Varaždinski županijski vijećnici nisu prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju OB Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

MANJAK PRIHODA OD 64,5 MILIJUNA KUNA: “Ravnatelji zdravstvenih ustanova rade najbolje što mogu, pustite ih da obavljaju svoj posao”

Objavljeno: 05.07.2019. zagorjeinternational

Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, održanoj u četvrtak, vijećnici su većinom glasova prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ljekarne Varaždinske županije, dok nisu prihvatili izvješća Opće bolnice Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Sve zdravstvene ustanove su u 2018. godini zabilježile ukupni višak prihoda od 4,6 milijuna kuna te ukupni manjak prihoda nad rashodima od 64,5 milijuna kuna.
– Kad bi Ministarstvo zdravstva, odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćao sve obavljene usluge, svake godine bismo ostvarivali višak prihoda između 10 do 20 milijuna kuna, no u postojećem zdravstvenom sustavu smo u deficitu. Evidentirani dug države je 250 milijuna kuna, iz čega je jasno da bismo, kad bi taj dug podmirili, bili u plusu od 65 milijuna kuna. Ukupni dug hrvatskog zdravstva iznosi osam milijardi kuna, a nijedna od 60-ak hrvatskih bolnica nije plusu. Nužno je mijenjati zdravstveni sustav, no dosad nijedna vlada nije ništa napravila niti ponudila rješenje. Ravnatelji zdravstvenih ustanova, čiji osnivač je Županija, u takvim uvjetima rade najbolje što mogu. Stoga ih pustite da rade svoj posao i nemojte ih blatiti, jer ako će za nešto biti krivi, tada ću ih ja smijeniti. Izvješća se mogu prihvatiti ili ne prihvatiti, ali župan je taj koji odlučuje te nijedan ravnatelj neće biti maknut bez moje procjene. Nažalost, iz isključivo političkih razloga, vijećnici HDZ-a su, unatoč ozbiljnim primjedbama, prihvatili izvješća u ustanovama u kojima su ravnatelji iz HDZ-a, a nisu prihvatili izvješća onih ustanova u kojima nisu ravnatelji iz njihove stranke. Očito kriterij nije kvaliteta rada, nego stranačka iskaznica – rekao je župan Čačić.
Na sjednici je usvojena odluka o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja Varaždinske županije, kao i odluka o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine, te plan specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Varaždinska županija za petogodišnje razdoblje (2020. – 2024.).

Priznanja i nagrade

Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja i nagrada za 2019. godinu, koje će laureatima biti uručene na svečanoj sjednici povodom Dana Županije u rujnu.
Nagrada za životno djelo Varaždinske županije bit će dodijeljena Mariji Cafuk, jednoj od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, promotorici Varaždinskog zelja, koja se ističe radom u lokalnoj zajednici, posebno u području zaštite, promocije i certificiranja Varaždinskog zelja. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju bit će dodijeljena Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, jednoj od najstarijih osnovnih škola u Varaždinskoj županiji, koja ove godine slavi 180 godina postojanja, te izborniku Davis Cup reprezentacije Željku Krajanu, pod čijim je vodstvom Hrvatska 2018. godine u Francuskoj osvojila Davis Cup, najprestižnije natjecanje u muškom tenisu. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu bit će dodijeljena Drugoj gimnaziji Varaždin, Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu i Jasni Jakovljević, intendantici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Vijećnici su većinom glasova dali suglasnost za dodatno zaduživanje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za energetsku obnovu objekta Minerva. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 73,4 milijuna kuna, od čega je 37,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, a 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok su ostatak od 25,6 milijuna kuna sredstva korisnika. U postupku javne nabave građevinsko – obrtničkih radova, postignuta cijena je 9,1 milijun kuna viša od procijenjene vrijednosti investicije, pa Specijalna bolnica ta sredstva planira osigurati kreditom Zagrebačke banke u iznosu do 10.000.000 kuna na rok od 14 godina, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,50 posto.

Obnova Minerve

– Nakon 40 godina, uložit ćemo 83 milijuna kuna u energetsku obnovu objekta Minerva, a riječ je o 30.000 kvadrata koji danas više ne zadovoljavaju standarde. Međutim, to je samo dio investicija, jer je u planu kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti Minerve i opremanje, a potom i uređenje bazena, što je ogroman zahvat. Prvo smo krenuli s energetskom obnovom objekata Specijalne bolnice, a počet će i izgradnja novog objekta, Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s ozljedama kralježničke moždine, te je ukupna vrijednost ulaganja veća od 240 milijuna kuna. Prosječno dobivamo 70 do 75 posto bespovratnog EU novca, no očekuje se i naše financiranje. Ta sredstva se će vraćati, jer pet godina nakon završetka investicije, ležajeve i usluge možemo ponuditi i na tržištu – rekao je župan Radimir Čačić.
Usvojena je i odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetencije u poljoprivredi, te projekta obnove Arboretuma Opeka. Procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije je 2,3 milijuna kuna, a financirat će se s 800.000 kuna bespovratnim sredstvima koja su dodijeljena iz ESI fondova, dok će ostatak od 1,5 milijuna kuna biti financiran iz županijskog proračuna.
– Arboretum Opeka je već godinama zapušten, a od europskog je značaja i veliki potencijal. Odlučili smo napraviti cjeloviti projekt, koji ne uključuje samo uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, nego i projekt obnove arboretuma. U energetsku obnovu Srednje škole ulažemo 5,6 milijuna kuna, a za rekonstrukciju dvorca imamo jezgru od 30 milijuna kuna EU sredstva, dok bismo, prema procjenama, izdvojili još najmanje 11 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ulaganja nisu samo za strukovno obrazovanje, nego će u Arboretumu Opeka biti i sadržaji od nacionalne važnosti, a to je banka sjemenja kao prva u Hrvatskoj. U rekonstruiranom i obnovljenom dvorcu, koji će biti replika danas ruševne građevine, bit će 27 soba koje namjeravamo koristiti i za ljetnu školu u prirodi. U Vrtlarevoj kući će biti prezentacijski centar, u planu je uređenje jezera, bazena, šetnice, kao i označavanje svog bilja. Radi se o ozbiljnom procesu i zadatku, no sada smo došli blizu da to napravimo u mandatu ove županijske vlasti – rekao je župan Čačić.

Kapitalni projekt

Prihvaćen je i kapitalni projekt rekonstrukcije građevina Osnovne škole Veliki Bukovec. Uloženo će biti 13 milijuna kuna, a rekonstrukcijom će se dobiti potreban učionički prostor, nova školska kuhinja s blagovaonom, novi ulaz u školu te ostali prateći prostor, a uređena će biti i nova dvodijelna dvorana. Projekt će sufinancirati Općine Veliki Bukovec i Mali Bukovec s 25 posto, a preostalih 75 posto će sufinancirati Varaždinska županija, i to po ugovorenim cijenama nakon provedene javne nabave.
Na sjednici je usvojen Plan navodnjavanja Varaždinske županije, strateški razvojni dokument kojim su određeni glavni prioriteti razvoja Varaždinske županije, definirano je gdje je navodnjavanje tehnički izvodljivo i ekonomski prihvatljivo te mogu li se smanjiti ili potpuno izbjeći štete od suše u Varaždinskoj županiji. Usvojena je i odluka o prihvaćanju Sporazuma o decentraliziranoj suradnji između Varaždinske županije i departmana Saône-et-Loire iz Francuske.
Prihvaćen je prijedlog operativnog plana aktivnosti Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za 2019. godinu. Prihvaćena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2018. godinu Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište Sv. Nikola” Varaždin, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije, Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije i Saveza športova Varaždinske županije. Usvojeno je i izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Akcijskog plana Varaždinske županije za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma od 2013. do 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba