Obilježava se Međunarodni dan djeteta

Svako četvrto dijete živi u siromaštvu u najbogatijim zemljama svijeta, a 8500 djece dnevno umire zbog pothranjenosti – i vi možete pomoći

Objavljeno: 20.11.2019. zagorjeinternational

Svake godine 20. studenoga obilježava se Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj ukazati na važnost dobrobiti onih najmlađih diljem svijeta, ali i probuditi svijest o problemima s kojima se djeca susreću u današnje vrijeme. Naime, 20. studenoga 1959. godine Ujedinjeni narodi su usvojili Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. i Konvenciju o pravima djeteta.
Ljudska prava ne odnose se samo na odrasle. I djeca imaju pravo na život, zdravlje, obrazovanje, pa čak i pravo na igru. Također, dječja prava uključuju i pravo na obitelj, te zaštitu od nasilja i diskriminacije. Djeca imaju pravo i na to da se njihov glas čuje.
Nažalost, djeca diljem svijeta nose se s brojnim poteškoćama. Prema podacima Children Incorporateda, njih 385 milijuna diljem svijeta živi u siromaštvu. Svako četvrto dijete živi u siromaštvu u najbogatijim zemljama svijeta, a 8500 djece dnevno umire zbog pothranjenosti. Uz siromaštvo, tu su i nasilje, život u izbjeglištvu, nedostatak obrazovanja, zanemarivanje, težak rad, prostitucija, trgovina ljudima i internetska dječja pornografija.
Djeca žive u svijetu koji pred njih stavlja mnoge izazove, a najviše pomaže roditeljska ljubav i obitelj koja im može dati dobre smjernice za budućnost. Nažalost, milijuni djece to nemaju. Prema podacima UNICEF-a, 153 milijuna djece diljem planeta su siročad.

Međunarodni dan djeteta ima za cilj i vas potaknuti na akciju. Kako to možete učiniti? Postoji bezbroj načina, neovisno o tome imate li vlastitu djece ili ne.

Počastite svojeg mališana ili neko drugo dijete povodom Međunarodnog dana djeteta. Odvedite ga u šetnju, park, zoološki vrt ili kino.

Pitajte dijete kako se osjeća i o čemu razmišlja. Potaknite ga na kritičko razmišljanje.

Pomozite djetetu iz svog susjedstva, ulice, grada. Donirajte dječju odjeću koja vam više ne treba, hranu, pelene, higijenske potrepštine, ili jednostavno pomozite svojim savjetom kada vidite da je dijete prepušteno samo sebi.

Donirajte sredstva za pomoć dječjim udrugama i organizacija – SOS dječje selo, udruge za djecu s teškoćama u razvoju, Caritas…

Volontirajte.

 

I ne zaboravite, svoje aktivnosti dijeliti i na društvenim mrežama, kako biste potaknuli i druge, uz hashtag #WorldChildrensDay.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba