Povodom Dana općine Marija Bistrica održana svečana sjednica Općinskog vijeća i dodjela općinskih priznanja za prošlu godinu

NAČELNIK MILIČKI: Namjera nam je u sljedeće dvije godine Mariju Bistricu učiniti središtem hrvatskih i europskih Marijanskih svetišta

Objavljeno: 11.07.2019. Jožica Miklaužić

Povodom Dana općine Marija Bistrice, u Bluesun hotelu Kaj održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik vijeća Teodor Švaljek izrazivši dobrodošlicu svim prisutnima. Načelnik Josip Milički u svom se obraćanju osvrnuo na projekte koji su u planu za buduće razdoblje.

– Ono što mi u Mariji Bistrici nastojimo svakodnevno raditi je da radom, obrazovanjem i dobrim dijelima postanemo bolji ljudi. Namjera nam je u sljedeće dvije godine Mariju Bistricu učiniti središtem hrvatskih i europskih Marijanskih svetišta. Naše bogatsvo su naši ljudi, od onih u dječjem vrtiću do onih izvrsnih u osnovnoj i glazbenoj školi Marija Bistrica. Također napominjem da za gradnju turističke i glazbene srednje škole s odjeljenjem gimnazije očekujemo dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja, te da podupiremo učenike, studente, obrtnike i zaposlenike, kao i mlade obitelji da svojim radom i učenjem budu vrli primjer svima nama. Veselimo se i novom, jedinstvenom projektu i to muzeju starih zanata i bistričkih starih dječjih drvenih igračaka s Unescove liste. Sljedeće godine u Mariji Bistrici dočekat će vas novouređeni Dom kulture, nova led rasvjeta te nova poslovna zona koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i dolazak novih investitora čiste kreativne industrije. Uskoro će do Marije Bistrice biti izgrađena nova brza cesta Mokrice – Marija Bistrica kojom će sa svih strana Hrvatske i svijeta lakše i brže moći dolaziti hodočasnici, turisti i svi ljudi dobre volje – otkrio je načelnik Milički.

Status grada

Da se danas itekako vide rezultati vizija razvoja Marije Bistrice i kao općine i kao najvećeg Marijanskog svetišta u svom je govoru potvrdio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ono što mi ispred Krapinsko – zagorske županije možemo i radimo je to da smo prije svega partneri u svim projektima koji se rade na području općine i vjerujem da smo u tom dijelu bili uspješni. Isto tako imate punu podršku Krapinsko – zagorske županije da Marija Bistrica dobije status grada jer ona je nešto više od običnog mjesta i općine pa vjerujem da će se donijeti jedina moguća opcija, a to je da se Mariji Bistrici dodijeli status grada. Ono u čemu u budućnosti ovdje želimo biti partneri, to je projekt energetske obnove škole, projekt izgradnje nove srednje škole i sportske dvorane, zajedno smo u toj priči i radimo sve potrebne predradnje i vjerujem da ćemo s vremenom stvoriti uvjete da se i ti projekti ostvare – istaknuo je župan Kolar.

Prisutnima se obratila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je naglasila kako je i ona sama Bistričanka, te da se raduje svakom uspjehu i pomaku Marije Bistrice.

– Radujem me da se osim planova u našoj općini naziru i realizacije. Nas Bistričanaca nema puno, ali smo dobro raspoređeni i nastojimo doprinjeti razvoju Marije Bistrice. To je općina, mjesto i svetište koje sa sobom nosi i jednu veliku odgovornost koja je ujedno i privilegija, a to je naše nacionalno svetište koje pohode brojni hodočasnici i dakako da se i samo mjesto mora razvijati u tom pravcu. Treba te hodočasnike kad završe sve svoje vjerske nakane zadržati i u okviru općine – rekla je Vlasta Hubicki.

U ime ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta dan općine čestitao je državni tajnik Mario Antonić.

– Danas sam ovdje da poduzetnike, obrtnike i gospodarstvenike pozovem da koriste one mjere i poticaje koje su na raspolaganju u okviru našeg ministarstva, a ono što se konkretno tiče Marije Bistrice i poduzetničke zone ovdje, u tijeku je prikupljanje sve potrebne dokumentacije kako bi se dio poduzetničke zone koji je još uvijek u vlasništvu RH predao u vlasništvo općine i da time damo jasan signal da ova Vlada daje pomoć lokalnoj samoupravi da postigne bolje rezultate u razvoju gospodarstva. Marija Bistrica ima ogromno potencijala, kako kroz razvoj vjerskog turizma tako i kroz proizvodno – uslužne djelatnosti – objasnio je državni tajnik Antonić.

Zastupnik Hrvatskog sabora Žarko Tušek naglasio je kako je ponosan kada vidi kako se Marija Bistrica danas razvija.

– Marija Bistrica danas punim plućima živi u razvojnom smislu. Ono što nas sve skupa u Krapinsko – zagorskoj županiji treba veseliti kada gledamo politiku Vlade Republike Hrvatske jest činjenica da je naša županija jedno veliko gradilište s nizom projekata u komunalnoj i gospodarskoj infrastrukturi. Grade se vrtići, obnavljaju se škole, energetske obnove dvorana, znači da uistinu možemo reći kako pametno koristimo priliku koju nam je omogućila Vlada Republike Hrvatske, naravno pametnim korištenjem strukturnih fondova Europske unije- kazao je Žarko Tušek.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prigodnim govorom prisutnima se obratio i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Općinska priznanja

– Ono što Vlada radi po pitanju i županija i općina najbolje se vidi kroz poreznu reformu gdje smo dvije milijarde kuna spustili jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje upravo ta sredstva ulažu u boljitak svoje zajednice. Stopa iskorištenosti EU fondova je vrlo visoka što vidimo po brojnim projektima koji su realizirani kao i onima koji su u tijeku. Vlada isto tako radi na stvaranju okvira za rast plaća pa je tako gotovo preko 100 eura rast plaća zadnjih tri godine, a imamo i preko 100 tisuća više zaposlenih. Jučer smo dobili priznanje Europske komisije koja je revidirala rast hrvatskog gospodarstva, povećala ga je značajno i trenutno smo među jednom od najjače rastućom ekonomijom Europske unije. Po prvi puta zarađujemo više nego što trošimo – naglasio je Marko Pavić.

U ime nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke, rektor Domagoj Matošević rekao je kako općina i svetište imaju velike mogućnosti te kako u fokusu uvijek moraju imati četiri važne stvari, a to su jasan cilj, potrebe ljudi, ustrajnost te spremnost da se radi ono što nitko ne želi raditi, jer je upravo na takvim poslovima velika mogućnost rasta i uspjeha.

Na sjednici su dodijeljena i općinska priznanja za 2018. godinu, pa su tako priznanja Općine Marija Bistrica primili  Marinko Micak, Marija Micak, Boris Galoić, Andrija Tomurad, Anita Klemar, Ivana Šarkanja, Gordana Vajdić, Tomislav Kuntić, Biserka Klaužer, Ivana Pavlović, Robert Međugorec, Osnovna glazbena škola, Radio Marija Bistrica, Gradsko društvo crvenog križa Donja Stubica, tvrtka “DUE – DI“  te KUD Laz. I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 750 kuna nagrađeni su najbolji učenici i to Marta Šuštić, Stjepan Tomurad, Lana Špoljarec, Lorena Prugovečki i Nika Meštrović.

U glazbenom dijelu programa sudjelovale su učenice glazbene škole Iva Babić i Klara Habuš na flautama.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba