U Pregradi održana središnja konferencija projekta “Žene za Zagorje“, u sklopu kojeg su na području djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec, zaposlene 54 žena koje brinu za 270 starijih, nemoćnih i bolesnih osoba

SVI SRETNI I ZADOVOLJNI: “Dugotrajno nezaposlene žene dobile su novu priliku na tržištu rada, a korisnici kvalitetnu uslugu”

Objavljeno: 04.11.2019. ivanabelosevic

U pregradskoj Gradskoj vijećnici održana je središnja konferencija projekta “Žene za Zagorje“, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Sudjelovali su predstavnici organizacija uključenih u pripremu i provedbu projekta, s ciljem što bolje prezentacije dosadašnjih aktivnosti.

Anonimne ankete

Voditelj projekta Mario Novosel rekao nam je kako se projekt provodi na području 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno, na području djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec.
– Ukupno su zaposlene 54 žene, na području Gradskog društva Crvenog križa Krapina 27, Pregrada 14 i Klanjec 13 žena. Ukupno je u projektu 270 krajnjih korisnika, a svaka se žena brine za pet korisnika. Uglavnom se radi o starijim, nemoćnim i osobama starije životne dobi. Žene su jako zadovoljne projektom, a  korisnici dobivaju i paket kućanskih i higijenskih potrepština u iznosu od 200 kuna mjesečno. Također, žene su u rujnu započele s program osposobljavanja za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba. Osposobljavanje uključuje 500 nastavnih sati  te će na kraju one steći kvalifikaciju koja se upisuje u elektroničku radnu knjižicu. Tako će imati dodatnu kvalifikaciju koja će im pomoći na tržištu rada – istaknuo je Novosel, te dodao kako su žene zaposlene do kraja srpnja sljedeće godine.


– Žene su se mogle zaposliti na najviše 24 mjeseca, a projekt završava 30. studenoga sljedeće godine. Nakon toga postoji mogućnost za isti ili neki sličan projekt, ovisno o alokaciji financijskih sredstava i hoće li Ministarstvo rada i mirovinskog sustava alocirati dodatna sredstva ili produžiti postojeće projekte – pojasnio je Novosel.
Ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović kazao je kako se u Krapinsko – zagorskoj županiji provode tri takva projekta, a nositelji su Grad Zabok, Udruga “Sveta Ana” Lobor i GDCK Krapina.
– Na ovom projektu je ukupno 19 partnera, a rezultati će biti prezentirani na završnoj konferenciji, koja će se održati u Klanjcu. No, možemo već sada reći da su korisnici vrlo zadovoljni, kao i žene koje su zaposlene – naglasio je Šimunović.


Ravnateljica GDCK-a Pregrada Štefica Pasarić rekla je da se na području tog društva projekt, osim u Pregradi, provodi i u pregradskim naseljima, te općinama Desinić i Hum na Sutli. Svaka od 14 žena brine o petero korisnika, a zaposlena je i terenska koordinatorica.
– Žene su trenutno i na edukaciji za njegovateljice, teorijska edukacija traje im do prosinca, a nakon toga će započeti s praktičnim dijelom, koji će obavljati u ustanovama koje bave njegovanjem starijih osoba i  bolesnika – kazala je Pasarić.

Nova prilika

Okupljene je pozdravio i domaćin, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
– Drago mi je što je Pregrada izabrana kao mjesto današnje konferencije. Ovo je jedan hvalevrijedan projekt financiran iz fondova Europske unije i pridonio je tome da se zaposle žene koje su dugo bile na Zavodu za zapošljavanje. Tako su dobile jednu novu priliku, a korisnici kvalitetnu uslugu koja im je najpotrebnija – zaključio je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba