Radovi bi trebali završiti do kraja godine, a ušteda toplinske energije bit će veća od 52 posto

PROJEKT VRIJEDAN PREKO 1,9 MILIJUNA KUNA: Ljekarna u Varaždinu jedina je u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja europskim novcem

Objavljeno: 22.08.2019. IB

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će do kraja ove godine biti energetski obnovljena, europskim novcem i vlastitim sredstvima. Najavljeno je to na uvodnoj konferenciji projekta “Energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije na adresi Kolodvorska 18, Varaždin“, koja je održana u srijedu u Županijskoj palači u Varaždinu.
Ukupna vrijednost projekta je 1.531.219 kuna, odnosno 1.914.023 kune s PDV-om, dok je vrijednost prihvatljivih troškova projekta 1.515.389 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 860.417 kuna ili 56 posto. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program “Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4. – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”.

Najveća ljekarna

– Ovo je jedan od 46 objekata u Varaždinskoj županiji koje energetski obnavljamo, no, riječ je o jedinoj ljekarni u cijeloj Hrvatskoj čiji je osnivač županija, a koja se obnavlja europskim novcem. To služi na čast Ljekarni Varaždinske županije, koja će putem EU projekta i vlastitim sredstvima obnoviti najveću i najprofitabilniju ljekarnu u svojem sastavu. U sklopu ustanove danas radi 13 ljekarni, pri čemu smo tri u njihov sastav vratili prošle godine. Zahvaljujući tome, županijska ustanova je prihode povećala za 20 posto, a dobit za 100 posto, što je dalo mogućnost da vlastitim sredstvima sufinanciraju projekt energetske obnove. Još 13 ljekarni je dano u zakup, no, mi ćemo sve s istekom ugovora vratiti u sastav naše županijske ustanove – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.
Zgrada u Kolodvorskoj ulici, koja je površine gotovo 600 četvornih metara, izgrađena je prije 57 godina. Radove izvode domaće tvrtke izabrane u postupku javne nabave, Core upravljanje i Energo-S, a rok za dovršetak je prosinac ove godine.

Novi prozori i vrata

– Glavni cilj projekta su uštede na potrošnji energenata. Zgrada će dobiti novu fasadu, bit će zamijenjena kompletna vanjska stolarija i postavljeno 50-ak novih prozora i vrata. U rekonstrukciju idu sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 posto godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 posto godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 posto – rekla je Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije.
Ljekarna u Kolodvorskoj ulici središnja je u Varaždinskoj županiji, organizira dežurstvo te građanima usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine.
Ravnateljica Petrović najavila je i da će tijekom održavanja Bučograda i Špancirfesta, od 23. kolovoza do 1. rujna, ljekarna Korzo raditi produženo od 7 do 21 sat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter