U CENTRU ZAGREBA ODRŽANO VEGANSKO “KOLINJE”: Prijatelji životinja ponudili alternativu tradiciji, do koje se posebno drži u Zagorju i Slavoniji

KAJ VELITE, BI PROBALI? Kobasice “po receptu svinje Stelle”: Dvije šalice glutenskog brašna, šalica zobenih pahuljica, šalica sojinih ljuspica, crvena paprika,…

Objavljeno: 19.11.2019. zagorjeinternational

Dok u Hrvatskoj počinje sezona kolinja, udruga Prijatelji životinja ponudila je etičnu alternativu tradicionalno krvavim proizvodima – kobasicama, pogačicama s čvarcima, salenjacima i svinjskoj masti, i to bez ijedne zaklane životinje. Sve to moglo se u subotu degustirati na štandu Udruge na zagrebačkome Cvjetnom trgu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica – od pripreme smjese i punjenja u stroju za kobasice do kuhanja i pečenja, a svinje kojima se time spašavaju živote mogle su se vidjeti žive, na lijepim fotografijama.

Zdravo i savjesno

– Vegansko kolinje ne radi se na blatnim seoskim dvorištima, ne čuju se užasnuti krici svinja iz čijih prerezanih vratova šiklja krv, ne osjeća se smrad njihove agonije i smrti. Ne trebamo se bojati svinjske kuge, salmonele, trihineloze, kao ni kolesterola, zagađenja okoliša i gladi u svijetu. Ostaju nam samo zdrave kobasice i druga jela na koja smo naviknuti, napravljeni u veselju i mirne savjesti prema životinjama, okolišu i drugim ljudima – izjavili su Prijatelji životinja.
Dodali su da, osim što nitko nije izgubio život, vegansko kolinje sigurno je za zdravlje i sva hrana može se napraviti jednostavno i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su trenutačno propisane za svinjokolje po dvorištima.
– Živimo u 21. stoljeću i možemo uživati u kobasicama bez stradavanja životinja. Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima, koje smo dijelili u subotu – rekli su Prijatelji životinja, navodeći da nijedan obožavatelj mesa nije bio razočaran i da upravo ovakve veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ne moramo odreći okusa na koje smo od djetinjstva naviknuti, a da se istodobno možemo odreći krvoprolića.

Dirljivi susret

Kao primjer istaknute su kobasice koje su se izrađivale i degustirale na štandu Prijatelja životinja, a koje je osmislila volonterka Anita Petrović nakon posjeta utočištu za životinje u kojemu je upoznala svinju Stellu. Dirnuta susretom sa sretnom svinjom, osmislila je jednostavan recept pomoću kojega svatko može napraviti kod kuće kobasice od pšenice, soje, zobi, masnoće i začina, a da pritom životinje poput Stelle ne stradaju. Uz pripremu kobasica, Anita je na štandu dijelila i recept za Stelline kobasice. Recepti se nalaze na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.
– Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinjama koje se ne mogu obraniti niti pobjeći, a bez klanja se itekako treba i može biti. Veganskim zamjenama za mesne proizvode koji se uobičajeno izrađuju nakon kolinja spašavamo i hrvatske običaje, i tradiciju, i svoju savjest, s obzirom na to da je samo prošle godine u Hrvatskoj zaklano više do milijun i pol svinja – zaključili su Prijatelji životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba