Najavljen 8. Znanstveni piknik, koji će se ovog petka i subote održati u perivoju Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici

“Čak 70 izlagača s preko stotinu radionica, izložbi, predavanja i prezentacija, pokazat će kako znanost može biti zabavna“

Objavljeno: 23.09.2019. Jožica Miklaužić

U Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, predstavljen je program 8. Znanstvenog piknika, koji će se održati u perivoju dvorca od 27. do 28. rujna. Riječ je o najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina. U prekrasnom okruženju dvorca, na otvorenom prostoru, na više od stotinu izlagačkih/edukatorskih pozicija, održavat će se znanstveno – popularni program – interaktivne radionice, izložbe, predavanja i prezentacije. Manifestaciju organiziraju Udruga Profesor Baltazar, Krapinsko – zagorska županija, Grad Donja Stubica, Institut “Ruđer Bošković” i CARNET, uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je kako je još do prije samo dvije godine, Dvorac Stubički Golubovec bio “uspavana ljepotica“, a sada se, nakon “Seljačke bune”, najavljuje već drugi veliki događaj.

30 škola

– Ovo je pokazatelj onoga što bi ovaj dvorac trebao postati u budućnosti i na koji način bismo ga mogli oživjeti, kako bi on bio u funkciji svaki dan u godini – kazao je Gospočić.
O “Znanstvenom pikniku” govorio je član programskog vijeća Hano Uzeirbegović.
– Ovaj “Znanstveni piknik” specifičan je zbog nekoliko razloga. Prvi se puta održava van grada Zagreba, a sudjelovat će čak 70 izlagača, koji će u dva dana odraditi preko stotinu radionica. Treća velika stvar koja je jako važna je da ovaj “Znanstveni piknik” poprima međunarodni karakter, tako da će nam doći prijatelji i kolege iz Poljske i Italije koji će također održati nekoliko predavanja. Isto tako nam se pridružuje i sve više škola, pa tako ove godine imamo 30 škola koje će odraditi svoje radionice – objasnio je profesor Uzeirbegović, te dodao kako će se radionice prilagođavati uzrastu djece.
– Primamo i vrtićke grupe, ali isto tako prilagođavamo se i srednjoškolskim učenicima, tako da će sigurno u nekoj od ovih stotinu radionica moći uživati kako klinci tako i srednjoškolci, pa i studenti. “Znanstveni piknik” je u pravilu predviđen za dolazak cijelih obitelji, a bit će orijentiran na sva moguća područja, što znači da ćemo se baviti fizikom, kemijom, matematikom, ali i društvenih predmetima, što je velika specifičnost, jer se ostala događanja sličnog karaktera time ne bave, pa će tako tu biti i povijest i likovna kultura – otkrio je Uzeirbegović.

Privilegija za KZŽ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je velika privilegija što se ovakav događaj organizira na području KZŽ.
– Sve je to vezano uz naš projekt “ZEZ“, u sklopu kojeg želimo ovdje napraviti Znanstveno edukativno – zabavni centar, te smo trenutno u postupku izrade projektne dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole, a rok koji smo si postavili je kraj godine i mogu reći kako za sada posao teče prema dinamičkom planu. Vjerujem da ćemo sve završiti na vrijeme kako bismo mogli aplicirati za europska sredstva – rekao je župan Kolar te napomenuo kako je ulaz oba dana od 10 do 18 sati slobodan, a bit će organiziran i besplatni prijevoz autobusima iz Zagreba, a prvi autobus sa zagrebačkog Glavnog kolodvora polazi u 9 sati.
Na press konferenciji bile su i predstavnice poduzeća A1 i Ina, koja će biti među 70 izlagača na Znanstvenom pikniku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba