Uoči Dana općine Krapinske Toplice, načelnik Ernest Svažić govori o najznačajnijim projektima i najavljuje planove za naredno razdoblje – na području turizma, poseban je naglasak na razvoju obiteljskog smještaja

“Općina je odlučila sufinancirati kamate za obnovu smještajnih kapaciteta, pa će one, uz podršku Ministarstva, iznositi nula kuna”

Objavljeno: 20.07.2019. Jožica Miklaužić

Povodom nadolazećeg Dana općine Krapinske Toplice, razgovarali smo s načelnikom Ernestom Svažićem, koji nam je otkrio koji su najvažniji projekti realizirani od prošle svečane sjednice Općinskog vijeća, te koji su u planu za naredno razdoblje.

Koje biste najvažnije projekte realizirane kroz prošlu godinu izdvojili?

Važan je napredak koji smo ostvarili u poboljšanju naše cestovne infrastrukture, pa su tako realizirana oko tri kilometra novoasfaltiranih nerazvrstanih cesta, a u pripremi je asfaltiranje sljedećih pet kilometara. Dakle, ne pamtim u zadnjih desetak godina da je u razdoblju kraćem od dvije godine uređeno toliko nerazvrstanih cesta. Općina je aktivno uključena i u iznalaženju modela pomoći za poboljšanje cestovne infrastrukture koji nije direktno pod našom ingerencijom, a radi se o županijskim cestama. Drago mi je da su naši apeli prema Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa urodili plodom i pronađen je model sufinanciranja obnove Zagrebačke ulice, za nas izuzetno važne prometnice, jer se radi o ulazu u središte Krapinskih Toplica. Apelirat ćemo i za daljnju pomoć jer nam je bitno da se obnovi i cesta kroz Vrtnjakovec i Jurjevec, koja je u izuzetno lošem stanju, te da se krene i s radovima obnove drugog ulaza u mjesto, kroz Ulicu Antuna Mihanovića, za što je već izrađena projektna dokumentacija. Isto tako, Hrvatskim cestama smo prezentirali situaciju i sigurnosne uvjete na državnoj cesti na relaciji Krapinske Toplice – Pregrada, gdje smo naišli na razumijevanje te su se uključili u projektiranje i uskoro se nadamo izgradnji rotora za prilazne ceste turističkoj zoni Krapinske Toplice. Problem nam predstavljaju i klizišta, pa smo tako ove godine završili projekt sanacije klizišta u Topličkoj ulici, no postoji i veliko klizište na Hršak Bregu, za sanaciju kojeg uskoro započinje postupak izbora izvođača, tako da se nadam da ćemo do kraja godine riješiti najteže probleme na tom području. Preostat će nam još par manjih klizišta koje imamo u planu sanirati kroz iduću godinu. Nadalje, izuzetno važni su projekti koji se tiču zaštite okoliša, a najvažniji od njih je svakako naše reciklažno dvorište, koje smo otvorili prije nekoliko mjeseci, a naš veliki napor i u sljedećem će razdoblju biti usmjeren na komunikaciju s građanima, vezano uz očuvanje okoliša.

Za reciklažno dvorište povukli ste sredstva iz EU fondova.

Tako je. Upravo je izgradnja reciklažnog dvorišta naš prvi projekt realiziran uz europsko sufinanciranje, a za kojeg smo ostvarili 4,3 milijuna kuna. Ovdje je riječ i o nabavi kontejnera, vrijednoj milijun kuna, a ostvarili smo i pravo na sufinanciranje obrazovnih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom u iznosu od 490 tisuća kuna. Nadalje, izrada projektno – tehničke dokumentacije za preinaku našeg Doma kulture u multimedijski centar, sufinancirana je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Projekt je upravo u tijeku, a kada ćemo imati građevinsku dozvolu za preinaku, moći ćemo aplicirati za neka druga sredstva koja će nam omogućiti daljnju realizaciju. Isto tako, spremna nam je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju Mirne ulice. Riječ je o jako važnom projektu, s izgradnjom potpornog zida i parkirnih mjesta, što je izuzetno važno za funkcioniranje prometa u najužem centru mjesta, tako da očekujemo da će se otvoriti neki natječaj gdje ćemo se moći prijaviti za sufinanciranje realizacije tog projekta.

Koje mjere poduzimate na području skrbi o djeci i mladima?

Na tom području smo ostvarili značajan napredak, povisili smo iznose za novorođene bebe, a kontinuirano ulažemo i u unaprjeđenje uvjeta predškolskog odgoja, dakle, našeg dječjeg vrtića, koji nije samo jedna lijepa zgrada, nego pruža i visoku razinu usluge. Indikativan podatak je da konstantno imamo dvadesetak djece iz drugih općina i gradova koji žele biti u našem vrtiću. Nadalje, mi smo se već lani uključili u sufinanciranje nabave udžbenika i nastavnog materijala za djecu osnovne škole, a to ćemo nastaviti i ove godine. U programu stipendiranja redovito imamo 40 učenika, kako srednjoškolaca, tako i studenata, pa i kroz te socijalne mjere nastojimo pomoći najugroženijim skupinama stanovnika, a prvenstveno obiteljima s djecom.

Koje su najvažnije aktivnosti provedene na području razvoja turizma i kakvi su daljnji planovi?

Želimo dati podršku razvoju turističke, ne samo javne, nego i privatne infrastrukture, pa smo tako na tom tragu donijeli odluku o tome da podržimo obiteljski smještaj na području naše općine. Trenutno se već 47 obitelji bavi turističkim iznajmljivanjem, dok ih je prije nekoliko godina bilo otprilike desetak, a imamo i 10 kuća za odmor koje su danas na tržištu. Dakle, mi sufinanciramo kamate onima koji kreću u obnavljanje svojih smještajnih kapaciteta i žele ih dići na višu razinu, pa tako uz program koji već postoji od Ministarstva turizma i uz naš općinski trošak, kamata za iznajmljivače će biti nula kuna. Isto tako, usvojili smo i Pravilnik o načinu sufinanciranju obnove fasada na povijesnim zgradama u centru Krapinskih Toplica. Riječ je o mjeri koja će do jeseni biti konkretizirana i nadamo se dobrom odjeku stanovnika općine, jer jednostavno želimo njegovati taj atraktivni turistički prostor i dati podršku našim stanovnicima pri takvim aktivnostima. Isto tako, u pripremi je Pravilnik o sufinanciranju troškova preinake kapaciteta privatnog smještaja u male obiteljske hotele, a posebno ćemo još sufinancirati kamate na kredite za male obiteljske hotele.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća najavljena su dva velika projekta, prvi je izgradnja sportske dvorane, a drugi dogradnja Specijalne bolnice. U kojoj su fazi ti projekti?

Izgradnja trodijelne sportske dvorane sasvim sigurno je kapitalni projekt, a početak realizacije očekujemo već iduće godine, kako je predviđeno dogovorom i sporazumom s Krapinsko – zagorskom županijom. Sve aktivnosti koje smo po sporazumu trebali do sada odraditi, smo odradili, tako da uskoro očekujemo izdavanje građevinske dozvole, a nakon toga krećemo u slaganje modela financiranja i što skoriju realizaciju, jer to je sadržaj koji je prvenstveno za stanovništvo Krapinskih Toplica, ali i za naš turistički razvoj, izuzetno bitan. Glede dogradnje Specijalne bolnice, čiji je osnivač Krapinsko – zagorska županija, prema informacijama koje imam, izrada projektne dokumentacije je pri kraju i isto tako očekujem da će ove godine biti izdana građevinska dozvola, kako bi se 2020. godine moglo krenuti s realizacijom tog izuzetno važnog projekta, kada je u pitanju afirmacija i daljnji razvoj turizma na području općine.

Predviđena je izgradnja dvaju velikih hotela u Krapinskim Toplicama, kineskog i ruskog investitora. U kojoj su fazi ti projekti?

Nedavno smo održali skup na temu zdravstvenog turizma i tamo me izuzetno razveselila prezentacija arhitekta Gojnika i gospodina Železa, koji su predstavili projekt hotela u središtu Toplica za koji se vrlo pažljivo razvija program. Naime, investitor poznaje turističku branšu, tako da to radi vrlo ciljano za poznate goste, a gotovo sam svaki dan s njima u kontaktu i znam da se projekt izuzetno dobro razvija, te će to biti sasvim sigurno prva takva realizacija koju možemo uskoro očekivati. Nadalje, što se tiče kineskih investitora, odnosno, projekta kineske kompanije koja je vlasnik Hotela Toplice, oni razvijaju svoj projekt tempom koji mislim da je sporiji nego što bismo mi očekivali, ali u svakom slučaju, projekt ide dalje. Hoće li se tu izvršiti nadogradnja ili rušenje, pa gradnja novog hotela, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali u svakom slučaju bit će to hotel od najmanje četiri zvjezdice, što će svakako poboljšati kvalitetu smještaja u samom središtu općine.

Kako ćete obilježiti Dan općine i što biste poručili svojim sumještanima?

Pripremamo bogat program, tako da će biti zabavno i veselo, kao i svake godine do sada. A moja poruka svim stanovnicima naše općine je da će u periodu koji je pred nama, izuzetno važna biti dobra komunikacija na relaciji Općine i svih njenih stanovnika, jer pred nama su uistinu realizacije nekih kapitalnih projekata koji će nas odrediti u budućem razdoblju, pa smo tako otvoreni za sve sugestije. Svaka važna odluka prolazi proces savjetovanja s javnošću, pa pozivam sve da se aktivno uključe u izgradnju lijepih Krapinskih Toplica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba