U Pregradi održan međunarodni sastanak partnera na projektu “Volunteering cities“, u kojem sudjeluje osam europskih zemalja

Sudionici razmijenili iskustva i primjere dobre prakse, Grad Pregrada predstavio volonterske aktivnosti Urbact lokalne grupe

Objavljeno: 25.10.2019. zagorjeinternational

Grad Pregrada partner je na projektu “Volunteering Cities Transfer Network“ u okviru URBACT III Programa 2014. – 2020.  Tim povodom u Pregradi je od 10. do 11. listopada održan međunarodni sastanak partnera iz osam europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, to su Arcos de Valdevez iz Portugala, Altea iz Španjolske, Altena iz Njemačke, Athy iz Irske, Radlin iz Poljske, Capizzi iz Italije i Athienou, glavni partner – nositelj projekta iz Cipra.

Projekti u vrtiću i školi

Ovaj međunarodni sastanak bio je namijenjen razmjeni iskustava i dobre prakse, pa su se tako prvoga dana uz pomoć vodeće URBACT stručnjakinje Marie Joao Filgueiras Rauch analizirali planovi prijenosa dobre prakse koje svaki grad provodi u svojoj zajednici, dok je drugoga dana Grad Pregrada predstavio aktivnosti Urbact lokalne grupe Grada Pregrade, a koje se odnose na poticanje volonterstva, međugeneracijsku solidarnost, participaciju građana u životu zajednice te sudjelovanje lokalnih poduzetnika u rješavanju socijalnih problema na području grada Pregrade. Međunarodni gosti bili su u posjetu Dječjem vrtiću gdje im je predstavljen projekt “Mali volonteri“ kojim se promiče volonterstvo od malih nogu, a također su upoznati i s projektom “Ti i ja zajedno“ kojim se aktivno odgovara na individualne i razvojne potrebe djeteta te se okruženje vrtića prilagođava obiteljskoj kulturi djece.

Osim vrtića, gostima su svoje brojne aktivnosti i programe predstavili i drugi članovi ULG-a, Glazbena škola Pregrada, Muzej grada Pregrade, Gradska knjižnica Pregrada, GDCK Pregrada, OŠ Janka Leskovara te Srednja škola Pregrada, čijim su projektom “Fizioterapija na usluzi“ koji škola provodi s Udrugom umirovljenika Pregrada bili posebno oduševljeni.

Inače, u sklopu projekta predviđeno je sedam međunarodnih sastanaka tako da je svaki grad partner domaćin jednog, a po završetku projekta održat će se završni događaj u samom gradu dobre prakse, Athienou na Cipru. Sljedeći sastanak planiran je u prosincu ove godine u njemačkom gradu Alteni, a do tada sve partnere očekuje nastavak aktivnog rada njihovih lokalnih URBACT grupa, te provođenje lokalnih aktivnosti.

Mreža “Volunteering Cities“

Mreža za prijenos “Volunteering Cities“ koristi volontiranje kako bi pristupila problemu socijalne isključenosti i siromaštva na lokalnoj razini. Fokusira se na međugeneracijsku suradnju, u sklopu koje grupe raznih dobnih skupina volontera i individualaca suočenih sa socijalnim problemima zajedno rade na održivom razvoju kvalitete života lokalne zajednice. Cilj je  institucionalizirati volontiranje, dajući mu valjanost kroz pristup „odozdo prema gore- bottom up“, gdje volonteri mogu odlučivati i provoditi akcije.

“Volunteering Cities“ URBACT Mreža za prijenos je mogućnost osam europskih gradova za sudjelovanje u međunarodnoj razmjeni i procesu učenja, kako bi poboljšali svoju praksu u suočavanju s današnjim socijalnim izazovima kroz volontiranje. Dobivanje inspiracije, razmjena ideja, izgradnja kohezije, učenje i dijeljenje su u samom centru Mreže. Volontiranje je ključ naših društava.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba