Konferencija HDZ –a u Tuheljskim Toplicama nastavila se velikim skupom Alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, na kojem je upriličena dodjela uvjerenja njenim polaznicima

PLENKOVIĆ: Od svih članova HDZ –a tražim puni angažman kako bi predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović osvojila još jedan mandat. To je politički prioritet

Objavljeno: 11.10.2019. zagorjeinternational

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, premijer Andrej Plenković u Tuheljskim je Toplicama, u sklopu prigodne svečanosti, podijelio uvjerenja o završenom programu polaznicima 12. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Podjela uvjerenja održana je u sklopu “Skupa Alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta”, koji se danas i sutra održava u Hotelu “Well” u Tuheljskim Toplicama, a najbolji polaznik 12. generacije je zagorski HDZ –ovac Tomislav Milunović.

U nazočnosti voditelja Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu Holgera Haibacha, članice Zaklade Konrad Adenauer, Berlin, predsjednice Zajednice žena EPP-a i predsjednice Instituta Robert Schuman dr. h. c. Doris Pack, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećka Prusine, ministara Tomislava Ćorića, Ivana Malenice, Gordana Grlića Radmana, Davora Božinovića i Marija Banožića, saborskog zastupnika i predsjednika KZŽ organizacije HDZ-a Žarka Tušeka i drugih uglednih gostiju, Plenković je u svom govoru ponovio da ova Vlada u svom radu ima četiri ključna stupa. Prvi je sustavan i kontinuirani dijalog Vlade i županija, gradova i općina, a drugi je funkcionalna decentralizacija gdje je kao primjer naveo hrabru reformu, integraciju ureda državne uprave sa županijama što će se realizirati do 1. siječnja idućeg godine.

Fiskalna decentralizacija

– Nisu sve stranke zadovoljne i sretne s postojećim ustrojem županija. HDZ cijeni ustroj kakav imamo, etabliran, ima svoj učinak i težinu. Stranka smo koja dobiva izbore u 12 županija. Oni koji ne mogu dobiti župana refleks će im biti da ne trebamo županije – kazao je Plenković te nastavio s fiskalnom decentralizacijom za koju je naglasio da ona županije, gradove i općine čini snažnijim akterom, partnerom i subjektom za realizaciju projekata.

Kao četvrti stup je naglasio projekte i ravnomjeran regionalni razvoj što je okarakterizirao kao jedno od velikih postignuća Vlade u ove tri godine mandata. Govoreći o gospodarstvu kazao je kako članovi HDZ-a mogu biti jako zadovoljni rezultatima gdje je istaknuo više od 9,5 posto rasta BDP-a. Naveo je i rast prosječne te minimalne plaće. Kazao je kako bez povećanja poreza središnji proračun u zadnje dvije godine bilježi višak.

– Trošimo koliko zarađujemo, s viškom vraćamo dugove bivših vlada. Ova vlada porezno i administrativno rasterećuje, a radi se o iznosu od 12,5 milijardi kuna. Slijedi uvođenje eura, vratili smo investicijski rejting u ove tri godine i imamo povoljnije kamate za gospodarstvo i građane – kazao je premijer te nastavio kako međunarodni položaj zemlje nikada nije bio ovako jak ističući da Vlada ima odgovornu politiku prema globalnim i susjedskim temama.

Dotaknuo se i demografije gdje je istaknuo da Hrvatska godišnje gubi 15.000 ljudi. Kazao je da je poduzeto niz mjera kako bi se taj trend zaustavio, ali i da je to problem i Europske unije gdje se puno očekuje od potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice.

Predstojeći izbori

Što se tiče predstojećih predsjedničkih izbora Plenković od svih članova traži puni angažman kako bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvojila još jedan mandat. Istaknuo je to kao politički prioritet.

– Očekujem punu podršku i entuzijazam u tjednima i mjesecima koji slijede – zaključio je Plenković.

U ime polaznika 12. generacije Političke akademije obratio se najbolji polaznik, Tomislav Milunović iz KZŽ koji je tom prilikom zahvalio Zakladi i Županijskoj organizaciji HDZ-a s predsjednikom Žarkom Tušekom.

– Obogaćeni jezgrovitim i praktičnim znanjem i vještinama stečenim u prethodna dva semestra, ustrajnim i kontinuiranim zalaganjem i iskustvom stavljamo se na raspolaganje HDZ-u kao najsnažnijoj i jedinoj dosljednoj političkoj stranci u RH – poručio je Milunović.

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter