Održana 11. Štruklijada : 14 tisuća ispečenih štrukli na najukusnijoj manifestaciji u Zagorju

Titula “prvih štrukli Zagorja“ pripala je tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine

Objavljeno: 13.07.2019. Jožica Miklaužić

Ovogodišnja 11. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko – zagorske županije u pripremanju štrukli, održana je u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina. Za titulu najboljih štrukli Zagorja, specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, nadmetalo se 20 predstavnika restorana, agroturizama, hotela i srednjih ugostiteljskih škola. Odlukom stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu Branko Čukelj, Božica Brkan i Dražen Đurišević,  titula “prvih štrukli Zagorja“ pripala je tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine.

Ručno razvlačenje

– Ono što je najbitnije kod naših pobjedničkih štrukli i što smatramo da je presudilo, je činjenica da tijesto razvlačimo ručno, a sve ostalo radimo prema specifikaciji koja je predana za zaštitu naših zagorskih štrukli. Uložili smo puno truda, već gotovo dvije godine razvijamo štrukle i mislimo da smo sad stigli do našeg željenog cilja – rekle su nam predstavnice tvrtke ZMH Horvat, Ivona i Ivana Horvat.

Drugo mjesto osvojile su Terme Jezerčica, a treće Slastice Tri užitka.

Branko Čukelj predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda, otkrio nam je kako je teklo ocjenjivanje.

– Prilikom testiranja i ocjenjivanja bitan nam je sam izgled, zatim naravno okus te unutarnja struktura štrukli. Mogu reći da su ove godine svi bodovno jako blizu, bilo je nekih razlika ovisno o tome u čemu su se štrukli pekli pa se tu i tamo osjetila nekakva gorčina, a bilo je i štrukli koji su imali previše masnoće, neki su bili preslani,  eto sve su to detalji koji su odlučivali o pobjedniku. Presudila je struktura file i okus koji je kod ZMH Horvat bio najbolji  – objasnio je Branko Čukelj te nam otkrio osnovne sastojke zagorskih štrukli, a to bi kako on kaže bili brašno, sir, maslac, jaje i malo soli.

Uspjehom manifestacije iznimno je zadovoljan krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Sjajan desert

– Štrukli su, ne samo u Zagorju nego i u hrvatskim okvirima najpoznatija slastica i rijetko u Hrvatsku dolaze predsjednici i ostali visoki dužnosnici, a da se u protokolu kao slastica ne serviraju upravo zagorski štrukli. Cilj nam je zaštititi štrukle kao jedan sjajan desert i bit ćemo prva regija u Europi koja će imati europski zaštićeno glavno jelo puricu, prilog mlince i desert štrukle. Mi volimo reći kako ručak ne može biti toliko loš, a da ga štrukli ne mogu popraviti. U trećem smo mjesecu napravili dopunu zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede, a 29. svibnja naš je zahtjev objavljen u Narodnim novinama, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti nacionalnu zaštitu zemljopisnog podrijetla zagorskih štrukli. Nakon toga krećemo u europsku zaštitu i vjerujem da to možemo napraviti u sljedeće dvije godine, nakon čega ćemo poticati povećanje proizvodnje i plasman na europska tržišta – kazao je župan Kolar te dodao kako se danas na Štruklijadi u Bedekovčini u nešto manje od tri sata prodalo 14 tisuća štrukli što dovoljno govori kolika je zapravo potražnja za tim zagorskim specijalitetom.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba