Povodom Dana općine i župe Petrovsko, održana svečana sjednica Općinskog vijeća i dodjela općinskih priznanja za prošlu godinu

“Načelnik i njegov tim dokaz su da se u maloj općini, predanim radom, dobro osmišljenim projektima, te uz pomoć Županije i Vlade, može napraviti veliki iskorak”

Objavljeno: 28.06.2019. Jožica Miklaužić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, održanom u Vatrogasnom domu, Općina Petrovsko je obilježila svoj dan te Dan Župe sv. Petra i Pavla. Sjednicu je službeno otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Vučilovski, izrazivši dobrodošlicu svim prisutnima. Načelnik Ivan Šanjug u svojem je obraćanju prisutnima predstavio ono najvažnije učinjeno u proteklih godinu dana.

Socijalni program

– Ceste, vodovod, klizišta, socijalni program i rekonstrukcija doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva te priprema projekata nekako su okosnica onoga čime smo se uglavnom bavili i na što smo potrošili najveći dio proračunskih sredstava. S obzirom na konfiguraciju i izuzetnu brežuljkavost područja same općine i činjenicu da je velika većina cesta s nagibima od 20 do 25, pa čak i više posto, bujice rade ogromne štete kontinuirano posljednjih nekoliko godina i to je ono što pokušavamo prevenirati i čišćenjem graba i kanala i postavljanjem kanalica, no, nažalost, to nije dovoljno. Mi smo protekle godine sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja iz programa održivog razvoja lokalne zajednice dobili 400 tisuća kuna i sa svojih 300 tisuća kuna asfaltirali smo 2,5 kilometara nerazvrstanih cesta i 500 metara makadamskog puta. Ono što je posebno važno za nas u ovom trenutku, je potpuna rekonstrukcija nerazvrstane ceste koja ide od škole u Slatini do zaseoka Juriki. Ona je ušla u drugu trećinu radova i ako sve bude po planu, do početka listopada ćemo je završiti, te dobiti jednu kvalitetnu prometnicu. Vodovod je nešto što radimo posljednjih nekoliko godina kontinuirano, pa smo tako ove godine u završnoj fazi s tri kilometara vodovoda koji sufinanciraju Hrvatske vode s 90 posto, 10 posto ide iz proračuna općine, a vrijednost radova je 1,7 milijuna kuna. Veliki problem predstavljaju nam klizišta i tu smo, uz potporu Ministarstva graditeljstva, s 300 tisuća kuna sanirali klizišta u Gredencu, s time da smo dodali još 200 tisuća kuna iz proračuna općine. Socijalni program nam je izuzetno bitan zbog naših najmlađih naraštaja i za taj dio izdvajamo negdje oko 800 tisuća kuna iz proračuna. Pokušavamo sitnijim programima pomoći i našoj školi u njenom radu, kroz nabavu razne opreme, kao što su pametne ploče, a sad ćemo nabaviti i postaviti i klima uređaje. Ako tu pribrojimo i naše udruge, možemo reći kako se za taj socijalni program izdvaja iz proračuna nešto više od milijun kuna. Ove smo godine dosta pomogli našim vatrogascima, pa smo osim obnove Vatrogasnog doma, 130 tisuća kuna izdvojili za nabavku novog vatrogasnog kombi vozila. Do kraja godine radit ćemo na završetku spomenutih radova, kao i onih koje radimo paralelno, a to je nogostup u naselju Stara Ves, proširenje groblja, modernizacija i dogradnja javne rasvjete, opremanje triju dječjih igrališta, u Petrovskom, Preseki i Štuparju, te nastavak radova na izgradnji sekundarne vodovodne mreže, kao i odvodnje i kanalizacije – objasnio je načelnik Šanjug.
Dan općine u ime gradonačelnika Krapine čestitao je njegov zamjenik Branko Varjačić, dok se u ime Krapinsko – zagorske županije nazočnima obratio zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Županija pomaže koliko može i s obzirom na to kojim sredstvima raspolaže, trudimo se ulagati u školstvo i infrastrukturu. Nikad nije dovoljno, ali svi skupa možemo napraviti jako puno, kao što se i vidi u općini Petrovsko – rekao je Ferek – Jambrek.
Svečanoj sjednici prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Kapitalni projekti

– Puna podrška cijele Vlade i ministarstava vidljiva je kroz nekoliko mjera, i to prije svega kroz bespovratne poticaje poduzetnicima, te je tako tijekom protekle godine podijeljeno 230 milijuna kuna poduzetnicima iz cijele Hrvatske, a tome treba pribrojati ono što je najinteresantnije za egzistenciju na ovom području, a to je pojačani program stipendija za učenike deficitarnih zanimanja, koji kreće od iduće školske godine, gdje će po učeniku biti na raspolaganju do 18 tisuća kuna neoporezivih sredstava – otkrio je Antonić.
Saborski zastupnik Žarko Tušek kazao je kako su načelnik i njegov tim svojim radom dokazali da se u tako maloj općini, predanim radom, dobro osmišljenim projektima, suradnjom sa suradnicima i partnerima, te uz pomoć županije i Vlade Republike Hrvatske, može napraviti jedan veliki investicijski i društveni iskorak.
– Kao saborski zastupnik koji u ovom trenutku predstavljam Vladu Republike Hrvatske, ponosan sam što smo u jednom velikom investicijskom ciklusu, koji je već odavno prošao dvije milijarde kuna u komunalnu i prometnu infrastrukturu, u civilni i javni sektor, u obnovu škola i izgradnju vrtića, u energetsku obnovu fasada i sve one projekte koje sada radimo. Iz mjeseca u mjesec, iz kvartala u kvartal, realiziraju se veliki kapitalni projekti po cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji  – zaključio je Tušek.
Na sjednici su dodijeljena i općinska priznanja za 2018. godinu, pa su tako zahvalnice općine Petrovsko primili Marta Golec, Ana Podgajski, Josip Škrnjug, DVD Petrovsko i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnica KZŽ, dok su plakete općine Petrovsko dodijeljene Pčelarstvu Josip i Marina Krog iz Štuparja te udruzi Preseka zapad, Preseka Petrovska.
U glazbenom dijelu programu nastupila je Limena glazba Petrovsko – Špoljari.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba