Josip Puh iz Petrovskog, natporučnik OS RH u miru, dragovoljac Domovinskog rata, poslao nam je osvrt na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Krapini, u kojem ističe razočaranje što se, iako im je prošle godine u Uredu župana obećano da će se organizacija događanja proširiti na sve braniteljske udruge koje djeluju na području KZŽ, to ponovo nije dogodilo

“Nisu u ‘Oluji’ bili samo Tigrovi, Pume i Gromovi – samo iz 103. brigade išlo je 2359 vojnika, a tu su još bili i pripadnici policije, Specijalne jedinice ‘Baruni’ te 31. inženjerijska bojna i 21. domobranska pukovnija”

Objavljeno: 07.08.2019. zagorjeinternational

Josip Puh iz Petrovskog, natporučnik OS RH u miru, dragovoljac Domovinskog rata poslao nam je osvrt na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, koje je održano u petak, 2. kolovoza u Krapini. Evo što je napisao:

Ponukan pozivnicom za obilježavanje 24. godišnjice obilježavanja VRO “Oluja”, dobivenom iz Ureda župana Krapinsko – zagorske županije, kao jednog od pokrovitelja, a i samim tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Krapini 2. kolovoza 2019. godine, dobio sam potrebu da napišem nekoliko redaka. Plemenita ideja o obilježavanju godišnjice VRO “Oluja”, Dana hrvatskih branitelja i Dana Domovinske zahvalnosti, potaknuta od Udruga gardijskih brigada Tigrova i Gromova, te Kluba veterana Puma polako prelazi u tradicionalnu manifestaciju, koja iz godine u godinu nosi obilježja na pozivnici tih postrojbi te se može steći dojam da su u Oluji sudjelovali samo branitelji s prostora županije koji su bili pripadnici tih slavnih brigada. Prošle godine na primanju predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod župana, dogovorili smo se da ćemo u buduće organizaciju proširiti na sve udruge koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije, ali ne samo kao dekoraciju, već kao aktivne sudionike i u dijelu planiranja, što se nije dogodilo.

Doček zagorskih vojnika na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, u kolovozu 1995. godine
Obilježavanje obljetnice Oluje – 24 godine kasnije – pripadnici postrojbi prolaze Trgom Ljudevita Gaja

Imam potrebu da obavijestim organizatore, Udrugu veterana 1. gbr Tigrovi i Klub veterana 7. gbr Pume, koji nekoliko godina omogućavaju da se skupu ispod Starog grada u Krapini obrati i ratni zapovjednik 103. brigade HV Žarko Miholić, što osobno smatram da je to više protokolarno obraćanje, a ne davanje na znanje da su s prostora Krapinsko – zagorske županije u VRO Oluja sudjelovale sljedeće domicilne vojne postrojbe: 103. brigada HV pod zapovijedanjem pukovnika Žarka Miholića, 31. inženjerijska bojna HV pod zapovijedanjem bojnika Nenada Petkovića, te naknadno mobilizirana 21. domobranska pukovnija, kao operativna pričuva Zbornog područja Zagreb pod zapovijedanjem bojnika Rajka Bartolina (prikazani činovi su iz vremena kada su postrojbe mobilizirane), te policijske domicilne postrojbe Specijalna jedinica Policijske uprave krapinsko – zagorske “Baruni” pod zapovijedanjem bojnika Mirka Horvatina, te Zasebna jedinica policije Uprave krapinsko – zagorske, pod zapovijedanjem glavnog policijskog savjetnika Josipa Horvatina.

Iz teksta sam namjerno izostavio bojnika Zvonimira Kantolića, zato što smatram da je on jedan od rijetkih visokih časnika i predsjednika Udruge s područja Krapinsko -zagorske županije koji poštuje svaku, pa i najmanju žrtvu u Domovinskom ratu bilo kojeg sudionika, pripadnika bilo koje postrojbe iz Domovinskog rata s područja Krapinsko-zagorske županije.
U operaciji Oluja od 4641 pripadnika mobiliziranog na području Uprave za obranu Krapina u 103. brigadi HV je bilo 2359 vojnika, dočasnika i časnika, što se mora priznati da ni jedna postrojba bilo kako se zvala u svom sastavu nije imala toliko branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije.
Što se tiče policijski domicilnih postrojbi Uprave Krapinsko-zagorske, SJP Baruni su u operaciji Oluja po mojim saznanjima bili u sastavu cjelokupnih policijskih snaga na pravcu napada Velebit – Gračac – državna granica, a ZJP je pridodana Šibensko – kninskoj upravi, gdje je vršila poslove osiguranja područja i uspostavi policijskih postaja na do tada okupiranim područjima u takozvanoj RSK, a na mnogim dijelovima je upotrijebljena kao borbena jedinica.
Ovaj tekst je napisan da se ne zaborave postrojbe koje su sudjelovale s područja Krapinsko – zagorske županije, to jest iz županije koja nije neposredno bila dio okupiranog ili ugroženog područja za vrijeme Domovinskog rata.
Neka mi ne zamjere pripadnici gardijskih i policijskih postrojbi na maloj sentimentalnosti kada govorim da je njihovo pripadanje postrojbama uz iskazano domoljublje, bilo zanimanje, a mobilizirani pripadnici su svoja zanimanja ostavili u civilstvu, oblačeći odoru vojnu ili policijsku i sobom su ponijeli samo veliko srce, te krenuli u nepoznato.

U ovih pet godina, kako se obilježavanje održava u Krapini za područje cijele županije, od govornika, prije svega generala, kao zapovjednika ili visokih časnika gardijskih brigada u svojem obraćanju prisutnima 103. brigadu HV kao domicilnu, spomenuo je general Josip Lucić, budući da je jedno vrijeme bio Načelnik GS OS RH, pa mu je vjerojatno ostala u sjećanju. Međutim ostali domicilnih postrojbi koje su navedene gore u tekstu nitko se nikada nije sjetio, a kamoli da bi ih spomenuo – ističe Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba