USPJEŠNO ZAVRŠEN TROGODIŠNJI CIKLUS POTPORA: Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar podijelio posljednjih 18 ugovora za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana

“Zagorskog smo purana vratili na dvorišta i sada napokon imamo dovoljne količine koje ćemo po duplo većoj cijeni plasirati na europsko tržište”

Objavljeno: 26.07.2019. Jožica Miklaužić

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na OPG-u Marijo Filipović u Zlatar Bistrici podijelio je ugovore za 18 korisnika koji su stekli pravo na županijske potpore za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana na području županije. Ukupno je dodijeljeno 228 tisuća kuna.
U uvodnom govoru pročelnica Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako je natječaj bio raspisan od 31. svibnja do 1. srpnja te je zaprimljeno 19 prijava.

Minimalna površina

– Namjena natječaja je kupnja inkubatora za valjanje malih purića te opreme za ograđivanje prostora jer nam je cilj da se zagorski puran uzgaja prema specifikacijama koje propisuju kako je 25 kvadratnih metara minimalna površina potrebna za uzgoj. U startu je za ovu mjeru bilo osigurano 100 tisuća kuna, a naknadno je odobreno povećanje, tako da su svi korisnici dobili 60 posto sredstava od ukupne vrijednosti projekta koji su prijavili – objasnila je Sanja Mihovilić.
Ugovore je korisnicima podijelio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo kako je ovime zaključen trogodišnji ciklus potpore za uzgoj zagorskog purana, tijekom kojeg je ukupno dodijeljeno 2.226.000 kuna za 114 korisnika.

– Danas možemo konstatirati da je ova trogodišnja mjera bila uspješna i da smo uspjeli vratiti zagorskog purana ne samo na dvorišta i livade, nego da smo ga vratili i na stol. Sada ćemo zajedno s proizvođačima napraviti sljedeći trogodišnji proces, gdje želimo izaći sa zagorskim puranom na europsko tržište, s obzirom na to da smo već 2016. godine dobili europsku zaštitu, ali nismo jednostavno imali količinu s kojom bi mogli konkurirati, a sad smo sigurni da je imamo. Napravili smo i neke analize tržišta u Francuskoj te u nekim pokrajinama Kine i vjerujem da ćemo svi zajedno uspjeti naći modus kako bi plasirali zagorskog purana i to, mogu reći, po duplo većoj cijeni po kilogramu na zahtjevno europsko tržište – rekao je župan Kolar.
Dodjeli ugovora prisustvovao je i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, koji je čestitao svim uzgajivačima na dobivenim sredstvima te naglasio kako je riječ o kvalitetnoj, zahtjevnoj i rizičnoj proizvodnji koja zahtijeva puno rada.
– Zahvaljujem i Županiji na tome što se uspjelo doći do onoga čemu smo mnogo godina težili, a to je da zagorski puran postane brend – rekao je Miholić.
Najveći iznos poticajnih sredstava, 35.089 kuna, dodijeljen je OPG–u Grden Ankica iz Gornje Stubice.

– Trenutno uzgajam 130 purana, a time se bavim od malih nogu. Pura je najosjetljivija i najteže ju je uzgojiti, i dan danas vodim veliku brigu o njima, pa me nekad i moji doma “špotaju“ kaj sam toliko s njima, ali jednostavno moraš biti, oni moraju biti vani i uvijek imati svježe hrane i vode. Potpora mi mnogo znači jer su ulaganja uvijek potrebna, a ova sredstva uložit ću u ograđivanje, a onda ćemo ići i na povećanje broja jata, kako bismo došli do broja mladih od nekih 500 komada. Hvala Bogu, sve uspijemo prodati na naš seoski turizam, “Lojzekovu hižu” – rekla je Ankica Grden.

Povećana potražnja

Kako će uložiti dobivena sredstva, otkrio nam je i domaćin Marijo Filipović.

– Ogradio sam površinu koja je potrebna za pašnju purana i nabavio inkubator za valjanje malih purića. Prošle smo godine imali 100 komada, a ove smo godine zbog povećane potražnje i proširili proizvodnju, tako da trenutno uzgajamo 300 komada, a dobili smo 100 kuna poticaja po kljunu od Krapinsko – zagorske županije. To nam puno znači jer si time pokrivamo sve troškove – zaključio je Filipović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba