Ministar Predrag Štromar obišao radove na energetskoj obnovi Osnovne škole u Gornjoj Stubici

“Dok sam na funkciji, dat ću sve od sebe da novac ide na sjever”

Objavljeno: 10.10.2019. Jožica Miklaužić

Osnovna škola Matije Gupca u Gornjoj Stubici jedna je od triju škola na području Krapinsko – zagorske županije koja se energetski obnavlja. Tim povodom, radove na školi obišao je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, u društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i njegovog zamjenika Anđelka Ferek – Jambreka, načelnika Gornje Stubice Jasmina Krizmanića i njegovog zamjenika Vladimira Škvorca, te načelnika Kumrovca Roberta Šplajta i ravnateljice osnovne škole Sanje Knezić. Ministar Štromar tom je prilikom istaknuo kako se u Hrvatskoj trenutno energetski obnavlja 391 škola.

Veći proračun

– Vrijednost radova na Osnovnoj školi u Gornjoj Stubici iznosi otprilike 7,2 milijuna kuna, s time da 4,1 milijun kuna ide preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Osim toga, u Ministarstvu imamo puno projekata, a ono na što sam najviše ponosan, je projekt i program sanacije klizišta. Sa županom Kolarom već smo prije nekih pet godina pripremili program sanacije klizišta, međutim, nismo uspjeli osigurati sredstva za provedbu. Sad smo sredstva osigurali i na području Krapinsko – zagorske županije trenutno se rješavaju deseci klizišta, a iduće ćemo godine ponovo osigurati sredstva. Dok sam na funkcijim, dat ću sve od sebe da novac ide i na sjever, što do sada nije bio slučaj i jako malo sredstava je bilo u proračunima općina, gradova i županija. Mi smo izmijenili zakone te su proračuni puno veći, tako da se i puno više potreba može financirati – rekao je ministar Štromar.

Načelnik Gornje Stubice istaknuo je kako je energetska obnova osnovne škole svakako opravdana jer prostori u kojima borave učenici su poprilično loši, odnosno, neprikladni, i da će ih ovim radovima uspjeti sanirati te djeci omogućiti idealne uvjete za učenje. Otkrio je također da se radi i na projektu nove sportske dvorane.

– Manjak sportske dvorane za naš je kraj veliki nedostatak. Trebamo djeci i sportskim klubovima, po kojima smo nadaleko poznati, osigurati uvjete za kvalitetne pripreme kako bi ostvarili sve one rezultate koji su i do sada bili prisutni, a to je velik broj državnih prvaka, prvenstveno u triatlonu i atletici – kazao je načelnik Krizmanić.
Energetskom obnovom zadovoljna je i ravnateljica škole Sanja Knezić.

– Zgrada je stara 50 godina, tako da smo teško postizali primjerenu temperaturu, a problem nam je također bio i zagrijavanje i hlađenje potkrovlja i sportske dvorane jer nije postojala nikakva izolacija krovišta, a sada ćemo ostvariti uštedu od 70 posto na energentima i tome se iznimno radujemo – naglasila je ravnateljica Knezić.

Bolji radni uvjeti

Do sada su na području KZŽ energetski obnovljene tri škole, i to u Pregradi, Humu na Sutli i Zaboku, u fazi obnove, uz OŠ u Gornjoj Stubici, nalaze se i osnovne škole u Đurmancu i u Kumrovcu, a u planu obnove su i osnovna i srednja škola u Bedekovčini. Ukupna vrijednost energetske obnove tih devet škola, prema riječima krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, iznosit će preko 60 milijuna kuna.

– Ono što smo mi ovom energetskom obnovom željeli postići, je da stvorimo što bolje uvjete za rad, prije svega nastavnika, boravak i učenje djeci, ali isto tako da omogućimo uvjete za rad udruga s područja Gornje Stubice. Škola mora biti mjesto otvorenih vrata i mora biti dostupna i otvorena za sve ostale aktivnosti. Obnovit će se sportska dvorana, u čitavoj školi ćemo riješiti sustav javne rasvjete kao i fasadni ovojnicu kompletne zgrade, a grijani dio krova će također dobiti svoju energetsku zaštitu. U planu je i promjena krovišta sljedeće godine i onda bismo mogli reći kako imamo sto posto energetski obnovljenu školu – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba