Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj na press konferenciji komentirali aktualnu političku situaciju

NAJAVILI VRUĆU POLITIČKU JESEN: SDP-ovi zastupnici traže raspuštanje Sabora i Vlade

Objavljeno: 11.07.2019. zagorjeinternational

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj održali su press konferenciju na temu “Osvrt na aktualnu političku situaciju”. Hajdaš Dončić je istaknuo kako je od siječnja do danas Klub zastupnika SDP-a, koji broji 29 zastupnika, u Hrvatskom saboru progurao tri zakonska akta koja su ušla u zakonsku proceduru, no sva tri su odbijena od strane saborske većine, prema njegovim riječima, HDZ-a, HNS-a, stranke Milana Bandića i pojedinačnih “žetončića“ i “prebjega“. Dodao je i kako je tu još sedam zakonskih prijedloga koji čekaju da budu raspravljeni, između ostaloga, prijedlog Zakona o Izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čime bi se smanjio PDV u turizmu, zatim konačni prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kojim bi se omogućio legalan i dostupan pobačaj te prijedlog Odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.
– S obzirom na to da sutra završavaju zasjedanja i počinje ljetna stanka, vjerojatno nas očekuje vruća politička jesen jer se, kao što čujemo, sprema i rekonstrukcija Vlade, a vidjet ćemo kako će na to reagirati koalicijski partneri – rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Manja i efikasnija

Komentirao je i najavu rekonstrukcije Vlade.
– Ja osobno ne očekujem neku preveliku rekonstrukciju jer je ovo zadnja godina mandata Andreja Plenkovića, s obzirom na to da su redovni izbori u jesen iduće godine. Naša zemlja ima preveliku administraciju, a samim time i preveliki broj ministarstava, stoga je logično da svi očekujemo smanjenje broja ministarstava, da Vlada bude manja, efikasnija, bolja i brža, ali mislim da gospodin Plenković nema političke snage da to napravi. Njegov ego želi samo jedno, a to je da šest mjeseci predsjedava Europskom unijom. On u tom trenutku želi biti prvi i to je njegova jedina misao vodilja. Stoga očekujem isključivo “kozmetičke promjene” u Vladi, maksimalno četiri ministra – ističe Hajdaš Dončić.
Na pitanje tko bi po njemu trebao otići, rekao je svi, a prije svega Andrej Plenković.
– Da budemo iskreni, nikad gora Vlada – zaključio je Hajdaš Dončić.
Vešligaj je pak istaknuo kako je najveći problem aktualne Vlade nejasno dodjeljivanje proračunskih sredstava kroz natječaje državnih ministarstava za projekte na području KZŽ. Kaže kako je analiza koju su proveli, pokazala veliku zakinutost gradonačelnika i načelnika SDP-a u odnosu na one koji dolaze iz redova Milana Bandića, HNS-a i HDZ-a. Nezadovoljan je i iznosom sredstava koje je RH povukla iz EU fondova.

Na dnu

– S izuzetkom dječjih vrtića i energetskih obnova, nismo napravili iskorak koji smo trebali i to je odgovornost Vlade Republike Hrvatske. Minimum sredstava koji smo povukli svrstava nas na dno zemalja koje povlače sredstva iz EU fondova. Žao mi je i što su stale velike investicije na području Krapinsko – zagorske županije od strane države, a najbolji primjer za to je brza cesta do Zlatar Bistrice, koja još nije otvorena – rekao je Vešligaj, osvrnuvši se i na to kako nitko s državne razine nije reagirao kada se planirala izgradnja spalionice otpada u Konjščini, a radilo se o nečemu što je, prema njegovim riječima, bilo van zdrave pameti.
– Vodimo lošu regionalnu politiku i s dodjeljivanjem sredstava kroz Ministarstvo regionalnog razvoja, gdje se zbog nove indeksacije, nažalost, 17 jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji ove godine nije moglo javiti na program održivog razvoja, na natječaj kroz koji su se mogla dobiti sredstva i za obnovu dječjih igrališta, sanaciju nerazvrstanih cesta i ostale infrastrukture – zaključio je Vešligaj. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba