TKO KAŽE DA ZAGORCI NAJVIŠE VOLE ZAVIRITI U ČAŠICU? U Moldaviji svaka osoba starija od 15 godina godišnje prosječno popije 167 boca vina. Vlasti muku muče s pijanim vozačima, a sada su osmislili strog program koji će ih “naučiti pameti”

ŠTO KAŽETE NA OVU MJERU? Sjeo si pijan za volan? Ideš pomagati mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcije

Objavljeno: 30.10.2019. zagorjeinternational

Moldavske vlasti muku muče s pijanim vozačima. Kako piše Index.hr, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, u Moldaviji osobe starije od 15 godina u prosjeku popiju 15,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika svake godine, što je oko 167 boca vina. Svaka je četvrta smrt u toj zemlji povezana s alkoholom, dok je svjetski prosjek jedna od dvadeset. Muškarci prosječno žive 68, a žene 75 godina, a europski je prosjek 79, odnosno 84 godine.
Moldavske su vlasti stoga osmislile zanimljiv program za vozače uhvaćene za volanom pod utjecajem alkohola. Program traje tri mjeseca, a sastoji se od 12 sastanka, tijekom kojih prijestupnici pomažu u bolnicama, u njezi pacijenata stradalih u prometnim nesrećama, kao i u mrtvačnicama. Program je već započeo u mrtvačnici u glavnom moldavskom gradu Kišinjevu, gdje su šestorica muškaraca osuđena za vožnju pod utjecajem alkohola pomagala mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcija i spremanju u “ladice za trupla”. Sudjelovali su i u obdukcijama, kao pomoć mrtvozorniku, i to za uklanjanje unutarnjih organa te odvajanja izmeta i mokraće.
Jedan od polaznika programa već je izjavio da će mu smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvijek ostati u nosnicama te kako ga je ovo iskustvo potaknulo da više nikad ne sjedne pijan za volan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba