Povodom nadolazećeg Dana općine Zagorska Sela, o najvažnijim projektima razgovarali smo s načelnicom Ksenijom Krivec – Jurak

“Najvažniji projekt u povijesti općine, uređenje Doma za društvene namjene, ide planiranim tijekom i vjerujem da ćemo ga otvoriti na proljeće”

Objavljeno: 24.11.2019. zagorjeinternational

Općina Zagorska Sela u ponedjeljak će svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježiti Dan općine. Tim povodom, o najvažnijim projektima koji su realizirani u posljednjih godinu dana, razgovarali smo s načelnicom Ksenijom Krivec – Jurak.

Što biste izdvojili kao najvažniji projekt u proteklih godinu dana?

Najznačajniji projekt je uređenje Doma za društvene namjene, koji se financira iz Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja. Ukupna vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna, od čega su 1,65 milijuna kuna bespovratna EU sredstva. Izvođač radova je Niskogradnja Hren. Ovaj projekt najvažniji je u povijesti Općine Zagorska Sela, s obzirom na izvorne prihode Općine od 1,5 milijuna kuna i osobito je izazovan za nas. Sljedeći projekt koji valja spomenuti je sanacija klizišta koju smo završili uz nerazvrstanu cestu Pušća – Kralj. Investicija je vrijedna 290 tisuća kuna, a dobili smo i potporu Hrvatskih voda. U tijeku je i uređenje sportskog igrališta s postavljanjem novog asfaltnog sloja i uređenjem odvodnje, gdje smo od Ministarstva graditeljstva ostvarili potporu od 129 tisuća kuna, a procijenjena vrijednost radova je oko 230 tisuća kuna. Na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova odobreno nam je 100 tisuća kuna za projekt sanacije nerazvrstane ceste, koja je ujedno i parkiralište, odnosno, prilazna cesta prema groblju u Zagorskim Selima, a vrijednost investicije u prvoj fazi je 150 tisuća kuna, tako da nam još predstoji apliciranje za drugu fazu i time bismo završili sanaciju. U suradnji sa Zagorskim vodovodom i Krapinsko – zagorskom županijom, ove godine smo realizirali dvije vodoopskrbne mreže, jednu u naselju Bojačno, prema kapeli sv. Martina, a drugu u naseljima Brezakovec i Pušća, prema odvojku Kralj, gdje je vrijednost investicije oko 200 tisuća kuna. Tu moram naglasiti da je vodoopskrbna mreža Bojačno prema sv. Martinu, zahtjevna dionica, jer se radi o visinskoj zoni i ljudi do sada nisu imali vodu. Odobrena su nam i sredstva od Ministarstva kulture za sufinanciranje sanacije treće faze Prve pučke škole Pločko. Radovi su trenutno u završnoj fazi, a vrijednost projekta je 125 tisuća kuna. Ove godine smo realizirali i projekt Wifi4EU, u vrijednosti 15 tisuća eura i tako u središtu općine mještanima omogućili brzi, besplatni i bežični internet.

Koliko ste sredstava onda ukupno povukli iz EU fondova?

Povukli smo oko 2,1 milijun kuna. Važno je napomenuti da imamo i projekt od državnog značaja, a to je revitalizacija Sutlanskog jezera – Frisco, čiji su nositelj Hrvatske vode sa slovenskim partnerima, a financira se iz Interreg programa Europske unije, gdje je za prvu fazu, rekonstrukcije brane, iz EU fondova osigurano 10 milijuna kuna. Moram reći da su to doista značajna sredstva za jednu malu općinu kao što su Zagorska Sela.

Kakva je situacija s javnim prijevozom na području općine i u kojoj je fazi revitalizacija Kumrovečke pruge?

Što se tiče javnog prijevoza, u općini Zagorska Sela ga nema. Osim školskih linija, nemamo prijevoznika koji bi našim mještanima pružao uslugu prijevoza. Vezano za Kumrovečku prugu, nastojanje nas osam gradova i općina, koji smo u tom projektu, idu dalje i odlučili smo zajedničkim nastupom prijaviti projekt koji će biti predstavljen i na sjednici Vlade, koja će se 6. prosinca održati u Krapini. Vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje i jednu pozitivnu odluku i ta bi sjednica mogla biti prekretnica po pitanju rekonstrukcije pruge.

Kad se očekuje završetak radova na kapitalnom projektu Doma za društvene namjene – Pločko?

Krajnji rok za završetak radova je ožujak 2020. godine. Sukladno dinamici radova, sve ide svojim tijekom i nema nikakvih poteškoća i problema, tako da vjerujem da će u roku biti završen i da ćemo na radost svih, na proljeće imati i svečano otvorenje.

Općina Zagorska Sela jedna je od rijetkih, ako ne i jedina, koja potiče mlade da kupe nekretnine na svom području. Osim te mjere, koje su još mjere koje pomažu mladim obiteljima da ostanu u Zagorskim Selima?

Puno pažnje posvećujemo našoj djeci i mladima, što kroz udrugu koja je formirana u mojem mandatu, a to je Društvo Naša djeca, do konkretnih mjera, kao što su pomoći učenicima i studentima. Za ovu školsku godinu realizirali smo osam studentskih pomoći u iznosu od 400 kuna mjesečno, zatim jednokratno isplaćujemo pomoći za novorođenu djecu, te smo je ove godine i povećali. Zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sufinanciramo školski prijevoz, boravak djece u vrtiću i predškolu s iznosom većim od 200 tisuća kuna godišnje, a također smo ove godine sufinancirali nabavu radnih bilježnica i udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Među prvima smo pokrenuli i mjeru pomoći za kupnju ili izgradnju prve nekretnine, koja za sada iznosi 20 tisuća kuna, to je onoliko koliko nam proračunske mogućnosti dozvoljavaju. Ja bih voljela da je više, ali za sada to nije moguće. Ove godine imali smo jednu prijavu na taj natječaj i isplatili taj iznos. Prodane su dvije kuće, uselile su se mlade obitelji s dvoje djece, upita za kupovinu kuća ima i to me izuzetno veseli, tako da druge godine možemo očekivati minimalno tri prijave na taj natječaj.

Što ste pripremili za Dan općine i koja je vaša poruka mještanima Zagorskih Sela?

Dan općine obilježit ćemo na blagdan sv. Katarine, u ponedjeljak, 25. studenoga. Počinjemo sa svetom misom, koja će se slaviti u 11.30 sati, a nakon toga ćemo upriličiti domjenak za mještane. U 15 sati počinje svečana sjednica Općinskog vijeća. Pozivam mještane da dođu, vide i čuju što se radi na području naše općine. Realizirano je puno projekata, a puno ih je i u fazi realizacije. Vjerujem da moj tim i ja idemo u dobrom smjeru i nastavit ćemo tim tempom i dalje. (ab, ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba