. Kod tradicijskih obrta je stalno isti broj, nije u pad – istaknuo je Kučiš.

Potpora radu

Vlasnik krojačkog salona “Beni“Damir Oborovečki rekao je kako im županijska sredstva daju jednu veliku potporu za budući rad.
– Obrtništvo je u teškoj situaciji, jer PDV od 25 posto dosta opterećuje obrtnike, a ove potpore unatrag nekoliko godina od strane Krapinsko – zagorske županije i Hrvatske obrtničke komore, uvelike nam pomaže  – pojasnio je Oborovečki.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba