Održava se tradicionalna manifestacija “Martinje v Kumrovcu“, brojni posjetitelji uživaju u moštu i vinu, bogatoj ugostiteljskoj ponudi te dobroj zabavi

NAJVESELIJA ZAGORSKA MANIFESTACIJA: Mošt prekršen u vino, uz kumstvo načelnice Kraljevca na Sutli Danijele Pongrac i načelnika Bistrice ob Sotli Franje Debelaka

Objavljeno: 09.11.2019. ivanabelosevic

Pod pokroviteljstvom Općine Kumrovec, na platou u središtu općine održava se najveselija zagorska manifestacija – “Martinje v Kumrovcu”. Program traje do 16 sati, a uključuje krštenje mošta po drevnim vinsko – pajdaškim regulama u izvedbi Cesargradskih martinjskih meštara. Uz kupnju poklon čaše, posjetitelji imaju pravo i na neograničenu degustaciju mošta kumrovečkih vinogradara, tu je  i prigodna ugostiteljska ponuda, pečeni kesteni i savjetodavni kutak pod nazivom “Enolog”.

Licitacija za gusku

Načelnik Robert Šplajt zadovoljan je šestom manifestacijom “Martinje v Kumrovcu“.

– Držimo do tradicijskih običaja i zadovoljni smo velikom posjećenosti. Mogu reći da u Kumrovcu maksimalno podržavamo manifestacije i željeli bismo da su još jače i veće. Pošto Kumrovec godišnje posjeti oko 100 tisuća gostiju, potrebna nam je i dobra ponuda, kako bi svaki gost koji dođe bio zadovoljan. Danas ovdje imamo jako dobru ponudu OPG-ova i vinogradara. Došli su nam i gosti iz Slovenije, kum kršenju mošta bio je načelnik Občine  Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, a kuma načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac. Biskup koji je po poznatom statutu i drevnom običaju, mošt pretvorio u vino, dolazi nam iz Klanjca. Imamo i nagradnu igru, u kojoj mogu sudjelovati svi posjetitelji i licitirati za gusku – tko će pogoditi njezinu kilažu, osvojit će poklon paket –pojasnio je Šplajt.

Manifestaciju je posjetio i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

– Ovo je dio zagorske tradicije i kulture i to trebamo gajiti. Poslužilo nas je lijepo vrijeme i došlo je puno posjetitelja i gostiju. Prezentiraju se i OPG-ovi ovog kraja te Udruga vinogradara “Grozd“. Moram istaknuti da naši vinogradari imaju vrhunska vina, pa čak i pjenušce, te na  na međunarodnim natjecanjima i izložbama osvajaju nagrade – istaknuo je Ferek – Jambrek.

Posebni gosti u Kumrovcu bili su član Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović i savjetnik u Ministarstvu turizma Ivan Herak.

Damir Vrbanović kazao je kako je dovoljno reći “Martinje v Kumrovcu“, to je dobitna kombinacija.

– Ambijent je odličan, poslužilo nas je i vrijeme. Zahvaljujem načelniku i ljudima u organizaciji koji su nas pozvali. Mi smo prijatelji ekipe koja polako i sigurno “gura“ kineski kapital u Kumrovec. Optimističan sam i vjerujem da će se to na veselje Kumrovčana i cijelog Zagorja i ostvariti – naglasio je Vrbanović.

Ivan Herak je prijatelj i poslovni partner načelnika Šplajta, jer je savjetnik predsjednika CSEBA-e.

– Prvi sam put na “Martinju v Kumrovcu“ i jako je lijepo. Osjećam se odlično i uživam. Drago mi je da sam  posjetio rodno mjesto Josipa Broza – zaključio je Herak.

Zabavni program

Za dobru zabavu pobrinuli su se Missters i Lojze Ogorevc.

Organizatori su Udruga vinara “Grozd” Kumrovec i Turistička zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba