OVE GODINE U KZŽ ZABILJEŽENO 348 NASILJA U OBITELJI, OD ČEGA 59 KAZNENIH DJELA: U SŠ Krapina predstavljen preventivni program “Lily“, usmjeren na sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

PREKINIMO ŠUTNJU: “U preko 90 posto svih kaznenih djela žrtve su žene. Nasilje treba primijetiti, prijaviti i procesuirati”

Objavljeno: 25.11.2019. ivanabelosevic

U Srednjoj školi Krapina predstavljen je preventivni  program “Lily“ –  Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, usmjerenog na sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Policijska uprava krapinsko – zagorska u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije provodi jednu od aktivnosti projekta, pa je tako u SŠ Krapina održana tematska izvedba pod nazivom “Progovori“, prikazan video spot pjesme “Lily“, glazbenika Marina Ivanovića “Stoke“ napisane sam za potrebe projekta te prikazana pokazna vježba Interventne jedinice postaje Zlatar i učenica škole domaćina na temu jačanja samopouzdanja i osnaživanja žena – putem tehnika samoobrane.  Tiskani su letci i ostali materijali te majice s natpisom “Prekinimo šutnju“, provest će se istraživanja, razne radionice i slično.

Svakodnevni slučajevi

U 10 mjeseci ove godine na području naše županije, nažalost skoro su svakodnevno zabilježeni prekršaji nasilja u obitelji, točnije zabilježeno je 289 prekršaja nasilja u obitelji, što je 20-ak posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Ove godine zabilježeno je i 59 kaznenih djela nasilja u obitelji.
V.d. ravnatelja Policijske uprave krapinsko – zagorske Robert Pavić rekao je kako u suradnji, umreženo i proaktivno, i Policijska uprava krapinsko – zagorska daje doprinos u borbi protiv nasilja, zato se danas i provodi ovaj preventivni projekt “LiIy“.
– Kad se dotaknemo statistike, u prekršajima u 58,38 posto, a u kaznenim djelima čak u 80,30 posto su žrtve žene. Ti podaci ukazuju da je potrebna prevencija i stalna represivna djelatnost policije – istaknuo je Pavić te je dodao kako je došlo do nekih zakonskih promjena, pa su neka prekršajna djela prerasla u kaznena.
– Transponiranjem direktive EU 29 Vijeća Europe došlo je do bitne promjene pozicije žrtve, oštećenika i samog privatnog tuženika u samom postupku, a samim time i do povećanog broja kaznenih dijela u odnosu na prošlu godinu. Tako da ćemo tek iduće godine imati neko optimalnije vrijeme za usporedbu, budući da se dogodila ta promjena legislative – naglasio je Pavić.


Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek kazala je kako u Krapinsko – zagorskoj županiji od 2012. godine djeluje SOS telefon za žene žrtve nasilja, savjetovalište djeluje godinu i pol i upravo su u završnici sve pripremne radnje za sklonište za žene žrtve nasilja.
– Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svaki dan u svijetu 130 žena bude ubijeno od stane svojih supružnika ili bližih članova obitelji. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, 10 posto ih je ubijeno od svojih partnera ili bliskih članova obitelji. U preko 90 posto svih kaznenih djela, žrtve su žene i to dokazuje da ne smijemo biti ni gluhi, ni slijepi na nasilje. Trebamo ga primijetiti, prijaviti i treba ga procesuirati, žrtvama osigurati sklonište, ohrabriti ih i zaštiti, te ih ohrabriti da prijave nasilje. Moramo još glasnije viknuti da je nasilje neprihvatljiva kategorija i da ne znači ne i da se nasilje ni u jednoj društvenoj zajednici ne smije trpjeti i tolerirati – pojasnila je Petek.

O projektu

Projekt “Lily“ sastavni je dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite nasilja u obitelji, koji je u izradi, svojim aktivnostima i komponentama podupire strateške dokumente Vlade RH, a ujedno je i konceptualni kompatibilan s inicijativama organizacija civilnog društva. Sam projekt ima multimodularni karakter te će se  kroz međusobno  povezane aktivnosti u narednom razdoblju provoditi s ciljem umrežavanja svih nadležnih  državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata.
Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba