Zagorska policija najavila kako će u narednom periodu pojačano nadzirati ponašanje vozača, a objavila je i neke korisne savjete za sve sudionike u prometu

VAŽNO JE BITI VIĐEN: Ako se ikad dvoumite upaliti prednja svjetla ili ne, upalite ih – evo zašto

Objavljeno: 14.07.2019. zagorjeinternational

Policijska uprava krapinsko – zagorska objavila je nekoliko korisnih savjeta koji nisu toliko česti, ali mogu povećati sigurnost prometa, koje vam donosimo u nastavku:

– ako se ikada dvoumite upaliti prednja svjetla ili ne, upalite ih. Svjetla ne pomažu samo vozačima da vide bolje, već pomažu i drugim sudionicima prometa da bolje vide njih, a svakako ih treba koristiti od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti.
– vodite računa o tome da su svjetla pozicionirana kako treba. Nepravilno pozicionirana svjetla vam smanjuju vidljivost ceste i mogu zaslijepiti druge vozače.
– ako cesta nije dovoljno osvijetljena i primorani ste upaliti duga svjetla, obavezno ih ugasite kada uočite drugi automobil iz suprotnog smjera, kako ne bi zaslijepili vozača i izazvali prometnu nesreću.
– posebno je važno osvjetljenje stražnje strane vozila noću i u uvjetima smanjene vidljivosti (naročito sporih vozila – traktora, kombajna, radnih vozila, prikolice koje često zaklanjaju svjetla vučnog vozila i slično).
– vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.
– vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugog opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku, dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.
– pokažite svoju namjeru ostalim sudionicima u prometu. Pravovremenim i jasnim pokazivanjem svoje namjere, pomažemo ostalim sudionicima u prometu da pravovremeno reagiraju te bolje predvide moguće opasnosti. Pokazivanje namjere provodi se pravovremenom uporabom svjetlosno – signalnih uređaja (pokazivač smjera, stop svjetla), položajem vozila u prometnoj traci, brzinom kretanja vozila i neverbalnom komunikacijom (znak rukom, glavom i sl.). Da bi vozač učinio neku od radnji, mora se prethodno uvjeriti da to može sigurno učiniti, a tek nakon toga pravovremeno i jasno obavijestiti druge sudionike u prometu o svojoj namjeri (dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znak rukom), pa tek potom izvršiti željenu radnju, pri tome vodeći računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. Nažalost, mnogi vozači u tome nisu baš dosljedni, misleći kako svima mora biti jasna njihova namjera.

Poruka sudionicima prometa na cestama: važno je biti viđen.

S obzirom na rastuće posljedice u prometu na cestama, svaki pojedinac koji sudjeluje u prometu na cesti mora biti svjestan svoje osobne odgovornosti u slučaju neprihvaćanja nužnosti pridržavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila postupanja.
Mnoge prometne nesreće mogle biti izbjegnute da su poštivani prometni propisi i osnovna načela sigurnog ponašanja u cestovnom prometu, stoga će policijski službenici PU krapinsko – zagorske u narednom periodu pojačano nadzirati ponašanje vozača u prometu na cesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba