POLICIJSKA STATISTIKA: Lipanj, na sreću, bez poginulih na zagorskim prometnicama

Smanjio se ukupni broj sudionika prometnih nesreća za 3,4 posto, ali je povećan udio alkoholiziranih sudionika

Objavljeno: 13.07.2019. zagorjeinternational

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske prošli su mjesec obavili očevid kod 64 prometne nesreće, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad za 1,5 posto. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 20 nesreća s ozlijeđenim osobama šest osoba je zadobilo teške, a 16 osoba lakše ozlijede, dok je u 44 prometne nesreće nastala materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u porastu je za 33,3 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 12,0 posto.

Najkritičnija subota

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 200 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 15,8 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama stradale 22 osobe, što je za 4,8 posto više nego u lipnju 2018. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je deset sudionika, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a osam osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (59 sudionika).
Nepropisno kretanje kolnikom najčešći bio je uzrok prometnih nesreća. 14 nesreća ili 21,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je upravo zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 16 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota, s 14 obavljenih očevida, a najsigurniji četvrtak, s pet obavljenih očevida. Kritično razdoblje bilo je između 16 i 17 sati, s osam obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su od 2 do 3 sata i od 22 do 23 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

943 prekršaja

U prometnim nesrećama sudjelovala su 144 sudionika, od kojih je 18 sudionika ili 12,5 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 65 prometnih nesreća sudjelovalo 149 sudionika, od kojih je 17 ili 11,4 posto bilo pod utjecajem alkohola. U lipnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za pet osoba ili 3,4 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1,1 posto.
Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u lipnju evidentirali 943 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 477 prekršaja, što iznosi 50,6 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (72) i upravljanja neregistriranim vozilom (25). Utvrđeno je i 18 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po sedam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige i upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te po četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter