U Svetom Križu Začretju predstavljen bogat program 51. “Prvog glasa Zagorja“, koji će se održati od 24. do 31. kolovoza

Osim Prvog glasa Zagorja, bit će tu razni sportski sadržaji, predstave, izložbe, programi za djecu te koncerti Učiteljica, klape Šufit i Zlatka Pejakovića

Objavljeno: 13.08.2019. zagorjeinternational

U Svetom Križu Začretju predstavljen program 51. manifestacije “Tjedan kulture, zabave i športa“ – “Prvi glas Zagorja“, koja će se održati od 24. do 31. kolovoza.

Načelnik Marko Kos rekao je da će i u 51. Tjednu kulture, zabave i športa probati odraditi nešto novo.

– Svjesni smo činjenice da je to jedan od najstarijih Festivala na prostoru Krapinsko – zagorske županije i jedan od najvećih Festivala, koji puni našu kulturnu i turističku scenu. Obradili smo nove vizuale i predstavili svetokriški “Prvi glas – Ptiček“, koji je probudio nostalgiju samih početaka Festivala i reprezentira Svetokrišćane kao raspjevane i vesele ljude. Tijekom 2019. godine napravili smo još jedan iskorak u sklopu jednog EU projekta i uz potporu EU napravili strateški plan koji je analizirao naš kompletan prostor i ocijenjen je kao dobar te utkan u knjižicu. Što se tiče samom Festivala, pokušavamo kulturnu scenu obogatiti kroz cijelu godinu, tako smo napravili drugačiji i mali iskorak, te smo u suradnji s gospodinom Ronaldom Brausom odradili jedan značajan koncert, operu “Šišmiš“ u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Ove subotu imali smo koncert Mateja Meštrovića, koji je u sklopu svjetske turneje, svojim nastupom počastio Svetokrišćane. Isto tako odrađujemo uvertiru u događanja i to izložbom “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Pokušavamo uvesti neke novitete, ali i zadržati temelje svega onoga što se događalo u ovih 50 godina – istaknuo je Kos.

Za svakoga ponešto

Predsjednik Izvršnog odbora Udruge za kulturu, zabavu i šport Danijel Likar kazao je da je cijeli tjedan događanja velika stvar za Sveti Križ Začretje i za sve one koji su uključeni, jer treba puno vremena i strpljenja za pripreme.

– Cijela manifestacija je izrasla iz entuzijazma, iz nečeg što se danas sve manje može vidjeti. Bez obzira na sve tradiciju ćemo održati, ove godine će se možda nekom na prvi pogled učiniti da je skromnije, u usporedbi s prošlom godinom, ali razumljivo je da smo se prošle godine, istrošili i ove morali dići “ručnu“, ali bez obzira na sve, nemamo se čega sramiti. Imamo 52 događaja preko cijelog tjedna i uvjereni smo da će svatko naći nešto za sebe. Ako ništa drugo, do godine ćemo biti još bolji – naglasio je Likar.

Član Izvršnog odbora Festivala Franjo Kučko govorio je o programu Festivala.

– Događanja počinju u subotu 24. kolovoza, a između ostalog održat će se tradicionalni ribički kup, festivalski Trail “Prek Gorice do Pijaca“, prezentacija Oldtimer kluba Classic & Sport Club Krapinske Toplice, natjecanje u pripremi kotlovine, koncert puhačkog orkestra “Ivo Tijardović“ Ciglenica Zagorska, dok je svečano otvorenje “Prvog glasa Zagorja“ na Trgu hrvatske kraljice Jelene u 19.30 sati. Nakon toga zabavni program će se nastaviti uz Črlene Lajbeke te od 22 sata uz popularne Učiteljice. U nedjelju, 25. kolovoza održat će se tradicionalni brzo – potezni šahovski turnir, proslava 175. godišnjice Puhačkog orkestra “Ivo Tijardović“, usluge besplatnog jahanja i fotografiranje s konjima OPG-a Piljek i od 20.15 sati na rasporedu je dječji festival “Prvi glas Zagorja“ te nakon toga nastup Luna banda. U ponedjeljak će na središnjem trgu u 19.30 biti prikazana predstava “Fine strine s Opatovine“, kazališta Histrioni. U utorak, u 16 sati počinje turnir limača u organizaciji NK Jedinstva, u 17 sati će se održati prezentacija painball-a za djecu, a tu će biti i dramska večer Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje s predstavom “Izbori“, Kulturna udruga Tomislav Franjić s predstavom “Kak je Kalnovec dobil ime“ i KUD “Sv. Juraj Draganić s predstavom “Gospacko dete“, početak je u 19.30 sati. U srijedu, 28. kolovoza izdvojit ćemo Cup utakmicu NK Jedinstva i NK Mladosti Marija Bistrica, koncert dječjeg zbora “Cvrkutići“, promociju slikovnice i koncertnu izvedbu pobjedničke priče na natječaju Saveza DND-a Hrvatske “Neispričane priče…kojima nema kraja“ u izvedbi kazališta “Prijatelj“, dok će se od 20 sati održati Večer svetokriških udruga uz nastup KUD-a Sveti Križ Začretje te Začretje Jazz fever – Local Jazz Combo Jazz koncert i jam session u Osnovnoj školi u 21 sat. U četvrtak, u jutarnjim satima će se održati Mala škola ribolova, u 18 sati će započeti tradicionalni malonogometni noćni turnir na igralištu NK Jedinstva,  u 20 sati na Trgu će biti Večer tradicijske i tamburaške glazbe, uz Vokalnu skupinu “Kirjales“ i njihove goste, a od 21 sat zabavni program uz Savske Valove i Adama Končića. U petak, 30. kolovoza, u 18 sati se nastavlja malonogometni turnir, u 19 sati je u Vinoteci Kapljica degustacija “Vina od davnina“, a u 20 sati je na Trgu hrvatske kraljice Jelene, prva večer festivala “Prvi glas Zagorja“, nakon koje će od 22.30 nastupiti klapa Šufit. Zadnjeg dana manifestacije, 31. kolovoza održat će se završnica malonogometnog turnira, degustacija pjenušaca Sjeverozapadne Hrvatske, a od 20 sati druga večer festivala “Prvi glas Zagorja“ i proglašenje pobjednika te nakon njega od 22.30, koncert legendarnog Zlatka Pejakovića – napomenuo je Kučko.

18 pjevača

Stručni voditelj Festivala Franjo Mraz rekao je da kao i svake godine, u sedam gradova – Čakovcu, Varaždinu, Ivancu, Zaprešiću, Zagrebu, Velikoj Gorici  te Svetom Križu Začretju odabrali su 18 kandidata za Festival “Prvi glas Zagorja“.

– Sve više koristimo internetska pomagala tako da nam se tako javila i cura iz Ljubljane s kojom smo putem interneta napravili audiciju i dogovor za nastup. Svake godine interes kandidata se proširuje pa nam se tako javila, te došla na audiciju i Marija Krnić koja je članica zbora Katoličko bogoslovnog fakulteta kojeg uglavnom čine profesionalni pjevači. Tu nam je i duo dvije sestre Ines i Nives Knezić iz Klanjca, te Silvija Mužević iz Crikvenice koja je već sudjelovala na Festivalu prije tri godine kao i Lana Krempetić iz Bjelovara, a sve to samo potvrđuje da je ljudima naš Festival ostao u dobrom sjećanju pa nam se opet vraćaju. Moram napomenuti kako se za vrijeme našeg Festivala održava i Brežice fest koji je napravljen prije par godina po uzoru na naš svetokriški Festival pa je tu došlo do problema s Malim dječjim festivalom, jer je kod njih jača financijska situacija i bolja medijska pokrivenost pa se dosta djece ipak odlučuje za sudjelovanje na tom Festivalu. Iako i mi ove godine imamo angažiranu profesionalnu medijsku kuću zaprešićke televizije, Televizije Zapad koja će nas popratiti i snimati festival. Kao voditelj audicije moram spomenuti mali problem, naime mi smo jedini festival koji želi da se jedne večeri pjeva kajkavska popevka pa takve kandidatima i predlažemo, no ove godine je s YouTubea skinut krapinski Festival, a to mi je bio jedini način na koji sam mogao nekome iz udaljenijih krajeva nuditi pjesme. Ove godine većinom su pjesme u zabavnoj verziji, a ima i nešto stranih, tako da imamo jedan kvalitetan miks pjesama zabavne verzije, a glede kajkavskih, riječ je uglavnom o svima poznatim pjesmama – istaknuo je Mraz.

Na “Prvom glasu Zagorja“ nastupit će Martina Golubić iz Samobora, Dario Vilić iz Sesveta, Antonija Jagar iz Zagreba, Lora Breški iz Varaždina, Helena Brlek iz Varaždina, Marija Krnić iz Zagreba, Duo – Ines i Nives Knezić iz Klanjca, Lana Kleflin iz Lobora, Danijel Šćuric, Dina Leško iz Krapine, Viktor Habuzin iz Zagreba, Ivan Mihovec iz Zagreba, Silvija Mužević iz Crikvenice, Manca Pirc iz Ljubljane iz Slovenije, Tamara Balja iz Klanjca, Dora Vuraić iz Brezničkog Huma, Lana Trempetić iz Bjelovara i Marta Strmečki iz Ivanca. (ab,ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba